iPon Hírek

Hasznos adatmentő szolgáltatás a Windows 8-ban

Dátum | 2012. 07. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az adatmentés egy elég kényes kérdés, ugyanis általában azok, akik még nem szembesültek az adatvesztés okozta kellemetlenségekkel, egy legyintéssel elintézik a kérdést és köszönik, de nem kérnek belőle. Ez is egy álláspont, viszont amikor beüt a krach, akkor már késő.

A Microsoft saját felmérése szerint a felhasználóknak kevesebb,mint 5 százaléka használja a Windows Backup szolgáltatását, így fontos fájljaik és emlékeik védelem nélkül maradnak – ezek egy esetleges adatvesztés következtében jó eséllyel örökre megsemmisülnek. Persze a helyzet lehet, hogy mégsem ennyire tragikus, ugyanis sokan gondoskodnak adataik védelméről harmadik fél által készített szoftver segítségével, például a hálózati adattárolójukhoz kapott alkalmazással, illetve ingyenes adatmentő szoftverrel. Tény viszont, hogy általában akkor változik meg a felhasználók adatmentéshez való hozzáállása, ha már túlestek egy kellemetlen adatvesztésen.


A Windows 8 File History szolgáltatása segít a személyes fájlok folyamatos, automatikus védelméről, így az asztalon tárolt elemek (Desktop), a személyes könyvtár elemei (Library), a kontaktjaink (Contacts) és a kedvenceik (Favorites) mindig biztonságban lehetnek, ha a szolgáltatás fut. A szolgáltatás alap esetben óránként készít mentést az említett könyvtárak tartalmáról, méghozzá külső adattárolóra, vagy felhő alapú tárhelyre (SkyDrive). Az óránkénti vizsgálat alkalmával a rendszer a korábbi ellenőrzés óta módosított fájlokról új biztonsági mentést készít egy, a felhasználó által megadott külső tárhelyre. Idővel az egyes fájlokkal történt változásokról a File History komplett előzményt készít, így végigkövethetőek a változások.


Az új szolgáltatás alap esetben ki lesz kapcsolva, de a Windows Exploreren belül, a szalagmenüben jól látható helyre kerül, így könnyedén bekapcsolható lesz, ha szükséges. A szolgáltatás rendkívül egyszerűen kezelhető, a felhasználóknak nem kell majd komplex beállításokat elvégezniük ahhoz, hogy a File History hatékonyan és megfelelően működjön. Persze igény esetén komolyabban is testre szabható a szolgáltatás, így például megadhatjuk, hogy milyen gyakran készüljenek mentések, egy-egy fájlból pontosan mennyi ideig, pontosan hány verzió maradjon meg, de emellett a lemez gyorsítótár méretét is szabályozhatjuk, valamint azt is meghatározhatjuk, hogy mely könyvtárak tartalmáról ne készüljön mentés. Ezekhez a funkciókhoz jár Storage Spaces és Bitlocker támogatás is.

Az új alkalmazás az NTFS fájlrendszerrel is jól együttműködik. Eddig a legtöbb adatmentő szoftver úgynevezett "brute force", azaz "nyers erő" módszerrel ellenőrizte az adott meghajtót, hogy az egyes alkalmazások, illetve könyvtárak esetében a korábbi mentés óta történt-e változás. Ez az eljárás azért nem jó, mert jelentős negatív hatást gyakorol a rendszer összteljesítményére, valamint viszonylag sok idő kell ahhoz, hogy a folyamattal végezzen a rendszer. A File History ezzel szemben az NTFS Change Journal funkcióját használja ahhoz, hogy megkeresse azokat a fájlokat, amelyek tartalma a korábbi mentés óta módosult. A szolgáltatás azt is figyeli, hogy futása közben I/O vagy CPU intenzív folyamatok elindultak-e – ha igen, akkor csökkenti a rendszer terhelését és csak akkor foglal le ismét több erőforrást, ha a konkurens folyamat már véget ért.


