iPon Hírek

Hasznos hordozható eszköz gluténérzékenyeknek

Dátum | 2016. 03. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Sokan nem is tudják, milyen szerencsések, hogy szinte bármit ehetnek, amit megkívánnak, mert nem kell félniük a – természetes – összetevők miatt. Vannak, akiknek ez nem adatik meg, mert a normál ételek bizonyos összetevőire különböző okokból kifolyólag érzékenyek – ez az érzékenység bizonyos esetekben akár életveszélyes tüneteket is okozhat. Sokan allergiásak a mogyoróra, illetve olyanok is vannak, akiknek a tejtermékeket kell hanyagolniuk, mert allergiásak a tejben található egyik fehérjére, a kazeinre, de azok sem járnak jobban, akik a gluténre érzékenyek, hisz ez az összetevő rengeteg ételben van jelen. Sokszor az okozza a legnagyobb problémát, hogy a különböző érzékenységgel küzdők megfelelő információ hiányában nem tudják eldönteni, hogy az adott termékben van-e abból az anyagból, amire érzékenyek – sokszor még az sem feltétlenül szentírás, ami a termék összetételét tartalmazó leírásban olvasható.
Emiatt különösen hasznos lehet egy olyan készülék, ami könnyen hordozható, gyorsan képes megvizsgálni az adott ételt, és pontos eredményt is ad. Ilyen termék a frissen bemutatott Nima, ami a gluténérzékenyek mindennapjait próbálja jelentősen megkönnyíteni. A pici eszköz viszonylag gyorsan, mindössze két perc alatt képes kielemezni egy adott ételmintát, ehhez egy alapos laboratóriumi vizsgálat esetén legalább 15 percre van szükség – legalábbis a készítők szerint. A Nima alapját egy speciális szenzor alkotja, amely a 65Sensor Lab műhelyében készült. A szett tartalmaz egy egyszer használatos kapszulát, amibe ételmintát kell helyezni. A kapszulát a Nima belsejébe helyezve vegyi folyamatok bevonásával történik a glutén kimutatása, majd a kinyert anyag papírcsíkra kerül, amit a Nima elemez, így a folyamat végén kiderül, van-e az ételben glutén, vagy nincs. Ha nincs, akkor egy mosolygó arc jelenik meg, ha pedig van glutén, akkor szomorú smiley tűnik fel az eszköz előlapján.
A Nima tulajdonosok teszteredményeiket megoszthatják egymással, így könnyebben találhatnak olyan helyeket, ahol gondoltak a gluténérzékenyekre, valamint az ételek közül is biztosabban választhatják ki a gluténmenteseket. A gluténérzékenyek szerint ez az eszköz óriási szabadságot adhat – de az ördög most is a részletekben rejlik. A Nima már előrendelhető, ára 199 dollár, szállítása viszont majd csak október 20-án indul. A szerkezet használatához előfizetés megkötésére is szükség van, amelynek keretén belül 12 darab kapszula jár kéthetente, havonta vagy kéthavonta – attól függően, hogy az ügyfél milyen konstrukciót választ. A Nima persze éttermek vagy éppen orvosok számára is hasznos lehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. FaL
2016.03.23. 12:27
Ez szuper jó a felnőtt lakosság kb. 0.18-1.2%-ának, aki cöliákiában szenved és ténylegesen hatással van rá a glutén. A többiek számára viszont haszontalan, ugyanúgy ahogy a gluténmentes étrend és a többi trendi őrület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vorosokt
2016.03.23. 15:19
azért kattintottam rá a cikkre mert azt reméltem, hogy megtudom végre, hogy mi az a glutén, de sajnos ez nem történt meg. aki tudja és gondolja, hogy megosztaná velem annak előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. okostojas0... FaL
2016.03.23. 16:07
kb. ugyanezt akartam irni. baromira tud fárasztani, amikor ilyen baromságra nem csak elméleteket, de még eszközöket is gyártanak.
A fitness karkötő még ekkora parasztvakitás. Az még rosszabb is, mert bizonyitottan nem működik, ez legalább funkciónál, csak minek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba voros...
2016.03.23. 16:50
A glutén egy fehérje, ami gabonafélékben fordul elő. Nem mindegyikben.

