iPon Hírek

Hatalmas esés a GPU piacon

Dátum | 2015. 08. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Jon Peddie Research szakemberei publikálták legfrissebb elemzésüket, ami meglehetősen tragikus képet fest a GPU piacról: mind éves, mint negyedéves szinten óriási esések mutatkoztak. Noha az év második negyedéve tradicionálisan gyenge szokott lenni, azaz a gyengélkedés alap esetben nem meglepő, ám az idei év második negyedéve még a tízéves átlagot is alaposan alulmúlja, ami egyébként 6,86%-os értéket képvisel, most azonban 11%-os mérséklődés mutatkozott. Éves szinten még rosszabb a helyzet, hisz a GPU piac 18,8%-os átlagos csökkenésen van túl: asztali fronton 21,7%-os, mobil fronton pedig 16,9%-os csökkenés jelentkezett, már ami a szállítási mutatók alakulását illeti.
Beszédes az az adat is, amely arról árulkodik, hogy a PC piac az idei év második negyedévében éves szinten 10,4%-kal, negyedéves szinten pedig 4,05%-kal zsugorodott. Az asztali számítógépekbe szánt, diszkrét GPU-t tartalmazó bővítőkártyák – azaz a videokártyák – forgalma negyedéves szinten 16,81%-kal mérséklődött. A teljes videokártya piac – az asztali- és a mobil videokártyákat egyaránt beleértve – negyedéves szinten 17,07%-os, éves szinten pedig 26,27%-os szállításimutató-csökkenést szenvedett el, ami nagyon rossz eredménynek tekinthető.
Az egyes gyártók piaci részesedésének alakulása
Gyártókra bontva sem túl rózsás a helyzet – no de mitől is lenne az. Az egyetlen komoly pozitívum, hogy az AMD asztali APU egységeiből 25%-kal többet szállítottak le a második negyedévben, mint az azt megelőző negyedévben, a mobil APU egységekből azonban már 53,5%-kal kevesebb fogyott ugyanebben az időszakban. Az asztali videokártyák forgalma 33,33%-kal mérséklődött, a mobil videokártyáké pedig 9,1%-kal lett alacsonyabb, mint az előző negyedében. A vállalatnál mindent összegezve 25,8%-os csökkenés mutatkozott negyedéves szinten.
Az Intel háza táján már egy picivel jobb volt a helyzet, ugyanis a videóvezérlővel ellátott asztali processzorok forgalma csak 7,4%-kal, a mobil modelleké pedig csak 7,3%-kal csökkent, így összességében 7,4%-os mérséklődést könyvelhetett el a cég. Az Nvidia esetében asztali videokártyák tekintetében 12,03%-os, mobil videokártyák szintjén pedig 21,6%-os szállításimutató-mérséklődést hozott az év második negyedéve, így a cég GPU piaci teljesítménye 16,2%-kal lett gyengébb, mint egy negyedévvel korábban. Pozitívum, hogy Nyugat-Európában és Kínában erősödött a gamereket célzó termékek iránti igény, ami valamelyest segített a többi piacon tapasztalható gyenge teljesítmény ellensúlyozásában. A fenti számok az asztali- és mobil videokártyákat, a processzorba integrált videóvezérlőket, a beágyazott videóvezérlőket és a kereskedelemben használatos videóvezérlőket fedik le, nem tartalmazzák viszont az x86-os szerverek, az x86-os játékkonzolok, a mobiltelefonok, valamint az ARM alapú táblák és az ARM alapú szerverek piacáról származó adatokat. Az összesítésben viszont jelen vannak az x86-os táblák és a Chromebookok is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. gradinkov
2015.08.24. 08:58
Amikor Intel HD-val lehet GTA5-ozni, senki ne legyen ezen meglepodve. Es ez mar csak egyre ilyenebb lesz, minden integralodik, a nextgen alaplapokon mar a memoria is integralva lesz. Szeretni nem kell, de attol meg ez van. A dGPU ideje lejart. Mindig jon valami okos, es elmagyarazza, hogy ne a szememnek higgyek, hanem neki, de egyszeruen nem, ez tenyleg ennyi volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. flashpoint... gradi...
2015.08.24. 09:09
Ultra lowon 30 FPS-el tiz+ evvel ezelotti grafikai szinvonalon aztan tenyleg nagy elvezet lehet gtazni
Foleg most hogy elerheto aruak a 4k monitorok tenyleg nincs mirol beszelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. khaun gradi...
2015.08.24. 09:15
Míg a HD4600 az elterjedtebb, amivel lowon, 720p-nál kisebb felbontáson lehet csak összehozni legalább egy képregényt az említett GTA5 alatt, addig úgy érzem nem különösebben van bármi jelentős értelme a kijelentésednek. Igen, haladunk abba az irányba, de attól még pár évig nyugodtan polcra rakhatod a témát. De ha te 800x600-ban és 30 fps-es moziélményben látod a jövőt, akkor visszavonok mindent, és igazolj át a Ubisofthoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim flash...
2015.08.24. 09:20
Szólj ha bemennek 50 ezer forint alá ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Arbor
2015.08.24. 09:21
A dGPU-k nem csak játékokban vannak jelen tehát ha ott ki is hal, kereslet még jó ideig lesz.

