iPon Hírek

Hatalmas növekedés az ultrahordozható notebookok piacán

Dátum | 2014. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az ABI Research elemzői ezúttal az ultrahordozható noteszgépek piacáról közöltek egy érdekes statisztikát, amelyből kiderül, 2013 folyamán hogyan teljesített az ultravékony notebookokat és az ultrabookokat tömörítő gépek piaca. Az ultrahordozható noteszgépek szegmense dinamikusan növekszik, amit remekül mutat az a tény is, hogy egyre több és több ilyen terméket jelentenek be a gyártók. 2013 folyamán a teljes noteszgép piac 12%-át uralták az ultrahordozható noteszgépek, azaz ilyen konfigurációkból összesen 22,5 millió darabot szállítottak le világszerte, ami igen tekintélyes mennyiség. A teljes notebook piacon 2013 folyamán globálisan nem kevesebb, mint 182,7 millió darab notebookot szállítottak le a gyártók.
A legtöbb PC szegmensben általában csak szerényebb mértékű növekedés mutatkozik – már ahol egyáltalán növekedésről lehet beszélni – az ultrahordozható notebookok piaca azonban hatalmas lendülettel bővül: éves szinten 100%-os növekedés figyelhető meg E szegmens képviselői között – a MacBook Air személyében – csak egy olyan termék található, amely Mac OS X operációs rendszert futtat, az ultrahordozható noteszgépek többsége ugyanis Windows 8-ra támaszkodik. A jövőt illetően az ABI Research elemzői úgy nyilatkoztak, szerintük az LTE, azaz a mobil szélessáv hamarosan alapfelszereltség lesz sok ultravékony gépben. Elmondásuk szerint az új LTE modemek többsége 3G támogatás nélkül érkezik majd, így az ultrahordozható noteszgépek az LTE támogatás felé mozdulnak. Ez utóbbi nem biztos, hogy minden felhasználó számára üdvözlendő lesz, hiszen sok olyan térség van, ahol az LTE kapcsolat jelenleg is csak foltokban érhető el, azaz a lefedettség közel sem tökéletes.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Pandion
2014.01.30. 09:54
Nem sokáig tart szerintem az "ultrahordozható" laptopok növekedése, mert amint megjelennek a hasonló teljesítményt nyújtó, elérhető árú (windowsos) tabletek, át is veszik az uralmat. Ezért sem értem ezt az elnevezést, hiszen ha ez ultra hordozható, akkor a tablet szuper ultra hordozható? Én egy átmenetként tekintek ezekre a gépekre a laptop és a tablet között. Teljesítményben nem éri el a rendes laptopokét, hordozhatóságban meg nem éri el a tabletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2014.01.30. 10:25
"A legtöbb PC szegmensben általában csak szerényebb mértékű növekedés mutatkozik – már ahol egyáltalán növekedésről lehet beszélni – az ultrahordozható notebookok piaca azonban hatalmas lendülettel bővül: éves szinten 100%-os növekedés figyelhető meg "

Nem fair összevetni már régóta meglévő kategóriákkal egy pár éve megjelent új kategóriát növekedés szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zephyrus
2014.01.30. 12:18
pandion: bocs, dell xps 13-am van, 3.1ghz-es i7-el, 8gb 1600mhz-s ddr3-al és 256gb-os ssd-vel. bőven eléri "rendes" laptopok teljesítményét. ezen fejlesztek (visual studio) miközben több vm is fut a gépen, ha nem itthon vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion Zephy...
2014.01.30. 13:25
Értem én, node annyiból, amennyiért azt vetted, sokkal erősebb, ne adj isten dedikált GPU-s laptopot veszel amin fejlesztés mellett játszani is tudsz, meg videót vágni, meg egyéb errőforrásigényes software-ket is tudsz futtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer Pandi...
2014.01.30. 18:56
Aha, csak az általad említett gép 3-szor vastagabb és kétszer nehezebb is lenne egyúttal. Annak aki sokat hurcibálja nagyon nem mindegy.

Amúgy én örülök ennek a statisztikának, mert hatalmas áldás tud lenn egy vékony, könnyű gép annak, aki nem játszani veszi.

DE: azért azt vegyük észre, hogy ez az egész statisztika egy "csalás" tulajdonképpen. Anno ugye az Intel megalkotta a "Ultrabook" kategóriát, ami a ténylegesen könnyű és vékony, MBA szerű gépeket jelentette.
Na most ma sincs ám sokkal több ilyen gép forgalomban, nimt 2-3-4 éve. Csak közben az Intel felpuhította a szabvány követelményeit. Már 2 centinél vastagabb gép is lehet UB, már 15 colos gép is lehet UB, már 2 kilós gép is lehet UB, már SSD nélkül is lehet UB, szóval kb. annyi köze van egy átlag mai gépnek az eredeti UB koncepcióhoz, mint Makónak Jeruzsálemhez. Ez kb olyan, mintha egy VW Transportert is sportkupénak hívnának. A statisztika bővül, a tényleges eladások meg a béka feneke alatt vannak.

Most az MS kibulizta, hogy a foxs Win 8-a miatt érintőpanel is legyen az UB-ok része, de én azt mondom, hogy ez az egyik legnagyobb baromság amit valaha kitaláltak. Érintőképernyő nem kell laptopba. Tegyenek csak bele sima non touch IPS-t, és az így megspórolt pénzt költsék SSD-re, mert az a világ legnagyobb bunkósága volt, hogy kivették az SSD követelményt a specifikációkból. Én ma már egy asztali gépet nem tudok elképzelni SSD nélkül, nem hogy egy mobil gépet.
Iszonyatosan gyűlölöm, hogy pörög, kerreg, fogyaszt és melegszik egy HDD egy laptopban. Undorító. Soha, de soha nem vennék HDD-s laptopot.
Illetve ez így nem igaz, mert a gyártók isssssszonyat pénzt elkérnek az SSD opcióért. Szóval olyan gépen, ahol cserélhető a HDD, ott HDD-vel venném, és utólag kicseréltetném SSD-re. 20-30-40-50 rugókat meg lehet így spórolni, és közben még a HDD-d is megmarad, amit lehet mobil rackbe tenni, és van egy külső, nagy tárkapacitású adathordozód pluszba.

Szerk: abban viszont egyet kell értenem, hogy idővel, ha a tabletek elég erősek és olcsóak lesznek, akkor a Surfice jellegű konstrukciók el fogják kezdeni kiszorítani a laptopokat, ultrabookat a piacról. Azt nem hiszem, hogy eltünnének a piacról, de rétegtermékké fognak válni. A hibrideké a jövő, szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!