iPon Hírek

Hatékonyabb adatvédelem a Facebook-on

Dátum | 2011. 08. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Facebook-on az elkövetkező néhány nap folyamán több hasznos újítás is elérhetővé válik. Egyszerűbben is hatékonyabban határozhatjuk majd meg, hogy egyes tartalmakat és profilunk egyes információit kivel, illetve kikkel szeretnénk megosztani.

Profil

A profiloldallal kapcsolatos beállítások eddig elég körülményesen, több menün keresztül navigálva voltak elérhetőek, így a felhasználók többsége bele sem kezdett az alapértelmezett beállítások megváltoztatásába.


Az elkövetkező napokban megjelenő újításoknak köszönhetően jelentősen egyszerűbb lesz szabályozni, hogy kik láthatják a profilunk egyes részeit – ezt pedig az egyes adatok mellett elhelyezkedő legördülő menü segítségével végezhetjük el. Az újításoknak köszönhetően áttekinthetőbbek lesznek a beállítások: számos menü egyszerűsödik és lesznek olyanok is, amelyek megszűnnek.

Profil címkék felülbírálásának lehetősége


Korábban, ha valaki bejelölt minket egy fotón, a bejelölés pillanatában azonnal láthatóvá vált az üzenőfalunkon az adott kép. A felhasználók sokszor kérték, hogy legyen lehetőség a címkék felülbírálására, illetve elfogadására, ám erre eddig nem volt mód. Most lett.


Mostantól, mielőtt az üzenőfalunkon megjelenne egy-egy olyan tartalom, vagy bejegyzés, amelyen „bejelöltek”, még azelőtt jóváhagyhatjuk, vagy elutasíthatjuk a tartalmat, mielőtt az megjelenne a profilunkon.

Tartalom címkékkel kapcsolatos újítások

Korábban mindenki, aki láthatta a fotóinkat és bejegyzéseinket, adhatott hozzájuk címkét.


Mostantól ebben az esetben is van lehetőségünk a címkék jóváhagyására és elvetésére, ezáltal ismét csak sokak kívánsága teljesült.

Profil előnézet

A profilunkat érintő adatvédelmi beállításainkat már korábban is tesztelhettük, ehhez pedig a profil előnézetet kellett használni, ami ugyan jól el volt rejtve, de azért nem volt lehetetlen megtalálni. Az előnézeti lehetőség segítségével láthattuk, hogy egy idegen számára például miként jelenik meg a profilunk, így – ha szükséges volt – további beállításokat is elvégezhettünk a maximális adatvédelem érdekében.


Mostantól a profil előnézet jól látható helyen, mindenki számára könnyedén elérhető, ezáltal – és a többi újításnak köszönhetően – még hatékonyabban szabályozhatjuk majd, hogy kinek mit mutatunk meg privát kis szféránkból.

Tartalommegosztással kapcsolatos újítások

Korábban, ha megosztottunk valamit a Facebookon, akkor a megosztás pillanatában el kellett döntenünk, hogy mely csoport számára tesszük láthatóvá. Utólagos módosításra – ha esetleg meggondoltuk volna magunkat – sajnos nem volt lehetőség.


Mostantól a tartalommegosztásnál egyszerűen beállíthatjuk, hogy kik számára tesszük láthatóvá, akár előre létrehozott csoportokat is használhatunk – bár, ha a korábbi metódust használó alkalmazásból, vagy okostelefonról próbálunk tartalmat megosztani, akkor még a régi gyakorlat lesz érvényben, nem lesz elérhető az újfajta legördülő menü. Az új ablakban, az ún. „inline control”, azaz kapcsolódó legördülő menü esetében új ikonok teszik még egyértelműbbé, hogy a bejegyzést mely csoportoknak szánjuk.

Ennél sokkal hasznosabb újítás, hogy ezentúl később is módosíthatjuk, hogy egy elküldött bejegyzés mely csoportok számára legyen látható – ha esetleg időközben meggondoltuk volna magunkat.

Változik a különböző helyekről történő bejelentkezés módja is

Eddig okostelefonról a Places – vagy más néven Helyek – szolgáltatás segítségével egyszerűen bejelentkezhettünk egy-egy helyre.

