iPon Hírek

Hatalmas tempóban növekszik a táblák piaca

Dátum | 2013. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Strategy Analytics legfrissebb beszámolója szerint a táblák piaca továbbra is dinamikusan bővül. A tavalyi év első negyedévében még csak 18,7 millió márkás táblát szállítottak le világszerte, ehhez képest idén, az első negyedév folyamán már 40,6 millió márkás táblát sikerült leszállítani, ami több, mint a duplája az előző év azonos időszakában felmutatott eredménynek. Az Apple iPad-jei még mindig uralják a táblák piacát, igaz, előnyük már igencsak csökken, hiszen a korábbi 63,1%-os piaci részesedés 48,2%-ra olvadt. Az Android alapú táblák a korábbi 34,2%-os piaci részesedésüket 43,4%-ra tornázták fel, a Windows alapú megoldások pedig már 7,5%-os piaci részesedésnél tartanak.

A fenti adatok csak a márkás táblák szállítási mutatóit ábrázolják, ezekbe nem tartoznak bele az igazán olcsó, "noname" modellek. Amennyiben ezeket az úgynevezett fehérdobozos táblákat is bevonjuk a számításba, úgy az Android piaci részesedése 52%-ra növekszik, az iOS-é pedig 41%-ra csökken. Ennek alapján nagyjából 7 millió darab fehérdobozos táblát szállítottak le a különböző vállalatok az idei év első negyedévében. Vagyis a kifejezetten olcsó táblák az Android tábla piac 28%-át uralják, ami igen szép eredmény. A Windows alapú táblák a skála ellenkező végén kullognak, de ez nem is csoda, hiszen az elmúlt negyedév volt az első teljes negyedév, amit a piacon töltöttek. A Strategy Analytics munkatársai egy kalap alá vették a Windows 8 és Windows RT alapú táblákat, az összesített eredmény pedig 3 millió leszállított tábláról szól. Ez így nagyon szerény teljesítmény, ami az elemzők szerint egyrészt a nagyon limitált disztribúciónak, másrészt a felsőkategóriás alkalmazások hiányának, harmadrészt pedig a piaci bizonytalanságnak köszönhető. Itt persze az is negatív hatást fejthet ki, hogy manapság nincs igazán olcsó Windows alapú tábla a piacon. Abból kiindulva, hogy a fehérdobozos Android alapú eszközök, valamint az olyan olcsó táblák, mint a Nexus 7 és az iPad mini remekül fogynak, azt jelentheti, hogy elég nagy igény van költséghatékony táblákra. A Microsoft éppen ezért már készíti a Surface 7 hüvelykes kiadását, de ezzel egy időben az Acer műhelyében is készül egy Windows alapú, 8 hüvelykes képátlójú tábla. Az ilyen és ehhez hasonló táblák kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be a Windows alapú táblák piaci részesedésének növelésében. Egy év múlva érdekes lesz látni, hogy hogyan változik a Windows, az Android és az iOS alapú készülékek egymáshoz viszonyított piaci részesedése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. j.panzer
2013.04.26. 16:15
A Win tábláknak elég nagy a hendikepjük van. De azért nem lefaraghatatlan.

Az RT-t felejtsük el, az nagyon gány, nagyon bukó, ha az MS-nek van esze, itt megáll, és nem égeti tovább magát. Azzal az OS-sel a Windows lényege, a köré épült X86-os szféra használhatósága vész el. Sosem kéne, ingyen sem. Nem kell tovább erőltetni, én nem is pazarlok rá több szót.

A Win8 táblákkal más a helyzet. A koncepció - számomra - nagyon vonzó, csak a kivitelezés egy nagy nulla eddig. Egyfelől vagy normális, laptop teljesítményük van, és ekkor drágák, vastagok, nehezek, és aktív!!! hűtéssel érkeznek (ami kész vicc, ilyet sose vennék), illetve a valóban tablet formátumú versenyzők a (leglassabb) netbookok szintjén bukdácsolnak. És még ezek sem olcsóak.