Amúgy ez kicsit sem meglepő. Akinek 700-as Nvidia GPU-ja van annak nem kell még váltania. AMD oldalon a 200-as szériára ez méginkább igaz. Mindenki a csíkszélesség csökkentéséből és a HBM mainstreammé válásából adódó teljesítményt várja.

Emellett a PC játékok nagy részét most a MOBA-k töltik ki amik kicsit sem hasonlíthatóak GPU igényekben egy AAA-hoz.

A piaci trend is mindent egyre kisebbre akar így most kialakult egy olyan helyzet hogy vagy várnak, vagy pedig AMD illetve INTEL integrált GPU-kat szereznek be mert a mindennapos használatra, MOBA-ra olcsó, és kielégítő minőséget hoz.

Össze fog szűkülni a dGPU piaca, de azért megmarad. A videójátékok évről évre egyre többet és többet termelnek. Erre még rájön az egyre számításigényesebb "trend" hogy nem optimalizálunk PC-n

Sok tényező van ami szűkíti a piacot és mindössze a jövő technológiája az ami bővítést eredményezhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. FaL
2015.08.24. 09:28
gradinkov példája rossz, mert a számítógép-felhasználók elenyésző hányada játszik csak GTA5-el, viszont a Unity motoros bot-egyszerű casual játékokkal annál többen (lsd. kb. mindannyiunk édesanyja, vagy nagyszülei), amikhez viszont tényleg bőven elég egy értelmesebb Intel HD graphics IGP.
Ezekben a számokban semmi meglepő sincs, figyelembe véve a Q2 uborkaszezont, a PC szegmens zsugorodását és a casual réteg növekedését. HC játékosokon kívül csak azok vesznek rendes dVGAt, akik munkára használják, ez a réteg viszont 1. nem túl széles, 2. viszonylag változatlan számú. Sőt, ezeket megspékeli még az is, hogy VGA téren az utóbbi egy évben semmi olyan nem jött, ami érdemessé tenné a vásárlást és így a forgalom növekedését. Talán majd a következő generációs kártyák 8(+)GB HBM-el és kisebb csíkszélességen ad egy lökést a dVGA piacnak, de tényleg be kell látni, hogy egy alapvetően zsugorodó piac, amit a modern igények és megoldások nyomnak lefelé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gery84
2015.08.24. 09:51
Régen VGA fronton sokkal nagyobb előrelépés volt, muszáj volt váltani kártyát mert ha nem váltottál ki írta a játék hogy régi a kártyád.

