iPon Hírek

Hatred - a játék, ahol egy kegyetlen tömeggyilkost alakítasz

Dátum | 2014. 10. 18.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A lengyel Destructive Creations bejelentette új játékát, mely a Hatred névre hallgat, és... nos, legalábbis érdekes. Tulajdonképpen egy izometrikus, felülnézetes akciójátékról van szó, ahol a játékos egy különös karaktert irányít, aki szimplán utálja az egész emberiséget, és ki akar irtani mindenkit. Ahogy a készítők mondják, ez egy horrorjáték, ahol te alakítod a főellenséget, és mindenki retteg tőled. "New York állam külső területein kalandozva keresd áldozataidat a szabadon bejárható pályákon. Harcolj a rendvédelmi erőkkel, derítsd ki, mi motiválja a főszereplő gyűlöletét. Gyűjts felszerelést és egyéb dolgokat a halottaktól, hogy elhozd a társadalom végnapjait. Pusztíts el mindent, ami az utadba kerül, és öld meg, aki megzavarja küldetésed... csak az egészet ne próbáld ki otthon, és ne vedd túl komolyan, elvégre ez csak egy játék" - szól a fejlesztők hivatalos nyilatkozata. A készítők úgy gondolják, hogy manapság túl sok játék akar színes, vidám és politikailag korrekt lenni. Sőt, szerintük néhány játék valamiféle felsőbbrendű művészeti létformává akar válni, ahelyett, hogy egyszerűen csak szórakoztatna. "Valami olyat akartunk készíteni, ami szembemegy ezekkel a trendekkel. Valami olyat, ami egyszerű, igazi szórakozást ad az embereknek. Mi azt mondjuk, hogy igen, ez egy játék, ahol embereket kell ölni, és erre az egyetlen ok, hogy a főszereplő egyszerűen mélyen gyűlöli őket." A csapat ehhez az Unreal Engine 4-et és a PhysX-et vette igénybe, a grafikát megpróbálják minél minőségibb módon elkészíteni, a fizikának pedig nagy szerepe lesz az irtásban és a kivégzésekben. Az Epic nem szeretné a logóját a játékon A játék előzetesében a lengyelek kirakták az Unreal Engine 4 logóját, ami az Epic bejegyzett védjegye, így azt el kellett távolítaniuk a készítőknek. "Az Unreal Engine 4 bárki számára elérhető és használható törvényes keretek között, és az Epic Games semmilyen kreatív kontrollt vagy cenzúrát nem gyakorol az ezzel készített tartalmakon. A videóban azonban egy levédett logó található, és így arra kértük a fejlesztőket, hogy távolítsák el azt onnan, és minden más, a játékkal kapcsolatos marketinganyagból" - szól az Epic hivatalos nyilatkozata. A stúdió kreatív igazgatója, Jarosław Zieliński elmondta, korábban dolgozott már Unreal Engine-nel, és eddig nem csak lehetőség volt kirakni a logót, hanem a legtöbb esetben egyenesen kötelező is. Azóta azonban megváltoztak az engine felhasználási feltételei, és így a logo felhasználhatósága is, Zieliński azonban saját bevallása szerint ezzel nem volt tisztában, így elnézést kért, és megtette a szükséges intézkedéseket.
Antiszemita, rasszista, neonáci játék? Ezzel párhuzamosan a Fuck No Videogames egyik olvasója rámutatott néhány érdekes összefüggésre. Először is, szerinte a játék egy "fehér felsőbbrendűséget hirdető tömeggyilkos szimulátor", ahol a "fehér főszereplő színesbőrű civileket gyilkol". Ami ebben a formában (a játék konkrétan, gyakorlati ismerete nélkül) valószínűleg erős sarkítás lehet, viszont az biztos, hogy a fentebb idézett kreatív igazgató, Jarosław Zieliński a saját Facebook oldalán nyíltan támogatja a lengyel Polska Liga Obrony szélsőséges, nacionalista, jellemzően iszlám-gyűlölettel és anti-emigráns nézetekkel vádolt csoportot. Ezen kívül a fejlesztőcsapatról készült fotón az egyik tag pólóján látható egy történelmi anti-kommunista csoport, a Żołnierze wyklęci felirata, melyet jellemzően összekapcsolnak a Freikorps-szal, az egykori német szélsőjobboldali paramilitáns egységgel. Persze a fejlesztők civilben vallott politikai és vallási nézetei az ő magánügyük, ezeket nem feltétlenül kell "belelátni" a készülő játékba, erről végleges véleményt és ítéletet valószínűleg majd csak a végleges változat megjelenése és kipróbálása után lehet mondani, egy előzetes kevés hozzá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

