iPon Hírek

Hatalmasat estek a PC piac szállítási mutatói

Dátum | 2013. 10. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IDC legfrissebb adatai szerint a globális PC piac az idei év harmadik negyedévében éves szinten 7,6%-os csökkenést szenvedett el, már ami a szállítási mutatókat illeti. A PC piacon ebben az időszakban 81,6 millió PC-t szállítottak le a gyártók, ami nem egy fényes teljesítmény, de legalább a korábbi előrejelzéshez képest, ami még 9,5%-os csökkenést prognosztizált, valamivel kedvezőbb lett a végkifejlet. Összességében elmondható, hogy az idei év harmadik negyedévének elején gyengélkedés mutatkozott a szegmensben, ám később az üzleti vásárlók kissé felrázták a piacot.

Annak ellenére, hogy az üzleti szegmensben bizakodásra okot adó változások zajlottak, a fejlődő piacokon továbbra is problémák jelei mutatkoznak: Ázsiában még mindig sok Ivy Bridge alapú konfiguráció porosodik a raktárakban, plusz ebben a térségben az olcsóbb okostelefonok és táblák is rontják a PC-k forgalmát. Persze az okostelefonok és a táblák más térségekben is népszerűek, ennek pedig a PC piac látja kárát, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Az elemzés alapján jól látszik, hogy a Lenovo továbbra is őrzi első helyét a PC piacon. A gyártó az amerikai piacon több, mint 2%-kal növelte piaci részesedését az elmúlt év azonos időszakához képest. A második helyre ezúttal is a HP futott be, ami egy indiai oktatási projektnek köszönhetően növelni tudta szállítási mutatóit, de emellett a cég az Amerikai Egyesült Államokban, az EMEA régióban és Ázsiában is javított szállítási mutatóin, míg Latin-Amerikában továbbra is problémáktól szenved.

A harmadik legnagyobb PC gyártó a Dell, aminek az elmúlt negyedév különösen jól zárult, ugyanis a gyártó 2011 negyedik negyedéve óta most először tudta éves szinten növelni szállítási mutatóit. Utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy Amerikában folytatni tudta a megkezdett növekedési pályát. A negyedik helyre az Acer futott be, ami a PC piac gyengélkedése és a vásárlók visszafogott "költekezése" miatt minden régióban csökkenő szállítási mutatókat könyvelt el. Persze ez nem szegte a vállalat kedvét, továbbra is újabbnál újabb termékekkel ostromolja a piacot. Az ötödik helyen található ASUS-ról hasonlókat lehet elmondani: ez a vállalat is nagy hangsúlyt fordít az újdonságokra. Az ASUS növekedését az a tény is limitálja, hogy a cég nem rendelkezik komolyabb üzleti vásárlóbázissal, így az ezen a fronton tapasztalt fellendülésből nem igazán tudott profitálni. Hogy a jelenlegi negyedév folyamán mi várható? Nos, erről egyelőre nem szól a fáma, de azért reméljük, előbb-utóbb végre növekedési pályára állhat a piac.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Peter1987
2013.10.11. 09:10
Ha azt tennék asszem egy darabig nem is kérnék a számítógépekből, 3 évente 6 jegyű összeget költeni rá kissé sok lenne. De egyébként valóban ott a lényeg szerintem is, hogy egyre kevesebben vesznek új gépet a + teljesítményért, inkább elvannak a régivel amíg működik. Ami egyébként lehet, hogy a kereskedelemnek és a gyártóknak rossz tendencia (anyagilag), de összességében nézve inkább pozitív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. HozeManuel
2013.10.11. 10:43
Én speciel egyetlen olyan embert sem ismerek aki előre összeszerelt PC-t használna. Még azok is akik nem értenek hozzá megkértek valakit hogy válasszon helyettük alkatrészeket és tegye össze, nem véletlenül. Ha az alkatrész eladások is ilyen esést mutatnának az már jelentene valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MrFox
2013.10.11. 10:45
"Összességében elmondható, hogy az idei év harmadik negyedévének elején gyengélkedés mutatkozott a szegmensben, ám később az üzleti vásárlók kissé felrázták a piacot."