De manapság már más a helyzet, haverom egy 110k vett anno egy HD7970-est, ami már 4éves, és tökéletese sebességgel és grafikával viszi a mai játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Phantomstr...
2015.08.24. 09:55
Micsoda meglepetés. Az Intel termékkínálat gerincét még mindig a Haswell adja, akinek pedig legalább egy Sandy van, azt nem hajtja a tatár cserélni. Akinek elég az IGP annak még az is elég, akinek nem, nem is használja, vagyis senkit sem hajt a tatár cserélni.

Az Nvidia leginkább csak fogyasztásban javított az előző generációhoz képest. Minimális előrelépés, plusz az abszolút csúcskategória (GTX980 Ti) frissült, de az is az előző (780 Ti) fölé jött árban, nem a helyére.

Az AMD meg konkrétan csak átnevezte a termékpalettáját. Valamit már harmadszor. Az egyetlen új GPU-jával pedig gyártási gondok vannak és az is inkább a GTX980 Ti árán mozog. Nem épp a legszélesebb piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. patrik2991
2015.08.24. 09:56
Mindenki zsugorodásról beszél.
Szerintem csak beállásról van szó, eddig terjedtek a PC-k, most viszont elkezdtük elérni, hogy már szinte mindenkinek van (itt most arra a rétegre célzok aki megendheti, nem Afrikára stb.). És sokan úgy vannak vele, hogy ha megdöglik majd vesz újat. Amikor elkezdenek majd kidögleni, akkor azok is újra a zsebükbe nyúlnak így lesz egy stabil kereslet, csak ezt ki kell várni. Vagy addigra jön valami új trend na és akkor tényleg elkezd zsugorodni.
Sokan példálóznak itt, hogy akinek sandy van, meg 700-as nv 200-as amd annak még nem kell új. Nekem sok ismerősömnek még a p4 gt8600 helyett se kell még új.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. libapaszto...
2015.08.24. 09:59
Nagyon furcsa lett a GPU piac. Pl. a GTX 660 ára 2012-ben 60 ezer FT volt, utána lement 40-re , és most megin 60 ezer 3 évvel később?!!
Régebben egy 3 éves kártya már elavultnak számított.
Nem fejlesztenek már olyan ütemben mint régen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jedi
2015.08.24. 10:01
Szerintem ezeknek a rossz mutatóknak több oka is van egyszerre, amik ha összeadódnak, nem is olyan hihetetlenek , ezek a brutálisan rossz számok.

-Legfőképpen az új Win10, és az új apik miatt van a legtöbb gémer várakozó pályán. Nem akar senki beruházni, semilyen új vasba, mivel egyenlőre még nem tudni, hogy fognak futni az új DX12-es, Vulkan-os játékok, a mostani konfigokon. Ez legalább még min. fél év.

-A másik, hogy jövőre jön el, a csíkszélességváltás a dGPU piacon is, a HBM-el karöltve, ami elég nagy ugrás lesz fogyasztásban ( lefelé ), és teljesítményben ( felfelé ) is . Miért ruházzon be egy 200E + os VGA-ra valaki, ha benne van a rizikó abban, hogy egy év múlva, a felét se kapja érte, mikor kijönnek ezek az új csodák.

Pont ezért adom el én is a gépem belét ( Asrock990FX extreme4; FX-8350; Antek kühler H2O 1220; Asus DCU2-es 290-es ), mivel már fél éve nem nagyon játszok, és időm sincs mostanában. Inkább most eladom, míg jó pénzt kapok érte, és majd jövő év vége felé, mikor kijönnek az új CPU-k, ( ZEN ) és GPU-k, ( HBM2?) és már lesz pár DX12-es, meg Vulkanos játék, ami megmutatja melyik vas, mit teker alattuk, akkor veszek újat . És a 450Wattos terhelt fogyasztás se tetszik hosszú távon annyira, nohhhhhh
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Arbor libap...
2015.08.24. 10:11
Ezer és egyszer el lett mondva hogy a mostani magas árak a dollár erősödésének köszönhetőek.

A nagy nemzetközi vállalatok se nagyon örülnek neki.

