iPon Hírek

Hasznos BitTorrent alapú szolgáltatások a sütőben

Dátum | 2013. 01. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Egyszerű fájlszinkronizáció BitTorrent Sync-kel

A felhő alapú adattároló szolgáltatások manapság egyre népszerűbbek, ami nem véletlen: segítségükkel kényelmesen, biztonságosan tárolhatjuk különböző fájljainkat, amelyeket aztán bárhonnan elérhetünk, ahol éppen van internet kapcsolat. A legismertebb felhő alapú adattároló szolgáltatások között a Dropboxot és a Megát említhetnénk, de ott van még a Microsoft SkyDrive és a Google Drive is.


A jelek szerint hasonló megoldással a népszerű fájlcserélő rendszer, a BitTorrent fejlesztői is megpróbálkoznak, igaz, ők teljesen más koncepciót dolgoztak ki. A fejlesztés alatt álló BitTorrent Sync névre keresztelt megoldás segítségével privát felhőt hozhatunk létre meglévő eszközeink között. A szolgáltatás jóvoltából különböző eszközeink fájljait hatékonyan, egyszerűen szinkronizálhatjuk, ehhez pedig a BitTorrent protokollban rejlő lehetőségekre támaszkodhatunk.

Az újítással kapcsolatban meglehetősen kevés hivatalos információ áll rendelkezésre, de jól értesült források azért szert tettek egy-két értékes adatra. A GigaOM szerint a BitTorrent Sync az eszközök közötti fájlszinkronizációt 256-bites AES adattitkosítás mellett bonyolítja le, azaz megfelelő biztonságot nyújt. A szolgáltatás esetében jó hír, hogy az nem csak Windows-ra, OS X-re és Linux-ra lesz elérhető natív segédprogram formájában, hanem NAS eszközökre is, sőt, a fejlesztők a mobil eszközök támogatásában is gondolkodnak.

A BitTorrent Sync szolgáltatás fejlesztése jelenleg korai stádiumban van, de aki már most, a zárt pre-alpha tesztekben is szeretne részt venni, itt jelentkezhet.

Több egyéb hasznos szolgáltatás is van a tarsolyban

A BitTorrent Labs weboldala néhány egyéb érdekességet is felvonultat, a  jelek szerint a fejlesztőmérnökök több hasznos megoldáson is dolgoznak.

Ilyen érdekesség a BitTorrent Live szolgáltatás, amellyel akár élő webstreameket is továbbíthatunk költségek, illetve hálózati késés nélkül. Érdekes szolgáltatásnak ígérkezik a BitTorrent Surf is, ami egy, a Google Chrome webböngészőjébe beépülő torrent kliensnek tekinthető. Utóbbival nem csak letölteni, de keresgélni is lehet a torrentek között.

Végül, de nem utolsó sorban érkezik a Beam It Over is, amellyel nagy fájlokat oszthatunk meg facebookos barátainkkal, illetve ismerőseinkkel. A Beam it Over már kipróbálható, csak úgy, mint a BitTorrent Surf. A BitTorrent Live szolgáltatás béta állapotban már szintén kipróbálható, de előtte jelentkezni kell béta programba, méghozzá itt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!