Én is ezt írtam le kb. 3 hete, erre valamelyik lamer belekötött, hogy nem, mert a gamerek tartják el a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. eriol
2013.10.11. 11:05
Egy tapasztalt emberke felvilágosíthatna, hogy külföldön milyen arányban vesznek előre szerelt PC -ket normál, otthoni felhasználásra? És ebből mennyit játékra? Mert nekem magyar szemmel ez a mostanában feltűnően sok "romlik a pc piac" hír, mesterséges marketingnek tűnik, hogy erősítsék a frissen érkező új generációs konzolok piacát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. LechooEdy
2013.10.11. 11:40
Jah, hogy ezek ilyen kész ratyi konfigok. Nem csoda, hogy úgy esett az eladás. Mikor lesznek benne az alkatrészek is? A többi szerencsétlen casual meg vegye csak a tableteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zvigh
2013.10.11. 11:58
A PC piacon évek óta nem történik semmi átütő erejű fejlesztés, így aztán tényleg semmi meglepő nincs abban ha nem megy a PC piac.
Majd ha lesz kész Oculus Rift, meg óriási méretű, 21:9-nél szélesebb hajlított OLED kijelző, akkor talán valamennyire felpöröghet a dolog. De addig is folytatódhat az egyhelyben toporgás, az ikszedik generációs zongoralakk szélű dizájnmonitorral, évről évre szinte tök ugyanolyan teljesítményű CPU-val, GPU-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MrFox
2013.10.11. 11:59
eriol : tehát azt hazudják a pécé gyártók, hogy esik az eladás, hogy többen vegyenek nextgen konzolt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. eriol
2013.10.11. 12:40
MrFox: nem hazugság, egyszerűen csak jó időben, jó helyre elhelyezett hír. Szerintem az informatikához kevésbé hozzáértő embereknek (még sok hozzáértő is), akik épp potenciális vásárlók lennének a hírt olvasva ez jut az eszükbe: lehet inkább konzolt kéne venni, mert a kimutatások szerint már nem éri meg annyira a PC. Holott a hír egyáltalán nem erről szól, hanem hogy az előre szerelt PC -k, amiket csak a vállalatok vásárolnak, külön erre szakosodott viszonteladóktól, nem fogynak annyira, mint eddig. Bennem a gyanú meg azért merült fel, mert több olyan helyen találkoztam már ehhez hasonló hírekkel, amiket nem az üzleti szféra olvas, hanem a normál emberek. Magyarul annyira való oda, mint egy horgászmagazinban arról írni, hogy nyílt-tengeri rákhalászatban használ, ipari méretű hálók négyzetmétere 15USD -vel drágult. Amire még azt mondom, egyszer érdekes hír... de mostanában kicsit sokszor kerül elő. Persze lehet, hogy csak én vagyok paranoid, és inkább a péntek esti program kitalálására kellene koncentrálnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csicsoblad...
2013.10.11. 12:51
Magyarországra megnézném, hogy hogyan alakul ugyanez mondjuk 2006-ig visszamenőleg, és az alkatrészenkénti piacot is beleértve, vagy külön. Vagy akár csak az ipon, bár az nem túl jó mérce, mert közben meg lehet, hogy máshol vettek többet vagy kevesebbet az évek során. Aztán az is vicces lenne valszeg, ha levennénk belőle a cégeknek, iskoláknak stb, vett cuccokat.

eriol: ÉN a TV-t javaslom, lesz egy jó vígjáték 20:15-től az m1-en. (Be kellett dobnom )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim eriol
2013.10.11. 12:52
"... hanem hogy az előre szerelt PC -k, amiket csak a vállalatok vásárolnak ..."

Na ez az ahol orbitálisat tévedsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HozeManuel
2013.10.11. 12:54
A HP a Lenovo és a Dell nem igazán gyártanak alaplapot, processzort, memóriát, videókártyát, merevlemezt, vagy tápot, csak hogy a fontosabb PC összetevőket említsem. Azt gondolná az ember, hogy az általuk kínált konfig olcsóbb lesz mintha darabonként vennéd meg, mivel nagy tételben képesek beszerezni dolgokat, ismerik a piac igényei, és hosszú távú szerződéseket tudnak kötni a beszállítókkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Intelboys
2013.10.11. 13:29
Persze hogy esik a pc piac, mert meg van telítődve, egy normál felhasználónak egy gép akár 10 évig is bejár mert nem tart rá igényt hogy fejlessze.
Más magyarázat erre nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. HozeManuel
2013.10.11. 13:43
Szerintem a cégek jóval több előre szerelt pc-t vesznek mint az átlagos felhasználók, és a nagyobb cégek azért gyakrabban cserélgetik az átlagos teljesítményű, mindennapos használatban lévő gépeiket mint 10 év.