Ezen felül a Win 8 szerintem roppant átgondolatlan rendszer. A metrót asztali gépen szörnyű használni, ugyanakkor az új felület túl kiforratlan, ha úgy tetszik buta, és sok esetben megint rá vagyunk kényszerítve, hogy az asztali felületet használjuk, amit meg tableten rémálom.
Két szék közül a földre. Ennél bénábban nem lehetett volna megpróbálni megoldani egy problémát.

No ha ezt a problémát meg is oldja a Blue (vagy a Win 9 - Win 10) még mindig ott a hardver kérdése.
Szerintem 10 col alatt egy ilyen hibrid életképtelen, mint ahogy aktív hűtéssel, és a mai 2-3 órás üzemidővel (meg a huszonpár gigás fennmaradt tárhelyekkel) is.

Tehát szerintem az ideális tablet így fest:
-Kb. 10 col, minimum HD felbontás. Kisebb nagyon gáz, sokkal nagyobbnak több a hátránya, mint az előnye (szvsz 10 colba már a Full HD is túlzás)
-Külsőre kb. Asus Vivo Tab Smart méretű, kialakítású, formájú valami
-Egy combos procival (Bay Trail, vagy Temash)
-Normális GPU, azaz inkább APU ugye. (6+ éves játékok azért fussanak már. Régi nagy kedvencek, hogy legyen mivel elütni az időt. Kis nosztalgia...)
-Természetesen csak és kizárólag PASSZÍV hűtéssel (tabletben mozgó/hangot adó alkatrész véleményem szerint nem lehet (speakert leszámítva))
-Valamilyen csatlakoztatható billentyűzettel (akksi, ilyenek nem kellenek bele)
-Legalább 1 darab teljes méretű USB porttal, ha másért nem, hogy egy wireless egér/billcsi USB vevőjét rá lehessen kötni a tabletra, meg hát úgy lesz igazán Windows a Windows. Úgy lehet majd dolgozni, játszani.

És mindezt be kéne nyomni 120 rugó környékére (billentyűzet nélkül persze). Elején lehet 150, aztán mehet le az ára, mert én személy szerint sosem adnék 120-nál többet egy tabletért.
A hátsó kamerákat meg nyugodtan spórolják meg, én még egyetlen tabletemen sem használtam soha, a Nexus 7-emről meg nem is hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2013.04.26. 16:19
Szerintem ezek nem teljesíthetetlen feltételek. A Vivo Tab Smart már közel jár a "JÓ" Windowsos tablet megtisztelő címéhez.

MS csiszolgatja egy kicsit (na jó, sokat, rohadt sokat) a Win 8-at, hogy használható legyen, Intel összedob egy tisztességes Atom SOC-ot (vagy esetleg a gyártók bevállalhatnának néha napján egy-egy AMD-s SOC-ot is, AMD tele van jó cuccokkal, mégse épít rá a kutya se, ami kár...), a többi már gyerekjáték.

Árazással nem kell még elszállni, és garantált a siker!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kleinguru
2013.04.26. 17:06
A felbontás növelése nem felesleges dolog.
Tessék megtekinteni egy retina ipadet és azonnal nyilvánvaló lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.04.26. 17:11
ezekbe nem tartoznak bele az igazán olcsó, "noname" modellek
Na ezek fognak igazán terjedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2013.04.26. 17:48
kleinguru
Kollégámnak van Ipad4-ese, és nyüstöltem párszor. Szép a kijelzője. Nagyon. Nem tagadom. De ha választhatok egy 120-130k-s árcímke, plusz 8-10 óra üzemidő, illetve a 180-200k (vagy még több), és az 5-6 óra üzemidő között... hát jó nekem a HD. De nagyon max Full HD. A kettő között bármi. 1600*900 sztem meg abszolút tökéletes 10 colra. APU-t sem fogja zabálni, és a pixeleket is már csak az látja aki akarja, és azok közül is csak azt zavarja, aki igazán nagy divatmajom.

Természetesen, ha valaki azt mondja, hogy a next gen Win8 táblagépek 4k felbontással jönnek, egy Core I7 számítási és egy 7970-es GPU grafikus teljesítményével, 20 órási üzemidővel, 5 milliméter vékonyságban, és 80 ezer forintér, nem fogok tiltakozni. Csak hát szerintem a valóság talaján kell maradni, és az élet már csak olyan, hogy valamit, valamiért...