A File History szolgáltatás persze nem kínál komplett adatmentést, azaz komplett rendszermentés készítésére nem használható – erre a funkcióra ott lesz a Windows Backup. A Windows 8 egyébként két új funkciót kínál ahhoz, hogy rendszerünket hatékonyan gatyába rázhassuk, ha az idővel belassulna. Az egyik opció a Refresh, míg a másik a Reset nevet viseli: az elsővel jó állapotba hozhatjuk a rendszert, míg a másodikkal a gyári állapot állítható vissza, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már írtunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. srmark
2012.07.12. 13:35
Ez jó funkciónak tűnik. "A Microsoft saját felmérése szerint a felhasználóknak kevesebb,mint 5 százaléka használja a Windows Backup szolgáltatását, így fontos fájljaik és emlékeik védelem nélkül maradnak"
Adatmentésre csak én használom azt a módszert hogy a fontos fájljaimat több gépen, több vinyón is eltárolom? Van akinek szükség van automatizált mentésre, de én például sokkal inkább szeretem saját magam menteni kézileg az adatokat, mert semilyen program sem tudja azokat a dolgokat összeválogatni amiket le akarok menteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Supra
2012.07.12. 14:12
+1

Valami porszem kerülhetett a MS-nél a fogaskerekek közzé (értsd: kisbolygónyi kőzet), hogy valami értelmes funkciót is csináltak...

Persze win7-el is lehetett két gép között offline files-al hasonlót, de azért ez jobbnak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. reishi
2012.07.12. 14:34
Ha nem a Windows Explorert használom akkor nem működik a dolog?
Mert hogy ott kell engedélyezni is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mythbuster
2012.07.12. 14:54
Szerintem én fogok egy ehez hasoló programot írni Visual Studióban. Ezért nem fogom feltenni a nyócat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim mythb...
2012.07.12. 17:47
Ja, jó ötlet de nem nagy cucc, hogy időzítve szórja fel skydrive-ra a kiválasztott fájlokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Gamedavid
2012.07.12. 17:56
LOL
A májkrémszaft megint feltalálta a spanyolviaszt. Úgy hívják, hogy rsync és 1996 óta létezik. Én is már használom pár éve Linuxon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dozsi
2012.07.12. 18:10
Gamedavid:
Dettó ugyanezt akartam írni... Valóban nem hülyeség, csak ezt megint világmegváltó újdonságként fogják eladni...
Valahogy mindig 10+ év lemaradásban vannak a linuxhoz képest. Szoftverbolt, ez, rendszergazda, stb... De valahogy mindig sikerült nekik a jó dolgokat is hülyén megvalósítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dozsi
2012.07.12. 18:21
srmark
Vannak erre is grafikus programok (mely mappákat mentem, és melyeket hagyom ki), legalábbis linux alatt biztosan. Egyszer beállítom, aztán kész. Meg lehet adni, hogy meddig tartsa meg a lementett fájlokat, és mikortól törölheti ( pl 1 hónap (csak akkor törli, ha már nincs több hely)), és az összes közbenső módosítás visszaállítható. Meg lehet admi, milyen időszakonként mentsen automatikusan stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6...
2012.07.12. 18:23
Mikor adta elő, hogy ő találta fel? annyi történt, hogy belerakták.
Nem kell oda beleképzelni olyan dolgokat amik nincsenek csak mert a microsoftot szidni divatos dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dozsi
2012.07.12. 20:58
"Nem kell oda beleképzelni olyan dolgokat amik nincsenek csak mert a microsoftot szidni divatos dolog."
Óh szegény ms... bármibe lefogadom hogyha beindul az ms marketinggépezete, akkor majd bemutatják ezt a dolgot, mint egyedüli és szuperjó megoldást. Ahogy azt már sokszor megjátszották. Marketingben sokkal erősebbek, mint szoftverfejlesztésben. Mondjuk nem is csodálom, ha a szoftverfejlesztést is alvállalkozók hada végzi. Olyan ez mint a 4-es metró. Drága és sohasem lesz kész.
Egyébként a microsoftot tapasztalataim szerint valóban nem sokan kedvelik. Laikus felhasználók is állandóan szidalmazzák, bár ők általában nem jutnak el egyik létező alternatívához sem. Informatikusoknak meg már-már alapfeltétel, hogy más rendszereket is megismerjenek, és jelentős részük később sem tér vissza windowsra, csak ha valamiért nagyon muszály. Mindazonáltal, azok az szakmabeliek, akikben nincs annyi, hogy megnézzenek és megtanuljanak más szoftvereket is a microsoft rendszerin kívül, még ha nem is használják azokat rendszeresen, nha azoknak más területeken is vannak hiányosságaik... viszont ha megnézik, és beletanulnak, akkor meg rájönnek, hogy miért jobb egy linux ( persze nem játékra, bár e téren is jelentős fejlődés látható, illetve ott van az adroid is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dozsi
2012.07.12. 21:02
Nem azt állítom, hogy a windows semmire sem jó, sőt, sok mindent csak ezzel lehet megoldani, de ha az ember összehasonlítja a két rendszert, akkor rájön, hogy a linux sokkal átgondoltabban, és jobban van összerakva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. skateout
2012.07.12. 21:31
És mit értek el Linux-al?
Annyira korlátozott a felhasználhatósága amiatt, hogy nem elterjedt, hogy nem lesz elsődleges OS a PC-ken.
Szidjátok csak az MS-t és a Win-t, de nem tudok mit tenni, csak átmentek Linux-ra és keresitek az alternatívákat.
De egy átlag felhasználó nem fog Linux-ozni mert kimarad a "trend" ből meg nem fog tudni mit kezdeni a gépével mert a Windows az elterjedt és arra van minden ami kell.
Ez van, törődjetek bele.
(Ezt mondom úgy hogy nem vagyok átlag felhasználó, és használok több OS-t is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... dozsi
2012.07.13. 01:29
Tehát előre tudod, hogy majd ez lesz... oké.
Sokan nem kedvelik, mert divat szidni. Mert bármi baja van softwaresen a gépnek, akkor azt szidják. Közben az esetek döntő többségében nem a win hibája okozza az összeomlás, meg aztán jönnek az ilyen álszakértők és megmagyarázzák, hogy mennyire szar.

