iPon Hírek

Hatodik érzék: Különvélemény-technika itt és most

Dátum | 2009. 03. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Remek, látványos és praktikus technikát fejlesztettek ki az MIT kutatói Sixth Sense (Hatodik Érzék) néven úgy, hogy lényegében csak már meglévő eszközöket kombináltak össze egy fantasztikus új alkalmazási lehetőség megvalósításához: ez az új rendszer ugyanis még felül is múlja a Különvéleményt, mivel itt nem kell egy fix képernyő se, bármilyen felületet használatba vehetünk - akár a tenyerünket is.


Nem egyszerű röviden összefoglalni ennek az alkalmazásnak a lényegét. A lelkét persze az adja, hogy látja azt, amit mi, ujj- és kézmozdulatokkal irányíthatjuk és bármilyen információt elénk vetít, amire szükségünk van, de összességében még ennél is sokkal több lehetőséget rejt magában. Az egész rendszer mindösszesen egy kamerából és egy mini-vetítőből áll, amelyek működését egy mobiltelefon hangolja össze "központi egységként", és biztosítja egyben a net- (vagyis lényegében információ-)hozzáférést.

A kamera mindent felismer, a vetítő pedig bármilyen információt meg tud jeleníteni róla, amire csak kíváncsiak vagyunk - akár magán a vizsgált tárgyon is. Ezt az információt aztán szó szerint értelmezett "kézi vezérléssel kezelhetjük". Ha például telefonálni szeretnénk, csak magunk elé tartjuk a kezünket, mire rögtön megjelennek rajta a számok, majd a hívógomb is. Ha az időre vagyunk kíváncsiak, csak rajzolunk egy kört a csuklónkra, és megjelenik rajta egy óra. Ha fényképezni szeretnénk, az ismert módon "bekeretezzük" a fotózni kívánt látkép-részletet a két hüvelyk- és mutatóujjunkkal, és már meg is van a kép.

De persze mindez csak kellemes és stílusos, mellékes apróság. A Sixth Sense igazi potenciálja abban rejlik, hogy azonnali kapcsolatot teremt a világ és az internet között, és így azonnal is képes információt szolgáltatni bármiről. Ha például egy boltban épp azon merengünk, hogy egy bizonyos termék több különböző változatából melyik is lenne a legjobb, akkor csak kézbe vesszük őket, a Sixth Sense pedig máris megmutatja, hogy megfelel-e a preferenciáinknak, vagy sem. Vagy ha épp útban vagyunk a repülőtérre, csak elővesszük a beszállókártyánkat, a Sixth Sense pedig máris megjelenít rajta minden adatot a járatunkról (csak azt lehet nehéz megoldani, hogy mindent felismerjen).

És ha minden igaz, nem kell aggódni megjelenési tényezők miatt sem; a kutatók elmondása szerint ugyanis a demonstrációs videóban természetesen csak egy mintarendszer szerepel, de egy tényleges, piackész modell ennél már sokkal "simább" és sokkal kevésbé feltűnőbb. Nos, idővel biztos meglátjuk; a lehetőség mindenesetre több, mint ígéretes. Akit nem érdekel a felvezetés, az ugorjon a videó 02:28-as pontjára, mert ott kezdődnek a látványosságok:
                           

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Magrathea
2009.03.11. 18:15
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. eXploRe4ct...
2009.03.11. 18:32
Ez egyszerűen hihetetlen, hogy itt tart a technika. Rengeteg ötletem van és volt, hogyan lehet a mai modern tudományt a kényelemre és minőségi élet megvalósítására felhasználni, de hogy még ilyet is tudunk csinálni, az eszméletlen. És itt nem a kamera és a kivetítő a lényeg, hanem az, hogy a kamera képanyagával mennyi mindent tud kezdeni ez a varázslat! Ámulatba ejtő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MassKilla
2009.03.11. 19:54
nektek se jácca le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ronnie13
2009.03.11. 20:59
MassKilla: nekem is valami gond van vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Noki
2009.03.16. 14:20
Ugyanazon a véleményen vagyok mint eXploRe4ctor. Olyan hatalmas lehetőségeke rejt magában hogy egyszerűen hihetetlen! És nem is olyan nehéz lenne már miniatűr méretűre megcsinálni. Mikor már egy 50 ezres telefonban is 4 MP kamera van és már mobil méretű projector is kapható egy nagyobb műszaki cégnek összehozni a kettőt semmiség!

Nem is beszélve arról ah venni szeretnél egy filmet, vagy videójátékot nem kell kapkodni még a telefonja után sem az embernek, hanem csak simán kivetíti a játék vagy film borítójára a filmeket vagy az előzetest! Annyi lehetőség van a felhasználással kapcsolatosan mint égen a csillag!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.03.16. 16:00
"Mikor már egy 50 ezres telefonban is 4 MP kamera van" na a telefonok digitálisan tudnak ennyit Mp-t...nem véletlen hogy egy jobb fényképezőgép 40k-tól kezdődik ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!