61. Renhoek
2014.10.18. 18:29
Nem tudom, ez nekem már sok. Nem vetem meg az erőszakot a játékokban, és nem hiszem, hogy általános agresszivitást szülne a valóságban, de ez sok... Ártatlanokat és civileket gyilkolni halomra, ennek mi értelme? GTA-ban persze mindenki nyomta tömeggyilkos módban, ez alap... de a játék akkor sem erről szólt.
Egy beteg állat, akit hosszabb távon leköt és még élvezi is a tömeggyilkolás játékban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. gombabacsi
2014.10.18. 18:47
nem szeretem az ilyen erkölcsösködő, vallásoskodó, prűd játékokat.
miért nem lehet a gyilkolás előtt, közben, és után szexelni az áldozatokkal?
ez így prűd vallásoskodó erkölcsösködés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. hympyke
2014.10.18. 19:18
A kor igényeihez mérten inkább egy zombi főszereplő kéne aki mindenkit megesz.... járógépes öregasszony +10 extra HP... ja bocs, olyan már volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Meteoreso
2014.10.18. 19:18
Azt a kegyetlen mindenit...
Mondjuk ha egy fehér elmegy afrikába és elkezd gyilkolni attól még nem biztos hogy rasszista csak ott kattant be és ott feketék vannak épp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Vidra
2014.10.18. 19:30
Remélem legkésőbb az eladási statisztikákat böngészve ráébrednek a kedves fejlesztők, hogy a széles tömegek számára azért mégsem az ártatlanok halomra ölése jelenti a felhőtlen kikapcsolódást. Remélem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. tookmindeg...
2014.10.18. 19:35
Vicc az, hogy mindenki kikel szegény emberek kiirtása ellen, de ha a cég zombikat ölne meg halomra, az rendben lenne. Ezen kívül egy rakás játékban embereket kell megölni, az nem baj? pl. A Call of Duty, de az összes multiplayer játék erről szól, hogy embereket kell megölni! Rengeteget! Ja, hogy az így nincs kimondva, akkor mindjárt rendben? Szánalom ez az álszentség.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Renhoek
2014.10.18. 19:36
Amúgy ez az egész csak egy vírusmarketing. Csináltak valami provokatív baromságot, és a fél világ ezen recskázik... soha nem is hallottunk volna amúgy a játékukról meg a csapatról sem. Ki van ez találva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Renhoek tookm...
2014.10.18. 19:39
Nézted a videót?

Ki az az állat akit az elégít ki, hogy ártatlanokat öl? Nem az ölésen van a hangsúly, hanem az ártatlan tömegmészárláson.

Vagy neked a GTA-ban is attól lett erekciód, hogy órákon keresztül lőtted halomra a járókelőket? Ez max egy-kétszer volt érdekes...