Egyesek amúgy úgy siettetik a fejlődést mintha muszáj lenne

úú már két generációval korábbi kártyám is elég. Basszus miért nem kell több pénzt költsek VGA-ra? Lehet ám 4K-ban és 1440p-ben is játszani 60 fps-sel. Máris van mire elverni azt a sok pénzt Mindössze annyi történt hogy kitágult a piac lefedettsége és így FHDre elég egy 750 Ti is akár.

Szar az élet gyerekek Mondjuk szerintem semmi sem lassult le.. csak a játékok miatt érzitek így. Azt meg jelentősen visszafogja a konzolpiac ami annyira nem rugalmas mint a sima PC. Ez van ott van a több profit

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Riddick77
2015.08.24. 10:12
Drága szinte mindegyik videokártya,és nem jöttek ki normális termékek normális áron évek óta...ennyi!

Lehet külföldön jobb a helyzet ,de itt minden drága a gyenge forint és a magas áfa miatt. Van vagy 5 ismerősöm aki nem vesz már évek óta új hardvert mert nincs rá keret,pedig mindennap Pc-vel szórakozik . Nincsenek normális akciók sem... Ha,nem jó az ára egy terméknek,akkor nincs rá kereslet,mikor kijön az új termék akkor nem viszek le akciósan a régi árát,inkább hagyják égig emelkedni. Ami röhejes,mert ha megnézzük a jellemzően drága LCD TV-k piacát,akkor ott is vannak rendszeres akciók,mikor kijön az új modell,akkor jelentősen leviszik a tavalyi árát,és most már rendszeresen van 10 havi kamatmentes hitel is a nagyobb áruházakban. Szóval,ha nem egészséges a piac működése ,akkor az ledöglik,és az eladások durván lecsökkenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. thestock
2015.08.24. 10:31
Rá lehet fogni az árakra,de ne az itthoni helyzetből induljunk ki."Csöppet" le vagyunk maradva a "hanyatló" nyugattól... karácsony előtt érdemes megnézni hogy kint milyen gamer pc-ket árulnak,és mit el nem kérnek érte.Gondolom azért bátorkodnak ilyet árulni mert van rá kereslet..
4K-s monitor elérhető áron van? 120 a legolcsóbb (iponos árat nézve)..végül is ha van egy 700 ezres géped amin lehet 4k-val játszani akkor belefér a monitor is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Meteoreso
2015.08.24. 10:43
Akkor fogynának a kártyák ha a Direct X 12 olyat mutatna hogy leesik az állad és nem lehetne 3 éves kártyákkal már játszami de a teljes GCN sorozat kompatibilis . csak a VR lesz a vízválasztó fél év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.24. 10:53
Annak a kb. 5%-nak, akit érinteni is fog a VR. Mert az otthoni PC tulajok 95%-át kb. tuti nem. Casualok kiesnek, a HC réteg meg igencsak megosztott a VR létjogosultságában, akik meg mellette vannak, azok sem mind engedhetik majd meg maguknak. A VR-nak minimális ráhatása lesz a dVGA piacra, de ne legyen igazam, ha mégis így lenne nyugodtan mondhatjátok, hogy tévedtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Crytek01
2015.08.24. 10:55
Nem csoda mindenki vár a világmegváltó dx12 es csodákra érdemes-e váltani bármire is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tobias88
2015.08.24. 10:56
Mi az istennek vásárolna bárki bármit amikor a 3 éve megvett processzorok és memóriák 10-20%al drágábbak manapság, és gpu szinten sincs nagy előre lépés. Talán az oculus rift miatt a gtx980 eladások beindulnak, de azon kívül teljesen felesleges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Bihus
2015.08.24. 11:23
Idén vettem egy GTX960-at. Olyan 40-60 ezer között gondolkodtam, és igencsak szívtam a fogamat, annyira gyenge alternatívák közül kellett választanom, az egyik oldalon többéves AMD-k (270 és 280 volt talán a legjobb ár/érték arányú), a másik oldalon meg egy felezett memóriasávszélű 960 vagy a jóval rosszabb ár/érték arányú 750-esek. 970-esre már elvi alapon sem akartam 100k-t rákölteni, pedig NV vonalon az a legjobb ár/érték arányú kártya. Egyelőre a 950 sem tűnik nyerőnek 53k-ért.