A nagy felbontású panelek bár szépek és jók, túl drágák, és túl sok energiát, számítási időt emésztenek fel. Számomra fontosabb dolog az ár, és az üzemidő, mint ez a divathóbort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm j.pan...
2013.04.26. 20:20

Nem aprózod, jól feltetted a lécet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2013.04.27. 14:03
Nem tettem magasra a lécet. Nem sikerült (vagy nem akarod) megértened, amit mondtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mihook77
2013.04.27. 19:19
Én a MyAudio Series7 708AG-t néztem ki magamnak, alig használtan már 40 ezer Ft-ért meg lehet kapni, könnyű, pici, jó a felbontása, netezéshez és tőzsdézéshez tökéletes lenne nekem. Erre gyűjtök. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2013.04.28. 12:01
Azzal a MyAudio-val vigyázz, mert vannak vele gondok. Hardveresen a wifi-vel szoftveresen meg elég sok mindennel. Keress egy kicsit utána, mert nagyon kellemetlen meglepetés tud lenni.

Amúgy ami az első hszben írtak teljesen igaz. Sokszor nem tudom, hogy nem csak akarják vagy nem tudják kielégíteni a vásárlók igényeit. Sokszor olyan dolgokat erőltetnek vagy dobnak piacra amit még marketinges szemmel sem lehet jónak nevezni.

Nekem nem rég lett egy Acer Iconia Tab A700-am. 4 magos tegra 3-as, 1 giga rammal, 32 giga tárhellyel, 9800Mha-as aksival FHD felbontással. Angliából rendeltem teljesen legálisan 75k volt (itthon 140k körül ami viszont nevetséges ár). Összevetettem több kisebb felbontású tablettel és azt kell mondjam sokat számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm j.pan...
2013.04.28. 12:43
Értem, hogyne érteném kellett volna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2013.04.28. 12:47
Na jó látom ez a felbontás kérdés nagyon izgat mindenkit. Személyes tapasztalatom, hogy 180 PPI fölött már nagyon-nagyon szép egy képernyő. Ahhoz már tényleg nagyon kell erőltetni a szemünket, hogy lássuk a pixeleket. Konkrétan 20 centiről közelebbről kell nézni. Őszintén, ki fogja 20 centinél közelebbről nézni a tabletjét?

És akkor a számok: 10 colon az általam ideálisnak tartott 1600*900-as felbontás 183 PPI, ami pont tökéletes (Ipad 1, 2-es 132 PPI-s volt, és a mai napig szépek ám. Az Ipad Retina display felbontása 264 PPI).

10 colon a Full HD 220 PPI.
Ez pont akkora felbontás, mint a Nexus7-esemen a HD.
Márpedig a Nexus7-esen nagyon-nagyon komolyan kell erőltetni a szemem, hogy lássam a pixeleket, és ez is általában csak kontrasztos, görbe vonalak mentén lehetséges. És nagyjából 10 centiről.
Tehát igazából tényleg csak akkor érzékelhető, ha az ember szánt szándékkal, vért izzadva keresi a pixeleket.

Én nem mondom, hogy nagyobb felbontásnak nincs értelme, csak azt, hogy felesleges. Sőt, még csak ezt sem mondom. Nem vagyok haladás ellenes. Csak azt mondom, hogy 200 PPI fölött már nem hoz akkora töbletet, mint amit jelenleg teljesítményben, üzemidőben, akár melegedésben elvisz egy ilyen display. Hogy az árról már ne is beszéljünk.

Azért írtam lejjebb, hogy tőlem tehetnek bele bármekkora felbontású panelt, ha az nem befolyásolja a teljesítményt, az üzemidőt, és az árat negatívan.
Márpedig sajnos a valóság az, hogy de igen.
A kérdés csak az, hogy megéri-e a működést lényegesen befolyásoló paramétereket beáldozni olyan előnyért, ami úgy isten igazából nem létszükséglet?
Szerintem nem, bár elfogadom, ha van aki másképp látja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!