Most komolyan ki ilyen aberrált állat?
Perszehogy sok játékban kell ölni, de nem értelmetlenül, és nem főcélként.
Mondjuk a COD-ban nem az ellenséget kellene megölni, aki bármikor szétlőhet, hanem azért kapnál pontot, ha minél több járókelőt megölsz. Érzed a hangyányi különbséget?
Elég beteg egy elméd lehet, ha nem tudsz különbséget tenni egy zombi/szörny/ellenséges katona és egy ártatlan civil között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. eriol
2014.10.18. 19:41
Wahaha, must have. ^_^ Nem mintha bármilyen lövöldözős/kardozós/varázslós játékba nem egy tömeggyilkost alakítanánk... Bár hangulatilag biztos nem hozza a carmageddont. :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. eriol Renho...
2014.10.18. 19:44
Én nem érzem a különbséget. Ölni az ölni. Csak mert van rá egy szerinted jó okod, attól még a tett ugyanaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. sensorprim...
2014.10.18. 20:21
majd lesz megint mire fogni a sok hülye amerikai gyerek iskolai lövöldözését
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. tookmindeg... Renho...
2014.10.18. 20:34
Ahogy eriol is mondja, a gyilkosság az gyilkosság, teljesen mindegy, hogy egy katonát, vagy egy járókelőt lõsz fejbe a játékban.

Inkább veled van probléma, ha nem látod az egyezést egy ilyen dologban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. mikej95 Renho...
2014.10.18. 21:44
Nem gondolod, hogy az is beteg dolog, amiről írsz? A cél tényleg szentesíti az eszközt? A hangsúly ott van ahol akarod, hogy legyen. Már 2-en is leírták, gyilkosság az gyilkosság. A zombik, a háború, a demokrácia importálása és egyéb ilyen finomságok pedig a kiskapuk amiket a társadalom hozott létre.


Polgárpukkasztással anno a Postal is nagyot durrantott. Apropó játék, ez csak egy játék, senki nem fogja leutánozni, csak aki amúgy is zakkant.
Az ausztrál cenzorok pedig örülhetnek megint lesz "munkájuk".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. tomchee
2014.10.18. 21:56
Ez most kinek újdonság?
Ugyan gyerekek már mind elfelejtettétek, amikor a CoDban orosz terroristát alakítva kellett le mészárolni egy repülőtérnyi civilt? Jah, hogy az nem olyan nagy dolog, mert az CoD.
Ez egy játék. Nem valóság. Ugyan úgy ahogy a kecske szimulátor sem az. Vagy ha te Kecske Simulatoroztál, akkor te tudat alatt valóságban kecske akarsz lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Kerty
2014.10.18. 22:39
csak az játssza itt a kis angyalt aki nem csinált ocsmány dolgokat pl. a Postal 2-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. j.panzer
2014.10.18. 23:46
Hehe... tök jól hangzik. 2-3 éve az első játék, ami felkeltette a figyelmemet. Azok a régi nagy nevek, amiken én felnőttem, mind elsorvadtak, eltűntek, tönkre vágták őket a pénzéhes kiadók, az új játékok meg nem nagyon tudnak érdekelni, lekötni. A tavalyi Tomb Raider volt az utolsó új játék, amivel játszottam, nem volt rossz, de nothing special. Azóta nem tudott rávenni semmi, hogy leüljek elé. Ez viszont most érdekel, mert még egy játékban sem voltam főg**i. Meg ahogy nézem kellően erőszakos lesz, nyami. Kár hogy nem F vagy TPS. Ez az izometrikus nézet nekem soha nem jött be. Lehet hogy ez lesz az első ilyen típusú játék, amit végigviszek??? Egyelőre szimpi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Renhoek mikej...
2014.10.19. 01:01
Nem értitek mire gondolok.

Egy kompetitív játékban pl az adrenalinért játszol. Vagy te lősz előbb, vagy téged lőnek le. Igen ölés, és a fotorealisztikus játékok megjelenésével ez egyre valóságosabb formát ölt - de mégis csak játék, el tudsz vonatkoztatni tőle.

Viszont ez nagyon is olyan szituáció, ami megtörténhet valóságban egy háborús helyzetben. (vagy akár az utcán éjszaka) Vagy te ölsz, vagy téged ölnek meg. Szörnyű belegondolni is, és remélem senkinek nem kell átélnie.

