iPon Hírek

Hasznos újítások a Nehalem processzoroknál

Dátum | 2008. 06. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel soron következő processzor újdonságáról, a Nehalem-ről esett néhány szó a nemrégiben megrendezett VLSI Symposia on Technology and Circuits névre hallgató rendezvényen, amelynek Hawaii adott otthont. Az Intel egyik munkatársa, Rajesh Kumar bemutatót tartott a processzor újdonságairól, így most lehull a lepel a Nehalem-ek néhány fontos tulajdonságáról.


Kumar elmondása szerint a Nehalem QPI linkje (QuickPath Interconnect)25 GB/s-os sávszélességet kínál a processzorfoglalatok között, a memória sávszélesség pedig 32 GB/s a háromcsatornás, DDR3-1333 MHz-es memóriavezérlőnek köszönhetően. Ez a háromcsatornás eljárás nagyjából háromszor akkora teljesítményt képes felmutatni, mint az AMD Phenom egységeinek DDR2-800 MHz-es, kétcsatornás memóriavezérlője. Kumar kitért a Nehalem skálázhatóságára is és megemlítette, hogy az egységben a magok, a memória és az I/O vezérlő külön vannak egymástól, azaz mindegyik egyedi feszültségen és órajelen működik a többi összetevőtől függetlenül. A Nehalem a konkurencia megoldásával ellentétben szinkron módban működő interfészekkel lesz ellátva, így nagyobb teljesítmény elérésére lesz képes, ezzel együtt a késleltetés is kisebb lesz. A tájékoztatón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy az Intel Nehalem processzorának esetében a memória és a gyorsítótár közötti késleltetés jelentősen kisebb lesz, mint az AMD Phenom processzorainak esetében.

A lényeg tehát az, hogy a processzor esetében egymástól függetlenül lehet majd vezérelni az egyes összetevők órajeleit és feszültségét. Kumar nem titkolta azt sem, hogy ez az elv egyáltalán nem tekinthető újnak, ám a megvalósítás már rendkívül újszerűnek is innovatívnak jellemezhető. Akik ez alapján az elv alapján próbáltak korábban rendszert létrehozni, mind az aszinkron felépítést alkalmazták, amely az idők folyamán egyértelműen lassúnak bizonyult. A Nehalem tervezésekor az alap ötlet az volt, hogy az elvet meg kell próbálni megvalósítani szinkron módban, ahol a késleltetések értékei alacsonyak, a teljesítmény pedig jóval magasabb.


A Nehalem energiagazdálkodás tekintetében is fejlett lesz: a jelenlegi chipek egy adott feszültségen és egy adott órajelen üzemelnek. "Amennyiben a rendszer terhelése megváltozik, a tápellátásban is bekövetkezhetnek változások. Az újítás a Nehalem esetében pusztán az, hogy a chip minden egyes órajel alatt figyeli a tápellátás aktuális állapotát és ehhez mérten változtatja órajelét" - mondta Kumar.

Az új processzor esetében az Intel EIST és C1E technológiák is hatékonyabban működnek: az állítások alapján az órajel változtatás a Nehalem esetében 56%-kal gyorsabban történik a tápellátás és a vDroop figyelembevételével, ezáltal a rendszer hatékonyan és stabilan üzemel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2008.06.18. 17:32
vissza a hírhez

Jaj!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.06.18. 17:40
Egyelőre valószinűleg semmit nem tud majd kezdeni...Elvileg a Hydrával tudnak majd visszavágni, bár már elvileg a Shanghai/Deneb páros is túl fogja szárnyalni a Core2-eseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!