iPon Hírek

Hatalmas átalakítás előtt áll a Toshiba, ezreket rúgnak ki

Dátum | 2015. 12. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Toshiba vezetése meglehetősen kellemetlen bejelentéssel rontja el sokak ünnepi hangulatát, ugyanis a cég háza táján rövidesen komoly elbocsátási hullámra, valamint néhány üzletág alapos átalakítására kerül sor. Az említett lépésekre azért van szükség, mert ahogy az idén márciusban kiderült, egy vizsgálat során komoly problémákat tártak fel: a cég bűvészkedett a könyveléssel, vagyis az elmúlt hat év során a menedzsment felől érkező nyomás hatására a ténylegesnél sokkal nagyobb árbevételek szerepeltek a könyvelésre, ami 1,2 milliárd dolláros korrekciót tesz szükségessé. A friss előrejelzés alapján az aktuális pénzügyi év folyamán 4,5 milliárd dolláros működésből származó veszteség elkönyvelésére lehet számítani, ami néhány üzletág átstrukturálását, valamint 7800 munkavállaló elbocsátását teszi szükségessé – és a következő pénzügyi év első negyedévében a részvényesek sem számíthatnak osztalékra. A korábbi „botrány” következtében a Toshiba piaci értéke március óta nagyjából felére esett vissza, így a változtatások elkerülhetetlenek. Éppen ezért született meg a „Toshiba Revitalization Action Plan” névre keresztelt cselekvési terv, ami a pénzügyi helyzet javítását és stabilizálását tűzte ki célul.
A szórakoztatóelektronikai üzletág esetében jövő márciusig 6800 munkavállalót bocsátanak el; a PC üzletág esetében pedig a japán és amerikai piacon az üzleti műveletekre, valamint a külső gyártók számára történő tervezési és gyártási feladatok elvégzésére koncentrál majd a cég. A fókusz-váltás jóvoltából a PC termékplatform a jelenlegi harmadára zsugorodhat. A változás szele a TV üzletágat is át fogja járni. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már licenc alapú üzleti modellt alkalmaz a gyártó, ám ezt a gyakorlatot rövidesen Ázsiára is kiterjesztik. A cég Indonéziában található TV gyártó üzeme harmadik félhez kerül, vagyis értékesítik, a gyártó pedig a felsőkategóriás televíziókra fordítja figyelmét, amelyekkel Japánban szeretne sikereket elérni. Ezzel egy időben a vállalati vezető beosztású munkatársak létszáma is csökkenni fog, méghozzá 1000 fővel, így jövő március végéig összesen 7800 munkavállalótól kell megválnia a Toshibának.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Csicso1
2015.12.23. 18:47
Bírom, ha arról írnak, hogy egy nagy cég átalakul, formálódik, átszerveződik, stb. első - csomó embert kirúgnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2015.12.23. 19:12
SajnálaTOSHIBA részükről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95 Csics...
2015.12.23. 20:08
Miért tartana meg egy csomó alkalmazottat, akik olyan terméket termelnek ami veszteséges? Felsőbb körökben is hullanak ilyenkor a fejek (ez nem Magyarország).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp mikej...
2015.12.23. 20:23
Így van, írta is hogy 1000 vezető beosztásút is elbocsátanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djkissmrt
2015.12.23. 22:24
Remélem hogy nem most fogják megritkítani a HDD kínálatot vagy esetleg megszüntetni a HDD üzletágat mert most vásároltam egy csomót meg korábban is jó néhányat amikre még van garancia és nem szeretném ha majd nem tudnák kicserélni ha netán idővel (még a gari lejárta előtt) lesz köztük defektes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ncc1701
2015.12.24. 08:56
Már a nevében is benne van a hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. PyroMaster
2015.12.25. 17:53
Lesz majd megint 40-50000ft egy 2tb HDD... Lassan csak egy cég gyárt majd HDD-ket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!