De az tény hogy a teljesítmény már elérte és bőven meg is haladta azt a szintet amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. scineram
2013.10.11. 14:04
Az USA-ban tudtommal sokkal jellemzőbb a komplett gépek vásárlása magánfelhasználásra. Persze az összerakósdi mindenhol jelen van, de mivel a nem céges piac júlnyomó része laptop, így ezek a számok a legfontosabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim scine...
2013.10.11. 14:11
Úgy van! Teljesen megszokták, hogy az asztali gépet is ugyanúgy egyben veszik, mint a laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet
2013.10.11. 15:48
Igen, külföldön sokkal többen vesznek előre összerakott gépet mint itthon. Én azt néztem, hogy egyrészt elég tisztességes konfigok vannak, minőségi alkatrészekből és az áruk sem rossz (mondjuk 5-10%-al drágább mint ha te raknád össze). Ráadásul gyakran adnak mellé garit egybe az egész gépre ami sokaknak kényelmes megoldás.
Itthon divat az 5 éves dzsunka alkatrészekből készült gépeket eladni egybegépnek.

Amúgy szerintem tuti esik a PC piac, mert egyszerűen nincs cserekényszer. A HD monitor bőven elég az emberek 90%-ak, egy tisztességes i5/i3 vagy annak megfelelő AMD bőven elég a mindennapok folyamán. A játékok is elfutnak teljesen jól egy 2-3 éves gépen is. (pl nekem is Fx8150-em és GTX580-am van és eddig csak a Rome Total War nem ment maxon, az is inkább az optimalizálatlanság miatt. Nem hiszem, hogy 2-3 éven belül cserélni fogok, főleg nem a komplett gépet). Főleg az AMD APU-k a megfelelő támogatás miatt évekig jók lehetnek. A tárhelyigény sem nőtt annyira az utóbbi időben, az SSD meg még mindig kicsit túl drága, hogy tömegesen álljon át rá mindenki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2013.10.11. 17:23
7,6 % ? az nem is sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Corpses74
2013.10.12. 06:55
Én személy szerint 2009 össze raktam magamnak egy komolyabb gépet és azóta nem igazán kellett bele más alkatrészt venni esetleg bővíteni. És ennek megfelelően aki egy komolyabb gépet rak össze nem cserélgeti minden évben az alkatrészeket hanem megelégszik vele úgy 3-5 évig.Manapság egy jobb teljesítménnyel bíró konfiguráció aligha jön ki 200 ezer alatt,ha olcsóbbak lenének az alkatrészek sokkal több fogyna el belőle de mint itt kis hazánkba is mindent a legdrágábban akarnak rásózni az emberekre.Egy példa csak jelképesen Pest és szabolcs megye közötti árak 10-20 ezer forint is lehet egy alkatrész megvásárlása között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. enisherpa Corps...
2013.10.12. 08:39
A nagyobb cégek nagy tételben vásárolnak, oprendszerrel együtt, ezért muszáj kész konfigokat venni. Mondjuk veszünk 7000 db win7-es asztali gépet. Mennyi munka lenne ezt a csomagot a felhasználók egyéni igényei szerint összerakni és támogatni? Ha új oprendszer kell, akkor géppel együtt vesszük. Ilyen nem hordozható licensszel, ekkora darabszámmal olcsóbb.

Nyugaton több a pénz, kényelmesebbek az emberek, ezért fogy több komplett gép. Bemegy az ember a boltba, hogy kell valami BF4 fullHD-hez kék színű ledekkel, azt összerakják neki.

Ami a csökkenő eladásokat illeti: már mindenkinek van gépe, aki akart venni, és a hardver fejlődése lelassult. Kevés az új belépő, és ritkábban kell cserélni. Ráadásul ott van a laptop / tablet / rasberry pi vonal.
Példa: 1996-ban a csúcs gamer konfig a 166 MHz-es P1 MMX proci + S3 Savage 4MB videokártya, 1.7 GB IDE HDD, 64 MB EDO RAM (75 MHz). 2002-ben kb. 2 GHz proci, 128 MB videokártya, 80 GB HDD, 2 GB RAM.
Mindössze hat év alatt több, mint tízszeresére nőtt az órajel, nagyságrendileg harmincszorosára a videomeória, hússzorosára a tárhely és a memória.
Tizenkét évvel később még vállalható játékra ugyanez az órajel (laptopon, négy maggal), 4x több video memória, 3x nagyobb tárhely (pl. 250 GB SSD), 2x több RAM.

Jövőre emelkedhetnek a PC piac szállítási mutatói, mert lehet, hogy lecserélem a gépem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2013.10.13. 13:52
American idiot nem tud gépet összerakni. Azt se tudják hogy egyáltalán lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim pdx06
2013.10.13. 14:14
Tudja, csak egyáltalán nincs kedve szarakodni a garanciáztatással, különös tekintettel a szállításra, meg az eszközönként eltérő garanciaidőre.

Egyben megkapja egységes garanciával, háztól-házig garanciafutárral, onnantól meg nem érdekli mi van benne, amíg működik és végzi a dolgát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!