Ellenben egy ilyen játékkal, mint a Hatred aki képes azonosulni, az beteg. A cél az, hogy olyan valósághű emberek életét oltsd ki, akik soha nem ártottak neked, fegyvertelenek, menekülnek, az életükért küzdenek. A kérdés nem is az, hogy morálisan helyes-e ez, hanem, hogy ebben mi a rosseb élvezhető? Mi a kihívás?

Igen a GTA-ban én is végigmentem néha az utcán lövöldözve, de bennem ott volt a torokszorító érzés, hogy mégis mire jó ez? Ne mondja nekem senki, hogy aki képes lenne egy 20 órás játékot végigtolni csak ezzel a céllal, semmi rossz érzés nélkül, az normális egészséges jellem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. mesmar
2014.10.19. 08:43
Ennyi álszentet
.. Én várom hogy mi lessz ebből a játékból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. KatonaKM
2014.10.19. 09:01
Én abban látom az álszent prüdériát, hogy egy tömegmészárlós film vagy játék simán átmegy 16-os karika alatt, de ha már megvillan egy fél mell (női), akkor 43+ kategóriát kap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Szefmester Renho...
2014.10.19. 09:49
Rendben, látom egy példát kell írnom mert nem fogod fel mi miről írunk, és te versenyszerűséget írsz, miközben az ölés az ölés.

Felhúzok egy maszkot a fejemre, az alsógatyám a farmeron kívül kezdem hordani, majd miután feltörtem rendőrség adatbázist, megtudtam hol laknak a rossz emberek akik folyton erőszakosak, és ártanak mindenki másnak. Szal felkeresem őket és módszeresen lemészárolom őket (plusz a tanukat, és a közeli rokonokat lévén van oka hogy olyanok lettek amilyenek). Miután megölök 500 embert, és jószerivel alig van járulékos veszteség a bűnözök mellé, akkor én most jófiú leszek, vagy egy elmebeteg aki csak öldösi az embereket?

Számomra teljesen elfogadható lenne valaki ilyesmi forma módszerrel kezdene megszabadulni a bűnözőktől, ellenben jogilag mégis csak öldösi őket valaki, és mégiscsak önbíráskodik... Ez már elég jó ok a mészárlásra? Vagy kerítsünk még mellé valamit?
Vagy tekintsünk el a Dexteri erkölcsöktől, és legyünk csak vallásosak és kezdjük el ölni a hitetleneket? Vagy fordítva?

Mitől lesz elfogadott az ölés? Háborúban? Jó vicc... fogod magad és hazamész... akkor nem vagy rákényszerülve az ölök vagy megölnek dologra. Utoljára a Manhuntban volt úgy ahogy kényszer az ölés, mert egy izolált térbe voltál zárva egy rakat olyan emberrel akik meg akartak ölni... ott nem volt lehetőséged arra hogy elmenj onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. tookmindeg... Renho...
2014.10.19. 09:59
De miért csináltál ilyet a GTA-ban?

5 percig poén ártatlanokat ölni, de ha errol szól az egész játék, az már fúj?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. tookmindeg...
2014.10.19. 10:11
Ajánlom mindenki figyelmébe a CoD játék egy videóját, ahol simán annyi embert kinyírnak, mint ebben. [LINK]

Ráadásul itt élő embereket gyilkolsz meg, hiszen a másik játékos "David" Los Angelesbol (példa volt), nem egy számítógép által irányított bithalmaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. eriol Renho...
2014.10.19. 10:14
Szóval az adrenalin szinted beállításáért ölsz embereket a játékban. Érthető. Elindítod a háború szimulátort, az elraboltak, és ki kell jutnom szimulátort, vagy a meg kell mentenem a világot szimulátort. Közben meg kell ölnöd egy csomó embert, de ez normális mert ezzel tudsz azonosulni. Elég jó az indok, szegény karakter meg csak a körülmények miatt lesz a kezeid által tömeggyilkos.

