iPon Hírek

Hatalmas fogás az Intelnél: horogra akadt az Altera

Dátum | 2015. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az Intel és az Altera között régóta gyümölcsöző kapcsolat húzódik – a kapcsolat olyannyira jó, hogy az Intel a korábbi pletykák szerint az Altera felvásárlásán is elgondolkodott. Ezzel, vagyis a felvásárlással kapcsolatban hetek óta folynak a találgatások: hol arról jön hír, hogy lesz felvásárlás, hol pedig arról, hogy a tárgyalások zátonyra futottak. Most már szerencsére nem kell találgatásokra hagyatkoznunk, hiszen a felek megállapodtak a felvásárlás részleteiben: az Intel összesen 16,7 milliárd dollárt fizet az Alteráért, készpénzben. A tranzakció nyélbe ütése előtt természetesen az illetékes hatóságok jóváhagyását is meg kell szerezni, így az ügylet tényleges lezárására majd csak hónapokkal később kerülhet sor.
Hogy miért vetette szemét az Intel az FPGA chipek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Alterára? Főként azért, mert a változó piaci helyzetre frappáns reakció egy FPGA gyártó bekebelezése, ami a fejlődő piacokon hathatósan segítheti az Intel további terjeszkedését. Az FPGA piacot jelenleg két nagy vállalat uralja, az egyik az Altera, a másik pedig a rivális Xilinx. Előbbivel gyümölcsöző kapcsolatot ápol az Intel, hiszen rendelkezésére bocsátja 14 nm-es gyártástechnológiáját, márpedig ilyen kivételes lehetőség csak nagyon kevés cégnek adatik meg. Az Intelnek célszerű az eleve jó viszonyban lévő céggel szorosabbra fűzni a kapcsolatot, ha házon belül működő FPGA fejlesztő- és gyártó részlegre pályázik. Az Altera felvásárlásával ez megvan, sőt, az Intel ennek hatására egyből élvonalbeli FPGA technológiákhoz jut, amelyek kiemelten nagy jelentőséggel bírhatnak az elkövetkező években. Az FPGA (Field-Programmable Grid Array) chipek remek kiegészítői lehetnek az Intel különböző termékeinek. Ezekkel a chipekkel a vállalat a fejlődő IoT szegmenset, illetve az ugyancsak rohamtempóban növekvő adatközpont szegmenset szeretné célba venni. Idővel az FPGA chipek integrálására is sor kerülhet, így a vásárlók akár FPGA-val ellátott Xeon processzorokat is vehetnek, amelyek az adott feladat igényeihez mérten konfigurálhatóak, illetve programozhatóak, így komoly előnyt kínálhatnak hagyományos társaikhoz képest – kvázi egyedi, feladat-specifikus központi egységet "építhet" magának a vevő.
Az FPGA piacon amúgy is komoly forgalom mutatkozik, ahol igen jelentős profitra lehet szert tenni – főleg, ha a gyártó az élvonalbeli technológiákat saját gyártástechnológiai szakértelmével ötvözi. Az Altera felvásárlása után természetesen továbbra is zökkenőmentes marad a terméktámogatás, illetve a termékfejlesztés sem áll le. Kíváncsian várjuk az akvizíció első gyümölcseit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. FaL
2015.06.02. 14:53
A főoldalon a kis leírásban $16.7 millió van, itt a cikkben $16.7 milliárd, gondolom az utóbbi a nyerő ugye?

Egyébként amit az Intel az utóbbi években csinál az valami elképesztő. Egy bamba, lassan mozgó óriásból pár év alatt a jövőbeli (és jelenbeli) trendekre még kb. azok megszületése előtt reagáló, a jövő technológiai igényeit maximálisan átlátó és követő úthengerré vált. Nem semmi! Respect!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. korgabor96 FaL
2015.06.02. 16:18
Csak az a baj, hogy az áraik is úthengerként mennek fölfele, amióta az AMD nem jelent konkurenciát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SoulEater7...
2015.06.02. 17:54
AMD védelem bekapcsolva. Fankommentek érkeznek 3, 2, 1...

