iPon Hírek

Hatékony új trükk napenergia-tárolásra

Dátum | 2008. 08. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Valóban nagy lehetőségek rejlenek ugyan a napenergiában, ám mindeddig megoldatlan kérdés maradt a Nap termelte hatalmas energiamennyiség megfelelő eltárolása. Most azonban az MIT tudósai előálltak egy igen hatékony, egyszerű, olcsó és abszolút környezetbarát új üzemanyagcella-eljárással, amellyel jelentős lépést tehetnek a probléma megoldása felé.

A rendszer ugyanis alapvetően a növények energiatároló módszerét utánozza; a napfényt arra használja fel, hogy hidrogénra és oxigénre bontsa szét a vizet, hogy aztán egy üzemanyagcellában újraegyesítve őket, visszaadhassa a szétbontással eltárolt energiát. Ránézésre valóban egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnik tehát, csak sajnos a kérdés egy lényeges részére nem tértek ki - nevezetesen arra, hogy mennyi energia eltárolásához mennyi vízre van szükség.

Kiindulva azonban abból, hogy feltételezéseik szerint alig néhány éven belül a rendszer készen áll a széles körű használatra, talán következtethetünk arra, hogy legalábbis tűrhető lehet a hatásfok, és a jövőben lesz még jobb is. Innentől pedig már csak az a kérdés, hogy mikor lesznek napenergiával működő laptopjaink.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. polarx
2008.08.02. 12:46
(Vendég_Csernus_* @ 2008 Aug 2, 10:33) Na ideje már fejlödni is jóó felé 2008-at irunk és még mindig benzines kocsik meg stb. végre valami korszak alkotó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.08.03. 07:43
ott a vízautó
ez a project nesze semmi, fogd meg jól
20 év múlva se fogják engedélyezni/kiadni ezt sem... :mellow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!