És ahogy mondod is, életszerű szituáció, megtörténhet és valszeg a karakter aki belekerül, annak esze ágába sincs megölni senkit, dehát belekényszerül. De te tudod hogy szegénynek embereket kell majd ölnie, már amikor klikkelsz az ikonra (remélhetőleg minél több atomzsír fegyverek is lesznek majd). Te választhatsz, és azt választod, hogy most halomra ölsz egy csomó embert, gyilkost csinálsz belőle. És mész is majd a headshotra, az xpért meg a lootért hogy minél effektívebb gyilkológépet hozz létre (hogy haladhass a sztoriban). És tovább lökdösd emberünket a története útján, mert még meg akarod ölni a főgonoszt is, már viszket a tenyered a harcért és az adrenalinért. Tehát egy öldöklő emberrel akarsz azonosulni, mert te indítod el a játékot, te tudod, hogy ez lesz és ezt választod. Te ölni akarsz (értem hogy nem az ölés a cél, van jó indítékod mögötte), mégha a karakter nem is, csakhogy megkapd a délutáni kikapcsolódást. Ha nem így lenne a simsel játszanál. Tehát visszajutottunk oda, hogy neked nincs bajod az öléssel, amint valaki egy jó okot ad már szívesen csinálod is. Virtuálisan persze. De csakhogy kiemeljem a lényeget: te választod azt az ikont, ahol ölni kell.

És igen, egy 20 órás játékban, amiben csak mászkálsz fel alá, és minden cél nélkül embereket öldösöl az nem jó. De nem azért mert az elveink ellen van, hanem mert unalmas. Mint ahogy a GTA -ra is írtad. Kipróbáltad, vicces volt (haha, milyet repült az a csóka a robbanástól), de uncsi. Ha nem raknak a játék mögé egy érdekes és izgalmas történetet, akkor nem lesz sikeres, és nem veszi rá az embert, hogy menjünk este hentelni egy sort. Engem érdekel, hogy mi játszódik le egy ilyen forma fejében, érdekel a sztori, és ha jól adják elő és leköt a játékmenet, akkor végigjátszom. Hiszen filmeket is néznek emberek, szép számmal, ami erről szól.

De szerintem az a lényeg, hogy ha leülsz a gép elé vagy megnézel egy filmet, tudod hogy ez nem a valóság. Mindegy miről szól, vagy mit kell benne csinálni. Ha ez nem egységesen igaz minden darabra és nem tudod mindet így kezelni, szerintem akkor probléma van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mesmar
2014.10.19. 11:02
Ennyi álszentet
.. Én várom hogy mi lessz ebből a játékból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Konigstige...
2014.10.19. 13:41
Ó, borzalom!!! Komolyan mondom, ez már röhejes ... Ha egy játékban sok az erőszak egyből forrong a világ. De az amit napi szinten látni a TV-ben, az nem számít ... A gyerekek olyan "rajzfilmeken" nőnek fel amiben egymást verik/ölik halomra a karakterek, a filmekről meg ne is beszéljünk inkább. Bolhából elefántot. Ha valaki mentálisan degenerált, annak édes mindegy hogy videó játékkal játszik, vagy Barbie babával. Ha valaki nem tudja elkülöníteni egymástól a virtuális világot a valóságtól, az nem a játék(ok) hibája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Vazul267
2014.10.19. 13:46
Postal sorozat is szinte ugyan erről szólt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Renhoek
2014.10.19. 14:00
Postal sorozatot sem szerettem, és a Carmageddont sem.
Nekem egyszerűen gyomorforgató és kifejezetten rossz érzés SZÜKSÉGTELENÜL ölni, pusztítani egy játékban.

Tény, hogy én alapból nem kedvelem már annyira a fotorealisztikus erőszakos játékokat, mert nem kötnek le. Az építős/stratégiai (OpenTTD, Kerbal Space Station, Settlers 4, X-COM...) sokszor jobban leköt mint ezek.
Lehet én furcsán viszonyulok lelkileg a játékokhoz, de ha valami FPS-el játszok, ahol lehet választani a morális döntések között én mindig próbáltam jófiú lenni, mert nekem ez okoz pozitív visszacsatolást.

Egyébként X-COM-ban is vagy akár a Settlers-ben is kötődtem érzelmileg a katonáimhoz, és nem küldtem őket oktalanul a halálba.