És nem, nem f@szság ilyen eszközöket gyártani, ha tényleg működnek.
Nyilván egy étteremben nem lehet eljátszani, hogy kikérem az ételt, megvizsgálom, majd visszaküldöm, hogy bocsi gluténes, nem ehetem.
Bár ha előre kikötöttem, hogy gluténmentes legyen, akkor még akár meg is játszható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. okostojas0... ChoSi...
2016.03.23. 17:00
Az elméletben igazad van, de a lakosság 0,18-1,2%-ára nem ugrana gyártó, mint célközönségre. Mert hogy ennyi gluténérzékeny van.
A többi csak a gluténmentes étrend trendisége miatt keresi a utasitja el a gluténes ételeket. És csak ezért használná ezt. Emiatt f@szság a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HanZolo
2016.03.23. 19:06
Ez nem ilyen egyszerű...

A glutén 3 formában tud ártani az arra érzékeny emberekre:

1. Lisztérzékenység - Coeliakia
2. Glutén allergia
3. NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity) azaz a nem cöliákiás gluténérzékenység

Sajnos a NGCS-ből van a legtöbb, és a profitorientált élelmiszeripar miatt csak egyre több lesz.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vorosokt ChoSi...
2016.03.23. 20:49
értem köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba okost...
2016.03.23. 20:53
Ha én tudnék valamit, amire csak a népesség 1%-a potenciális vevő, már rég gazdag lennék.
És ilyen előfizetéses modellben meg pláne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2016.03.24. 00:19
"ez az érzékenység bizonyos esetekben akár életveszélyes tüneteket is okozhat" ... de olyan is van, hogy maradandó elváltozást okoz, évek során apránként, stb. Szóval a rosszmájú hozzászólók önmagukról állítottak ki bizonyítványt.

Normál étteremben ha megmondod hogy mitől mentes legyen, akkor kezüket lábukat törik és egyeztetnek a konyhafőnökkel, ... van olyan ország és város a közelben, ahol ez az alap.

Mert az már nálunk is alap, hogy ami mindenki számára méreg, legalább az ne legyen az ételben. Van, ahol viszont már a ritkább eseteket is teljes együttérzéssel veszik, és szent célnak tekintik a megfelelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2016.03.27. 13:45
Nagyjából 1% körül van a diagnosztizált esetek aránya. És nagyjából minden ötödik-tizedik érintettnek van papírja róla. A nem diagnosztizált esetekkel együtt így akár 10% is lehet a gyakorisága.

Volt már olyan eset is, hogy vérteszt alapján nem cöliákiás pajzsmirigy betegnek diéta hatására csökkent az anti-TPO értéke.
És az is előfordult nem egyszer, hogy negatív vérteszt mellett pozitív lett a biopszia. A lisztérzékeny FB fórumon van, akinél 65 éves korában jöttek rá, hogy óvodás kora óta cöliákiás. De nem mindenki olyan szerencsés, hogy jó orvost fog ki, aki lelkiismeretesen utánajár a dolgoknak. A többség a vérvizsgálatig sem jut el.

Egy kísérletben a vizsgált skizofrén betegek 20%-a drámai javulást mutatott diéta hatására. Nagyon szerteágazóak a glutén érzékenység tünetei, nehéz felismerni. A legtöbb glutén érzékenyt félrekezelik. Étvágy javítót, antidepresszánst, pszichoterápiát, pszichiátriai drogokat, diliflepnit kapnak rendes diagnózis helyett. Meg szidják őket, hogy lusták, akaratgyengék, túl sokat zabálnak.. mindezt megalapozatlanul.

Aztán lehet, hogy valaki a pszichés mellékhatások miatt gyilkossá, vagy öngyilkossá válik. Vagy egyszerűen csak a koncentrációs zavarok miatt okoz halálos balesetet. Házasságok mennek tönkre, emberek kerülnek munkanélküliként utcára nem diagnosztizált glutén érzékenység miatt.

Ráadásul a glutén a legváratlanabb helyeken bukkanhat fel. Pl. paprikás házi mangalica töpörtyűt paprika helyett paprikás lisztbe forgattak bele.. Te megkérdeznéd a hentesnél, hogy van-e búzaliszt a töpörtyűben?

Jó dolog egy ilyen mobil teszter. De csak azokon segíthet, akik már tudják magukról, hogy érintettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!