iPon Hírek

Hatékony fájdalomcsillapítót találtak a fekete mamba mérgében

Dátum | 2012. 10. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Legtöbbünk kígyómarásról hallva óriási fájdalomra asszociál, a hüllők mérge azonban rendkívül bonyolult kémiai összetétellel rendelkezik, amelyek egy része meglepő módon akár kedvező hatással is lehet az emberi testre. A francia CNRS kutatói például nemrégiben egy rendkívüli fájdalomcsillapító hatással bíró adalékot azonosítottak a fekete mamba mérgében, amely ugyanolyan hatékony, mint a morfium, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs mellékhatása.

A fekete mambák az állatvilág legfélelmetesebb képviselői közé tartoznak. Akár négy méteresre is megnőhetnek, és a világ leggyorsabb kígyóiként tartják őket számon, sebességük rövid távon elérheti a 20 km/órát. Mérgük potens neurotoxinokat tartalmaz, ezek mozgásképtelenné teszik az áldozatot, megbénítják annak légzőizmait, és szabálytalan szívverést okoznak.

A kutatás célja olyan anyagok azonosítása volt, amelyek az ópiátokhoz hasonlóan blokkolni képesek a savérzékeny ioncsatornákat (ASIC) a sejt felszínén. Ezek idegsejteken történő aktiválódása és a fájdalomérzet kialakulása, konkrétan annak továbbítása között ugyanis a korábbi vizsgálatok szerint szoros összefüggés mutatkozik.


A kígyóméregben azonosított, mambalginnak nevezett két kisebb fehérje hatékonyan semlegesítette az ioncsatornákat. A szakértők azonosították a proteineket kódoló gént, és megállapították, hogy ezek a méregfehérjék egy olyan csoportjába tartoznak, amelyek általában elpusztítják azt az idegsejtet, amelyhez hozzátapadnak. A mambalginok esetében azonban ez nem igaz, az állatkísérletek során semmiféle motoros működési zavar, érzéketlenség, bénulás vagy görcsös roham nem jelentkezett az anyag alkalmazásakor.

Ellenben képesek voltak megakadályozni a savérzékeny ioncsatornák aktiválódását mind a központi, mind pedig a környéki idegrendszer sejtjeiben, ami egyes kísérletek során morfium alkalmazásával felérő fájdalomcsillapító hatást eredményezett. Azok az egerek, amelyeket mambalginokkal fecskendeztek be, kétszer hosszabb ideig tűrték a farkukon és a lábaikon a forró vizet, mint a kezelés nélkül hagyott kísérleti állatok. Ezen példányoknál ráadásul kevésbé jelentkezett szöveti gyulladás, és bár öt napi használat után mind az ópiátokkal, mind a mambalginokkal szemben bizonyos fokú tolerancia alakult ki a kísérleti állatokon, a kígyóméreg-fehérjék esetében ez sokkal kevésbé volt jelentős. A mambalginok másik előnye, hogy nem csökkentették az egerek légzésszámát, ami a morfium egyik igen gyakori és veszélyes mellékhatása.

Az első kísérletek alapján tehát nagyon biztatónak tűnik az új anyag, de fájdalomcsillapítóként való tényleges alkalmazásához még további kutatások szükségesek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ribizly
2012.10.09. 17:16
Meghiszem azt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sturmtiger
2012.10.09. 19:08
Ez nagyon jó lenne, főleg ha nem okoz függőséget, és nem csökken a hatása komolyabban tartósan sem. Sajnos közeli tapasztalat hogy mit okoz az ópiát alapú fájdalomcsillapító tartós használata (még orvosi felügyelet mellett is). Ennek okán örülnék ha találnának hatékony alternatívát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MaximumGam...
2012.10.10. 02:21
Jó ötlet tudtam én hogy a mamba hasznos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2012.10.11. 00:18
Azért sajnálom az egereket. Itt a modert technika stb és laborban gépeken vagy hasonlón nem tudják kikísérletezni ezeket a dolgokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2012.10.15. 13:59
O szegeny egerek, de rossz nekik, droggal haluztatjak oket
Szerintem sorban allnak szuri elott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!