otthonra egy átlag usernek nagyon is jó rendszer.
a linuxnak ugyanúgy megvannak a problémái, mégha kicsit més jellegűek is, mint az ms félének.

Az pedig nem magától értetődő, hogy azért mert használja a linuxot, azt rögtön jobban szereti. Én is használok linuxot, mégsem tartom szarnak a wint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. skateout
2012.07.13. 02:18
CyberPunk666 hát nem tudom hogy nekem írtál-e, de egyetértek veled.
Én is használok Linuxot, szeretem a Win-t, de ha szakértő leszek Linux alatt akkor sem térek át rá.
Meg vannak az előnyei, de nem tud annyit nyújtani, hogy áttérjek rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vlevi
2012.07.13. 16:04
Én használom W7 alatt a backupot, és ahhoz képest ez a valami egy nagy nulla.
Miért a libraries részben lévő dolgokat menti?
Az nekem nem jó, mert én nem szeretném, ha mentené a videókat, zenéket, és a képeknek is kb 5-10%-a az, amit menteni kell, a többit nem érdemes.
Viszont az alkalmazásaim adatai, ami c:\user\kjhk\appdata alatt van, azt nem fogja menteni. Tehát lesz majd nagy megdöbbenés, ha valaki a file historyban bízik, és újratelepíti a gépét, és majd várja, hogy visszajöjjenek a dolgok.
Aki nem használt semmilyen mentést, az nem is tudja, hogy kellene ilyen, és csak akkor siránkozik, amikor száll fel a füst a gépből, aki viszont tudja, hogy szükség lenne mentésre, az keres valami normális backupot.
Sajnos ez az MS szolgáltatás is olyan, mint sok másik. Étványcsináló, de használati értéke 2-3% körül van. Mint a média player. Van, de minek? MKV-t nem játsza le, sőt, W8 alatt már a DVD-t sem, másféle videóanyag pedig csak nagyon ritkán kerül a kezem közé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r vlevi
2012.07.13. 16:53
"A File History szolgáltatás persze nem kínál komplett adatmentést, azaz komplett rendszermentés készítésére nem használható – erre a funkcióra ott lesz a Windows Backup."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... vlevi
2012.07.13. 20:53
A mediaplayer mindent lejátszik amihez teszel fel drivert.
Dvd-t is. Csak jogi okokból nem lehet rajta a gyári korongon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gamedavid
2012.07.14. 16:10
A mediaplayerhez csak annyit, hogy a winf*s saját formátumát nem játsza le alapból (windows media video (.wmv)). Ahhoz is kell codec. Szánalom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... Gamed...
2012.07.15. 17:34
Ez baromság. Nemes egyszerűséggel nem igaz. Ugyan valóban kell hozzá codec (mint minden létező formátumhoz), de azt alapból tartalmazza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!