iPon Hírek

Haswell-ULT APU-k fejlett energiagazdálkodással

Dátum | 2012. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a 2013 folyamán megjelenő Haswell APU egységek alacsony fogyasztású, alacsony hőtermelés mellett üzemelő példányainál számos új megoldást is bevet annak érdekében, hogy az adott rendszer minél rugalmasabban, energiatakarékosabban és minél jobb teljesítmény mellett üzemelhessen. Az alacsony TDP-vel érkező, alacsony fogyasztás mellett üzemelő Haswell APU-k Haswell-ULT kódnévre hallgatnak.


A Haswell-ULT SoC egységek – vagy ha úgy tetszik, integrált videó vezérlővel és PCH-val ellátott processzorok – 22 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, csak úgy, mind elődeik, az Ivy Bridge alapú központi egységek, ám hozzájuk képest számos friss trükköt is bevetnek majd a minél energiatakarékosabb működés érdekében. A nemrégiben kiszivárgott belsős diák sok érdekességet elárulnak az Intel legfrissebb „trükkjeiről”.


A vállalat mérnökei új „C” állapotokat (C-state) is bevetnek a siker érdekében, valamint a komplett platformvezérlőt is a processzor tokozásán belülre helyezik. Utóbbi nem csak a fogyasztásra gyakorol jótékony hatást, de a platform az egychipes kivitelnek köszönhetően helytakarékosabb is lesz, ami a mobil eszközöknél különösen fontos szempont.


A Haswell-ULT modellek esetében mély üresjárat alkalmával a 100 MHz-es BCLK órajelet 24 MHz-re veszi majd vissza a rendszer, majd amikor ismét szükség van a teljesítményre, a BCLK visszaáll az eredeti órajelre. A 24 MHz-es BCLK-t a három új „C” állapot aktiválja, amelyek C8, C9 és C10 névvel érkeznek. A harmadik, azaz fent látható dia arról is képet ad, hogy az egyes „C” állapotok alkalmazásakor mi történik a processzorban.


A BCLK-t érintő változások, valamint az új „C” állapotok mellett egyéb változás is várható, ahogy azt fentebb már említettük. Fontos lépés, hogy a korábban külön chip formájában érkező PCH a processzor tokozásán belülre kerül, így a Haswell-ULT egységek igazi nagyteljesítményű SoC-ok lesznek. Persze itt nem egyetlen szilícium lapkát alkalmaz a vállalat, hanem MCM modult: a processzor komponensei és a PCH komponensei is külön lapkára kerülnek, amelyek egy tokozáson belülre foglalnak helyet, így egy töbchipes (MCM - Multi-Chip Modul) megoldás születik.


A CPU lapkáján a maximum négy darab x86-os processzormag mellett L1, L2 és L3 gyorsítótár, egy beépített kétcsatornás memóriavezérlő, az integrált videó vezérlő és egy PCI-Express vezérlő kap helyet. A PCH – azaz a klasszikus értelemben vett déli híd – szilícium lapkája SATA és USB vezérlőt, SMBus vezérlőt, Gigabites Ethernet vezérlőt és HD audió vezérlőt tartalmaz.


A PCH és a processzor lapkája között „OPI x8” kapcsolat húzódik, ami a jelek szerint kétszer nagyobb sávszélességet biztosít majd, mint a DMI 2.0. Itt 8 GB/s-os sávszélességről lehet szó.


A Core i sorozatú Haswell APU egységeket alkalmazó platformok az asztali- és mobil konfigurációk esetében kétchipes megoldásként érkeznek: külön chipként lesz jelen a platformban a Lynx Point kódnévre keresztelt PCH és maga a Haswell processzor.


A Haswell-ULT típusú SoC egységeket fogadó platform viszont egychipes megoldás lesz – ahogy az a fentiekből már kiderült. A Haswell-ULT egységek belsejében a processzor lapkája mellett egy Lynx Point LP PCH is helyet foglal, amely a Lynx Point karcsúsított változatának tekinthető. A platformvezérlők tulajdonságairól az utolsó előtti dia ad képet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Norbert09
2012.11.12. 16:48
24Mhz?

Back to the Future...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.11.12. 17:08
Norbert09: Kell annál több alvó állapotban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zack( ro)
2012.11.12. 18:53
Ez olyasmi mint androidnal a Deep Sleep?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2012.11.12. 19:55
Nem csak, ha jól láttam, lekapcsol mindent, ezzel baromira megnövelhetik az üzemidőt pl egy egy laptop esetében, akár több 10 órára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. deviant93
2012.11.13. 13:23
Én is örülnék olyan 100Mhz-es üzemnek mikor Worldöt vagy nOtepadet használok.
Kár, hogy a már meglévő architektúrákat nem fejlesztik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!