Tökéletesen megértem, ha valaki nem tud/akar fejleszteni, sajnos állóvíz van a piacon. Ugyanez van a prociknál is. Ehhez hozzáadva a dollár erősödését egyenes következmény a hatalmas csökkenés, az AMD adatait nézve meg az lenne a csoda, ha még egy ilyen évet kibírna a cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr... patri...
2015.08.24. 11:23
Régebben rákényszerült az ember, hogy néhány évente cseréljen, mostanában nem igazán. Az árak lassan esnek, a teljesítmények lassan nőnek. Ez alaposan csökkenti a piacot. Aki vett 2012-ben egy i5 3470-et és egy 7870-et vagy GTX660 Ti-t, az ma 3 évvel később ugyanazért a pénzért pontosan ugyanazt a teljesítményt tudja megvenni.

FaL
Szerintem még azzal az 5%-kal is túlbecsülöd a VR jelentőségét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. paj01
2015.08.24. 11:59
Jah elég gáz a szitu a VGA piacon. Megdöglött az r7 265öm ami még kiszolgált volna egy darabig. Annak idején 40-50ért azt mondhattam, hogy jó ár-érték arányt képviselt. Régebben is mindig sikerült kellemes teljesítményű kártyát venni 40 körül. Most meg...Váltani szeretnék de ha már vennem kell, nem akarok ugyanolyan teljesíményt mint eddig és nincsenek jó alternatívák. 60-70 rongy egy gtx 960ért amivel hosszú távra nem nagyon lehet tervezni, nem tűnik jó vételnek. 970ért meg fizessek 100 rongyot. AMD nél is szar a szitu az átcímkézett bóvlijaikkal.. Nem érdemes most VGA-t venni. Jól ráb@sztam h most kényszerülök rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. crowly
2015.08.24. 12:03
Én azért nem váltok mert olyan kicsi az eltérés. Régen 2-3 év után akár dupla olyan teljesítményű kártya volt a boltban mint ami nekem. Most ilyen nincs. Azonos árkategóriában pár év után is csak 20-40% növekedés látok legfeljebb. Ennyiért nem fogom lecserélni, a mostani kártyával is minden elfut, persze nem max grafikával, de azért egész jó még. Majd ha lesz egy 4k monitorom akkor lesz újra igény a cserére. De még a 4k monitor sem az én árkategóriámban mozog, nemhogy az ahhoz szükséges rendszer. Játék is alig van még hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba crowl...
2015.08.24. 12:46
Na de 2-3 éve a dollár 30%-kal kevesebbe került.
Én 2011 nyarán vettem a gépem, akkor még csak 180 volt, az kb. 60%-kal olcsóbb USD-t jelent.
A fejlődést megette a forint infláció.
Ha az árfolyam maradt volna azon a szinten, akkor a 980ti most kb. 160k lenne, a 970 meg 70k, a 960 meg 40k-tól indulna.
Az azért több mint baráti lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. drift3r91
2015.08.24. 13:32
Mégis mit vártak? Van egy GTX 780-am, most sirjam el magam, mert nem megy a hairworksel 60fps-en a witcher 3 és vegyek egy 980ti-t?
francokat, majd ha nem évente 15-20%-al jobbakat adnak akkor azt mondom oké. Otthoni gépemben GTX 460 van már megérett a cserére, jah csakhogy azt anno 37ért vettem iponról. most 40 alatt milyen kártyát kapok ami 2szer erősebb? 950 lenne a befutó,mennyi is? 50? Akkor miről beszélünk. Kihoznak egy kicsivel jobbat, megy a hype meg a marketing, de 4K nem hogy messze van játékra, 60centire elég a fhd is. igen dsr-el én is tudok 4kba játszani élsimités nélkül ugyanott vagyok, mint fullhdba 4*-es élsimitással. 120 centi alatt meg nem érdemes 4K-zni. majd ha telpakolják nvidia grass+hairworks+physx-stb effektekkel az adot játékot hamisárnyékról nem is beszélve (SSAO), és viszi 4k-ba 60fps-el,akkor majd váltok. Tudom ez a konzoloknak kedvez,de ennyit érdemel a PC-s piac, ha ennyire csigalassan tolják a fejlesztést.
A GPU gyártók felismerték, hogy aki MASTER RACE az minden évben vesz 150ér karit, a csórók meg úgy is elvannak egy 60ezres karival 3 évet. 950-et is mivel reklámozzák? Erősebb mint a konzol, parasztvakitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.24. 14:16
Mit vártak??? Kik?? Pontosan tudják hogy ez a helyzet. Egyik gyártótól se hallottam hogy jajj de csalódottak a bevételek terén. Mégpedig azért mert erre számítottak.

