iPon Hírek

Hátrahagyja a táblapiacot a Kobo

Dátum | 2014. 10. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek rendkívül gyorsan fejlődnek, és a kínai vállalatoknak köszönhetően a készülékek árai is egészen barátiak már mostanra, már nagyon olcsón lehet belépőszintű gépeket venni, és a kevés kompromisszummal járó középkategória sem elérhetetlen.
Kobo Arc 10HD
Ez azonban csak a felhasználók számára jó hír, a gyártók és fejlesztők már kevésbé örülnek ennek. Hatványozottan igaz ez abban az esetben, ha egy olyan vállalatról van szó, ahol nem futószalagon folyik az újabbnál újabb készülékek fejlesztése. Ilyen helyzetben van a Kobo is, aminek a neve leginkább az elektronikus könyvolvasók kapcsán lehet ismerős a közönség számára, de kellemes kínálattal rendelkeznek a tabletek körében is.
Arc néven futó termékcsaládjukban olyan masinák vannak, amik rendkívül ütőképesek hardver tekintetében – általában Nvidia Tegra chipekre épülnek –, viszont mégis nagyon kedvező áron futnak. Ez egy jól bevált recept, sokan mások is ezt követik. Igen ám, azonban míg ezzel korábban ki lehetett tűnni a tömegből, addig ma már egy ilyen ajánlat is csak egynek számít a sok közül. Az alacsony profit mellett értékesített eszközökből pedig csak akkor lehet haszonra szert tenni, ha kimagasló a kereslet irántuk, ez pedig vélhetően mostanra már nincs meg a Kobónál. Valószínűleg havi szinten alig néhány ezer példányt ad el a cég a táblagépeiből, és így szinte egyáltalán nincs belőlük profit.
Kobo Arc
Ennek következtében hozta meg a kanadai vállalat vezetése azt a döntést, hogy kivonulnak a tabletpiacról. A Kobo fő profilját persze sosem a táblagépek jelentették, de sokszor akadtak érdekes megoldásaik, amik miatt üde színfoltjai voltak a szegmensnek. A vezérigazgató elmondása alapján egyébként a bevételek 23 százaléka az e-könyv és tablet felhasználókból származik, és egy darabig még biztosan a kínálat részét fogják képezni a pillanatnyilag elérhető táblagépek, de új fejlesztésre már nem valószínű, hogy számítani kellene.
Kobo Aura H2O
Azok számára, akik kedvelték a Kobo ilyen jellegű termékeit ez persze mindenképpen rossz hír, viszont így több erőforrás jut majd a jövőben az elektronikus olvasók fejlesztésére, ami azonban már pozitívum, mivel ilyen tekintetben a vállalat továbbra is a legjobbak között szerepel. A kínálatuk rendkívül színes, és nemcsak azért, mert több árnyalatú hátlappal forgalmazzák egyes eszközeiket. Van a palettán a Kobo Touch alakjában érintéssel vezérelhető készülék, a Glo saját világítással rendelkezik, ráadásul ott az Aura H2O, ami pedig még víz- és porálló is, így akár egy homokos tengerpartra is nyugodtan kiviheti a felhasználó, illetve akár habfürdőzés közben is kényelmesen használatba vehető. Végül a Kobo miniről is érdemes megemlékezni, ami annyira kicsi és könnyed, hogy egy zakó felső zsebébe is belecsúsztatható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. asdsa
2014.10.14. 22:40
A kis nevek áraival már csak nagy névvel lehet versenyezni.
Az e-book piacon kicsit más a helyzet, ott régóta jelen vannak, a piac sem telített, meg ott azért jobban számít a név (kevesebben mernek dzsunkát venni).
Én is Kobo ebookban gondolkoztam, elég jónak tűnnek a termékeik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2014.10.14. 22:47
Kérdés, hogy a sima ebook olvasóknak mennyi jövője van az olcsó tabletek és a péklapát telefonok mellett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.10.15. 00:32
Ott van az e-ink, a brutális üzemidő és a relatíve alacsony ár. Pár száz oldalt olvasgattam már tableten, de vannak hátrányai bőven. Állítgatni kell a fényerőt gyakran, jobban eszi a szemet, igazgatni kell a pdf-et, nagyobb a súlya... Aki hajlandó pénzt rááldozni egy olvasóra, az kap is valami pluszt a pénzéért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani Phant...
2014.10.15. 11:05
Nem lehet ezeket egy lapon említeni. Aki komolyan olvas, az jól tudja ezt, akit meg nem érdekelnek igazán a könyvek, azok eddig sem igazán voltak benne a potenciális vevőkörben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!