Az ölés az ölés, még játékból is.... de igen is van különbség a szükségtelen gyilkolás, és aközött ha pl önvédelemből lepuffantok egy UFO-t, aki épp legyilkolt 6 civilt. Nekem a pozitív hős szerep okoz jó játékélményt...ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Keksz03
2014.10.19. 14:53
Az a baj hogy mindenki elsiklott a lényeg felett:

"derítsd ki, mi motiválja a főszereplő gyűlöletét"

A legtöbb játéknak van valami célja, bár egyre kevesebb és sokszor nem túl bonyolult célja, de a lényeg az, hogy belekerülhetsz egy olyan szituációba ami lehetőséget ad arra, hogy megkapd a választ a MIÉRT-jeidre..

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de egyre több ember kattan be, egyre több utálja az emberiséget és ha olvasom a neten, hogy megint lemészároltak ártatlanokat egy gimiben, akkor elfog a szomorúság. Viszont mindig felmerül bennem a kérdés, hogy miért? Senki nem születik úgy, hogy már anyuci pocijában tömegmészárlást tervez hót ismeretlenek ellen...oka van, ki tudja mi. Engem pl érdekel!

Nem tudom ez a játék mennyire fogja erre kihegyezni a sztorit, ha tényleg az a cél, hogy ok nélkül ártatlanokat hentelj akkor bizony nem érdekel, de ha tényleg belemélyülnek ebbe a kérdésbe és azt részletesen körül tudom járni, akkor igen, lemészárolom érte az ártatlanokat, mert egy játék, nem a valóság, senki nem hal meg, viszont a végén talán megválaszol pár kérdést számomra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rambustibi
2014.10.19. 15:52
Van olyan játék, ami valós gyilkosságot játszik (szimulál) újra. pl. Kennedy gyilkosság.
Persze, erről (is) nagy kuss van, pedig nem mostani játék
Na bumm: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. gabesz7630
2014.10.19. 17:15
Mivel zombu tema is felmerult itt.
Mindenekinek ajanlom a figyelmebe a stubbs the zombie c jatekot....
Lollypop lollypop...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. RaimiHS
2014.10.19. 17:17
Mindenki a postalhoz hasonlítja... ok a studio neve running with scrissors nem ép elmére utal de annak a játéknak az volt a célja hogy átvészelj egy hetet vegyél tejet újságot vedd fel a fizetésed ilyesmi ennek ahhoz semmi köze és igen ha lesz fiam csak ezzel játszhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gabesz7630
2014.10.19. 17:23
Zombieval mar volt hasonlo par eve.
Stubbs the zombie cimmel.
Lollypop, lollypop....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hympyke
2014.10.19. 17:52
Megvolt brainbrainbrain.. mmmm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Szefmester
2014.10.19. 21:09
Amúgy mielőtt félre lennék értve, nem problémázom a halálon, vagy azon hogy ez csak játék és nem az élet stb-stb... De a céltalan öldöklés(re bátorítás) nem éppen normális dolog.
A postal legelső részében meg még az sem volt hogy lett volna lehetőséged normálisnak lenni. Ugyanez.. masszív hentelés, csak akkor még kevesebb erőszakellenes tiltakozóval.

Ha már sorozatgyilkost kell alakítani akkor inkább játszanék egy olyan multival (kislétszámos online multival) ahol egy játékos a gyilkos a többiek a rendőrök, és derítsék fel az ügyet, miközben a játékosnak egy a játék elején véletlenszerűen kidobott célból (és annak megfelelve) kell minél több ölést végrehajtani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. siita
2014.10.19. 22:00
Ez elbaszott egy beteg alkotásnak ígérkezik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Eretnek90 Renho...
2014.10.19. 22:35
És amikor az exaltból csinálsz áldozati máglyát az nem bántja lelkedet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mainframe
2014.10.20. 03:25
38 komment egy nap alatt. Szerintem a készítők pontosan ezt a hatást szerették volna elérni. ;D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. finuccsi92
2014.10.20. 06:45
Akinek sír a szája vagy valami problémája van ezzel a játékkal az menjen vissza szépen cumizzon és közbe nyomja a CS GO- t! :'DDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. darkeh Raimi...
2014.10.20. 08:59
A 2-ben igen, az 1-ben a Dude idegbeteg volt és mindekit betegnek hitt, ezért gyilkolt le embereket, katonákat és rendőröket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Magrathea
2014.10.20. 09:41
Én elég nyitottnak vallom magam és rendszeresen játszom erőszakos játékokkal, de ez...