Miért ilyen bonyolult megérteni hogy nem a magyar piaci helyzetet kéne világi szintre vetíteni???
SŐT. Nem is a forint gyengülése miatt szálltak az árak(az kivételesen elenyésző) hanem az elképszető dollár erősödés miatt amit most a világ import és az USA multicégei export szinten nyögnek.

Megy a rinya ide-oda de kis kutatás nincs mögötte.
Hol veszel most 37-ért kártyát? Abban a 37-ben nincs benne a világi valuták inflációja. Nincs benne az hogy a piaci helyzet akkor versenyképesebb volt. Nincs benne az hogy a dollár erősödésével a nemetközi gyártók nemnagyon tudnak mit kezdeni mert nekik is pénzt kell termelni akármilyen hihetetlen.
Az alap ára a 750Ti-nek és a 950-nek erős 10 dollár különbséget mutat megjelenéskor.

Mennyi volt a 460 megjelenéskor? 200$
Mennyit volt a 960 megjelenéskor? Akármilyen hihetetlen..... 200 $. Jééé.
x60,x70,x80 kategóriában stagnál az ár istentudja hány gen. óta.
Nem fogják olcsóbban adni ha konzolt többen veszik és egyszerűbb rá játékot optimalizálni mint egyszerre 3-4 architektúra.

Legalább ha értelmetlen panaszkodásra adja valaki a fejét nézzen már utána miért panaszkodik mert hihetetlen mértékű a tájékozatlanság.

0 rálátással megy a rinya hogy milyen szar már. El kell dönteni mit akar az ember. költséghatékony és időtállóan játszani? Konzol. Kell a FHD60fps? Gép. Ilyen egyszerű nincs mit csavarni rajta. Persze gépet nem csak játékra lehet használni de semelyik másik szegmens nem követeli meg ennyire a fejlődést most.

Ja, hogy a GPU gyártók felismerték hogy a Master Race veszi a drága kártyát. Akármilyen hihetetlen ez nem így működik. A Profituk közel 70% a low-highmid szegmensből jön. Az itthon is a 960(4g)-s határa.

Lehet évente kártyát venni és pénzt kiadni minden évben.
Vagy ugyanezt 3 évente mondjuk.
Én örülök az aktuális piaci helyzetnek mert stabilabb és kiszámíthatóbb mint bármikor máskor. Ez pedig a vásárlóknak kedvez csak valaki ezt képtelen felfogni és csak panaszkodik hogy öt éve ugyanaz a kategória olcsóbb volt. Holott ez nem is igaz ebben a formában. Hiszen nem a GPU gyártók tehetnek az áremelkédeskről. Ugyanolyan árakkal dolgoznak.

