iPon Hírek

Használjuk a videokártyát filmek kódolásra

Dátum | 2008. 06. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az NVIDIA és az AMD már egy ideje hangoztatják, hogy a videokártyák GPU-jában rejlő számítási teljesítményt a játékokon kívül egyéb területeken is hatékonyan lehet alkalmazni. Mindkét vállalat kifejtette már, hogy a GPU segítségével a HD vagy SD videók konvertálása iPod, iPhone vagy PSP videó formátumba rendkívül gyorsan történik, ám a dolognak mindezidáig volt egy apró szépséghibája: szoftvertámogatás tekintetében mindkét vállalat gyengén muzsikál, így eddig nem lehetett kiaknázni a hatalmas számítási teljesítményt.


Szerencsére egy harmadik fél, a CyberLink elkészítette a megoldást a problémára. A vállalat szakemberei 2007. nyara óta dolgoznak a GPU-alapú videó kódolás fejlesztésén, ám most, nagyjából egy évvel később megszületett a munka gyümölcse. A vállalat által készített PowerDirector 7 Ultra névre hallgató szoftver már támogatja a GPU alapú videó kódolást, így a videókkal kapcsolatos kódolási műveletekbe besegít a videokártya grafikus processzora, ezáltal pedig az eddigieknél lényegesen kevesebb időt vesz igénybe a folyamat.

A Cyberlink üzleti fejlesztésekért felelős alelnöke, Shuichi Takagi egy rövid bemutató keretein belül próbálta szemléltetni, hogy mire is képes az újdonság. A bemutatón az AMD Radeon HD 4850-es videokártyáját használták és elég extrém feladatnak vetették alá. A rendszer négy darab MPEG2 HD (1080p) videót konvertált át MPEG4-re egyszerre, valós időben, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény. Schuichi elmondása szerint a négy darab teljes hosszúságú HD film átkonvertálásához mindössze 30 percre van szükség, a végeredmény pedig 4 db kisebb, 200 MB körüli mérettel rendelkező MPEG4-es fájl. A szoftver a gyártó állítása szerint ATI és Nvidia kártyával egyaránt működik.

A Cyberlink PowerDirector 7 Ultra hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, a szoftver ára 120 dollár lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. J.o.k.e.r
2008.06.27. 14:55
Jó ötlet, végre nem csak a játékok, hanem egy-két hasznos alkalmazás is képes lesz GPU-ban rejlő "nyers erő" kihasználására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.06.27. 15:31
Hehe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.11.23. 21:01
vedd + vagy töltsd le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!