Mostantól azonban bármihez adhatunk majd földrajzi koordinátákat, legyen szó állapotfrissítésről, fényképről vagy akár az üzenőfalra írt bejegyzésről. Természetesen nem kötelező mindenhez földrajzi koordinátákat rendelni, de bármikor élhetünk a lehetőséggel.

Könnyen eltávolítható tartalmak és címkék


Ezentúl több lehetőség is lesz a nemkívánatos címkék, illetve tartalmak eltávolítására. Az új szolgáltatás jóvoltából egyszerűen eltávolíthatjuk a címkét az adott tartalomról és el is távolíthatjuk a profilunkból, de az ettől még továbbra is látható marad, amíg megosztója el nem távolítja. Egy másik lehetőség, hogy a címke készítőjével felvehetjük a kapcsolatot – akkor is ha nem ismerősünk – és kérhetjük őt, hogy távolítsa el az adott tartalmat vagy címkét. A megosztó fél blokkolására is van mód: ekkor a két fél kölcsönösen láthatatlanná válik a másik számára, a címke pedig lekerül az adott tartalomról.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Fuxy0322
2011.08.25. 10:00
Épp itt volt az ideje...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. stranger
2011.08.25. 10:40
Ezeknek a többsége már régóta elérhető volt, csak jól eldugták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hcsa
2011.08.25. 10:48
"Hatékonyabb adatvédelem a Facebook-on" Kiktől? A rendszergazdáktól? Üzemeltető/szervertulajdonosoktól? Eh, legalizált adatgyűjtő maffia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester
2011.08.25. 11:31
Lehet a répafej beregelt a google+-ra és megirigyelte a dolgot.
Vagy csak kezdett elege lenni a támadásokból, és unja a pereskedést, de lehet csak felfogta, hogy ezzel a lépéssel -azaz pár óra programozással- sok sok ügyvédi díj kifizetésétől szabadul meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2011.08.25. 11:59
hcsa, ingyen adja a rendszert, ingyen használhatja bárki, akkor ne legyen jogosultsága az adataid felett? Jah, hogy nem tetszenek a feltételek? Nem kötelező használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. patrik2991
2011.08.25. 13:18
Gondolom nem is használja. Én sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djbundy
2011.08.25. 20:50
Akinek rejtegetnivalója van úgy sincs rajta, aki ennek ellenére mégis, na az meg is érdemli...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ájPon
2011.08.25. 21:35
Ez mind Google Plusról van, az összes funkció
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hcsa
2011.08.26. 13:51
Szerzetes, ocsabi, dj bundy: Nem használom, nem is fogom. De felnő egy generáció mindenféle veszély -és felelősségérzet nélkül. Én 40+ vagyok, nekem még van ilyen. Apró példa: egy továbbképzésen két 18 körüli srác ült mellettem, előadás közben persze neteztek, és hangosan beszélték meg egymás között, hogy az xy oldal tök jó, mert totál illegális cuccok vannak fenn, ott megtalálják amit keresnek. Az előadó meg laza mozdulattal lekapcsolta a routert, így persze senki sem netezett... Mellesleg, egy tizenéve kiszivárgott CIA anyagból az derült ki, hogy a szuperszámítógépek megalkotását elsősorban az sürgette anno, hogy tömegpszichológiai manipulációkat tudjanak modellezni.

A rejtegetnivalóról pedig lenne egy szavazási felhívásom: mit csinálnátok, ha egy rossz arcú fazon becsöngetne hozzátok, hogy ugyan mondjátok már el, ami az utóbbi 5-10-15 évben történt veletek, vagy csináltatok. Ugye az FB meg iwiw meg ezek sokkal jobbak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2011.08.26. 14:05
Milyen adatvédelem, amikor ők maguk adják ki az adatokat, csak csettintenie kell a célszemélynek.

Mint a vészkijárat a repülőgépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Davee8989
2011.08.26. 20:02
Amúgy Letörölni lenlehet magad nem? csak hibernálni?.. vagyis én csak eztláttam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xcenturion...
2011.08.29. 12:03
Ez mind szép és jó, de inkább a keresőt kéne normálisan megcsinálni könyörgöm!!!
Egy közösségi oldalnak ez lenne a lényege, a fészbuké meg akkora szar hogy az hihetetlen x)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. waresz
2011.08.29. 17:44
G+ meghozta a jótékony hatását. Mikor kezdtek volna hozzányúlni, ha ők nem jönnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!