Csak ma éppen nem volt miért panaszkodni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.24. 14:29
azért az utóbbi években inflációról beszélni nem túl reális dolog, a Ft valuta alakulása meg teljesen más hatásokhoz igazodik.

manapság a Ft kvázi-mesterségesen van alacsonyabban tartva, ami kedvez a FDI-nek, amivel a gazdaságnak olyan nagyon hiányzó tőkeinjekciót próbálják ösztönozni. Emiatt be van "állva" egy bizonyos szintre a Ft a főbb valutákhoz képest.
De azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2008-as válságtól egészen 2014-ig az USD is mesterségesen volt alacsony értéken tartva, mert az amerikai gazdaságnak is szüksége volt masszív FDI-re a túléléshez. Ezt részben feloldották tavaly, ami miatt a USD rögtön be is állt egy, a válság előtti szintre (emlékezzünk csak, a 2000-es évek elején a USD volt 300-310 Ft is).

Mindezek mellett a mi legnagyobb bánatunk, hogy az összes $-os árat itt a q.va EU-ban 1:1 veszik át €-ra. Ebből adódik, hogy minden olyan nagyon drágának hat itt Mo. mert a fent említett indokok miatt is az €-Ft árfolyam nem hajlandó elmozdulni a 300-325 közötti sávból.
Pedig ha visszaemlékszünk az € kezdeteire, akkor bizony 250Ft körül járt az €. De ugye az € árfolyamát is nagyban befolyásolják (ECB főleg), úgyhogy arra kb. semmi esély, hogy visszamenjen a régi (valós) árfolyamára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gradinkov
2015.08.24. 15:31
Es igen, bejott az is, hogy jon legalabb 5 ember, aki elkezd a kepregeny-szeru elmennyel dobalozni, mert hat 60 FPS az kepregenyszeru, meg csak (a PELDAKENT felhozott) GTA5 van a vilagon, mas jatek nincs. NC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2015.08.24. 15:54
Egy picit úgy érzem én, hogy az egész PC piac megtorpant, az árak el vannak szállva, nincsenek nagy innovációk, legalábbis olyan, amire az emberek nem a kivárás taktikájával húzná ki (pl.: VR), sok átnevezés mindkét oldalon (így valódi fejlesztés van, de csak a termékskála egy részét, pont a legkelendőbb középkategóriában nincs), az cpu-ba integrált szar sok embernek elég mindenre, sokan már a mobilokon játszanak, a buszon, meg a vonaton, nem otthon a PC-n, így nem is csodálkozok, ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. syriusftw
2015.08.24. 19:35
Addig nem lesz fejlődés, amíg nem lesz elérhető árú 4K monitor választék.
Majd ha 1-2 év múlva 60K körül kap az ember 28-32 4K monitort, akkor majd kelleni fog hozzá a masszívabb vas is. Addig egyik oldal sincs rákényszerítve, h piacot nyerjen a másiktól a profit kárára. Ezen a piacon ez a legtöbb, amit tehetnek.
Majd ha beindul a monitorok miatt minden (még nagyobb lesz az olló a PC és a konzol között), Akkor majd jön az innováció és az árháború is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. libapaszto...
2015.08.24. 21:55
Kb. Crysis 1-ig látványos volt a grafikai fejlödés, valahol érthetö is volt,hogy fejleszteni kell. Ott viszont eljutottak egy olyan csúcsra , ahonnan csak minimálisat lehet elöre lépni.Érthetö,hogy nehéz rávenni a játékost a cserére,hiszen azt mondja ezt már láttam 7 éve is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 libap...
2015.08.24. 22:11
Nem is lesz egy máshogy csak az Oculus féle szemüvegekkel (ha) és esetleg ha feltalálják a holografikus megjelenitőket, éppen ezért figyelni kellene a bugokra az optimizálásra és a játékok hangulata szinte teljesen eltűnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... libap...
2015.08.25. 11:29
Ezzel nem értek egyet. Ha ma előveszed a Crysis 1-et, es mellé teszel egy ma korszerű játékot, még mindig ég és föld a különbség. Szépen beállított állóképeken annyira talán nem látványos, de játék/mozgás közben nagyon is meglátszanak az évek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!