iPon Hírek

Hatalmas Chromebook HP módra

Dátum | 2013. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A legfrissebb Chromebook a HP nevéhez fűződik, ami egy prospektusban, feltehetőleg véletlenül tűnt fel. A szemfüles források azonnal le is csaptak a dokumentumra, ami azóta már nem érhető el. Szerencsére ez utóbbi nem jelent problémát, hiszen az új Chromebook legfontosabb tulajdonságai így is ismertek. A Pavilion Chromebook 14 névre hallgató újdonság első pillantásra úgy néz ki, mint egy olcsó windowsos noteszgép - tulajdonképpen olyan is, leszámítva azt a tényt, hogy nem Windows operációs rendszer, hanem Chrome OS teljesít rajta szolgálatot. Ahogy az a terméknévből már kiderülhetett, az újdonság 14 colos képátlójú LCD kijelzőt alkalmaz, amely 16:9-es képaránnyal és 1366 x 768 pixeles natív felbontással "büszkélkedik". A processzor szerepét egy 1,1 GHz-es Celeron 847-es központi egységre osztották, a rendszermemória szerepét pedig 2 GB-nyi DDR3-as RAM-ra bízták a mérnökök. Az adatok tárolásáról egy 16 GB-os SSD meghajtó gondoskodik. A felsorolt komponenseket mobil üzemmódban egy 37 wattórás akkumulátor látja el árammal, amely egyetlen teljes töltés hatására 4,25 órányi üzemidőt biztosít a rendszer számára. Az új Chromebook 1,8 kilogrammos tömegével és 21 milliméteres vastagságával összességében egyáltalán nem tűnik vaskos, nehezen hordozható példánynak.

Az egyelőre nem világos, hogy a HP új Chromebookja pontosan mennyibe kerül majd, illetve pontosan mikor jelenik meg. Összehasonlításképpen az Acer C7-es Chromebookja, amely ugyanilyen processzorral, ugyanennyi rendszermemóriával, de csak kisebb, 11,6 colos képátlójú LCD kijelzővel érkezik, 199 dollárba kerül. Érdekesség, hogy a 11,6 colos LCD kijelző ugyanúgy 1366 x 768 pixeles natív felbontást kínál, maga a C7 Chromebook pedig nagyjából 400 grammal könnyebb, mint a HP Pavilion Chromebook 14. Kíváncsian várjuk, hogy a Hp Pavilion Chromebook 14 hasonlóan sikeres lesz-e, mint a C7 Chromebook, ami manapság az Acer amerikai notebook forgalmának 5-10%-át teszi ki. Utóbbi eredmény már csak azért is meglepő, mert a szóban forgó termék forgalmazása tavaly november közepén indult meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. LavX
2013.01.30. 10:46
Hogy is mondjam... számomra ezek mindig csak a gond kategóriába tartoztak. Alternatíva, de úgy igazából semmire se jók. Elég ha csak azt mondom, hogy nyomtass már vele. Hiába dugnál rá akármilyen nyomtatót meg se fog mukkani! Nincs benne nyomtatókezelés! Egyetlen mód a nyomtatásra, hogy veszel egy HP ePrint-es nyomtatót és Google Clound Printen keresztül nyomtatsz. Végül is én is kiutazok mindig a világ másik felére, hogy utána visszajöjjek boltba tejet venni.
Emlékszem az első Chromebook még 9 órás üzemidővel írták, aztán most meg ez fele annyit se tud?
Az enyém Win7-tel, erősebb hardverrel, 1 collal nagyobban hozza a 4 órát. (Sőt csak jegyzetelve&net 6 is volt!)
Ár lehet az ami eladhatja, de hacsak nem lehet rá Windowst vagy más Linux distrot rakni, akkor én inkább fizetnék kicsit többet. Acer ezért fogy mert csak 199$.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2013.01.30. 11:53
Teljesen igazad van.
Ennek annyi ertelme van, hogy meg jobban felszabdalja a piacot.
Nem tudom mert kell minenkinek oprendszert irni, csak azert hogy legyen egy olyan is.
Full baromsagokat csinal a google.
Inkabb az androidot kalapaplnak ki normalisan, hogy ne legyen ilyen segghulye, illetve csinalhatnanak belole egy asztali valtozatot pl.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. partxxx gabes...
2013.01.30. 16:20
a Linux mobil változata az android, de ha még tovább szeretnénk menni van külön Android disztribúció x86-os rendszerre (lehet már x64re is).
láttam már mini notebookot androiddal, az asus is támogatja az androidot

http://www.android-x86.org/download

maga a chromebook ötlete nem hülyeség, de a megvalósítás az kritikán aluli (a fentebb LavX által írt tapasztalatokból adódóan)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!