Az a gond, hogy ezt már nem lehet letagadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp korga...
2015.06.02. 19:47
Csak az a baj, hogy ez nem az Intelnek "köszönhető"....
Amit most ~100.000ért lehet kapni, 2013-ban 70.000 volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. korgabor96 tibai...
2015.06.02. 19:57
Jah... Rengeteget erősödött a dollár azóta ha arra gondolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... tibai...
2015.06.03. 09:01
Azért lesd meg az intel procik árát dollárban is

A dollár és az intel közösen hozták ezt össze. Ugyanis ők dollárban visszaemelték szép lassan az árakat a megjelenéskori szintre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SzAdamAndy
2015.06.03. 10:29
Tehát az Intel vett egy 14nm-es gyártósort kiépítés helyett. Én is így csinálnám .

Tényleg miért drágák ennyire most? Ennyire gyengült a Forint?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.03. 10:53
Fordítva, az intel engedte meg eddig az Altera-nak, hogy használja a gyártósorait. Mostantól (persze ha összejön az üzlet) nem bérbe adja majd, hanem házon belüli gyártás lesz. Ez mindkét félnek megéri.

Az árak alakulása meg elég komplex dolog. A forint önmagában, arányaiban nem feltétlenül rosszabb, mint volt. De fontos kiemelni, hogy arányaiban. A dollár (tk. az amerikai gazdaság) erősödik, ha lassan is de igen. A 280 Ft-os dollár egyáltalán nem durva dolog, inkább a 200-210 Ft-os árfolyam volt az. A 2000-es évek elejéig a $ közel 300 Ft volt. Alapvetően csak a gyökér Bush és a két háború, a terrortámadások, a gazdasági válság és egyéb kisebb, de összefüggő tényezők tolták le a $-t (Ft-hoz és €-hoz képest is). Hozzájött még az is, hogy a válság alatt az alacsony $ segített amerikának, mert az olcsó valuta kedvez a külföldi befektetéseknek, amik a gazdaságot rendesen meg tudják dobni. Ezt az utóbbi évek (sztem hosszú távon nem kifizetődő, de ez más kérdés) amerikai gazdaságpolitikája próbálta korrigálni.

Ehhez jön hozzá, hogy itt az EU-n belül gazdaságilag és monetáris szempontból is van egy kis zavar az erőben. Az € árfolyam ugye alapvetően mesterségesen van generálva, tartják egy bizonyos értéken.

A forint értéke egy harmadik kérdés. Nálunk több indoka is van, de alapvetően történelmi, hogy az ország nem kifejezetten tőkeerős. Hazai befektetésekre nem lehet önmagában támaszkodni a gazdaság helyreállításához. A 2009 körüli államcsőd közeli gazdaságot, hogy helyrekalapálják szükség van a külföldi tőkére. Ahhoz viszont, hogy a külföldi tőke jöjjön a Ft-ot érdemes alacsonyan tartani a $ és €-hoz képest (pont mint ahogy amerika is tette az elmúlt években), mert ösztönzőleg hat a külföldi befektetésekre. Az ország egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség (meg az aktív munkavállalók eltartottakhoz viszonyított száma), a hazai vállalatoknak meg a kevés tőkéjük van ahhoz, hogy megteremtsék a szükséges munkahelyeket. Ezért kellenek a külföldi befektetők, akik itt létesítenek üzemeket (á la Audi, kínaiak, stb.) amivel munkahelyeket lehet teremteni, hogy legyen keresete minél több embernek (segély helyett), amit utána el tud költeni a (és ez fontos) hazai vállalatok termékeire/szolgáltatásaira, amivel a hazai vállalatok tőkeerősebbé válhatnak.

Zanzásítva valahogy így. A lényeg, hogy a Ft lehetne erősebb is, de az nem lenne az ország hasznára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. korgabor96
2015.06.03. 12:32
Először meg kéne tanítani őket, hogyha nyomor van nem ész nélkül produkáljuk a gyerekeket... És ebben semmi rasszizmus vagy ideológia nincs, de ha nem tudod őket eltartani akkor miért vállalod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!