Fontosnak tartom a mögöttes tartalmat és elvárom, hogy a játék motiváljon, legyen jó sztorija és atmoszférája. Ez a darab valami nagyon sötét helyre hívja el az embert. Egy normális játékos nem tud és jobb ha nem is próbál azonosulni a főszereplővel. Ugyanakkor ha valóban az a lényege, hogy rájöjj, mi vitte ezt a sérültet oda, hogy tömegmészárlásba kezdjen, akár érdekes is lehet.

Nem ez lenne az első játék ami az őrület és a társadalomból való kirekesztettség témáját boncolgatja. Tény, hogy nem ártana nagyobb figyelmet szentelnünk a szélsőségesekre és az embergyűlölőkre, mert sajnos több van belőlük, mint gondolnánk... Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb formája ennek. Nekem nem tetszik a koncepció. Sokkol, hatásos, de én nem akarok tömeggyilkos lenni, még játékból sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. eriol darke...
2014.10.20. 09:42
Várjál, katonát és rendőrt ér megölni, mert azok le akarnak téged lőni. Így az csak önvédelem és kompetitív sport.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. eriol Magra...
2014.10.20. 09:55
Az már egy érthető hozzáállás, hogy nem akarsz elmerülni az esetleges sötét hangulatban és témában, valamint nem akarsz azonosulni a játékhoz szükséges szinten egy ennyire elborultnak ígérkező elmével. Ez kb olyan döntés, mint amikor nem veszel le egy pszichológiai horrort a polcról (click, download), mert az a téma nem jön be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. darkeh eriol
2014.10.20. 10:39
Voltak dögivel civilek is, nem adtak semmit, de erről a játékról se tudunk eleget, hogy biztosra vegyünk dolgokat szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. damaniac82 Renho...
2014.10.20. 10:54
Egy másik fórumon pont ide jutottam én is - elmosott a "megmutatom hogy én kemény vagyok" Pistikék áradata, akik hülyének néztek, mert leírtam a véleményem a felesleges, öncélú mészárlásról. Sajnos ide jutottunk, az ignorancia manapság erénynek számít...

Szóval add fel, 100 emberből 99 úgy sem fogja felfogni, miről beszélsz. :-/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. damaniac82
2014.10.20. 10:59
A "játék"-ról meg annyit, hogy az egyetlen pozitívum az lenne benne, ha a végén kiderülne, hogy az egészet álmodta a faszi és másnap - sokkolva a saját álmától - elmenne papnak vagy valami hasonló. Na, itt röhögném ki a sok kis hülyegyereket, aki ennek a hulladéknak örül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Trolltaxi Magra...
2014.10.20. 11:02
Szerintem itt nincs semmi boncolgatós szándék.

Ez a játék egy modern műalkotás, és az a dolga, hogy kérdéseket vessen fel a befogadóban.

Szabad-e, lehet-e, igazolható-e az erőszak, céltalan-e, ha nem az "elnök" jelöli ki az ellenséget, stb...

És erre nem is a játékot játszva, ártatlanokat mészárolva talál választ az ember, hanem már a játékról szóló híreket olvasva foglal állást.

Sokan itt csak elvonatkoztatnak, relativizálnak és előadják, hogy ők aztán délutáni matinéként végigmészárolják a játékot, de valójában egy kismacskát sem tudnának vizeshordóba dugni. És ráadásul ez teljesen koherens világkép, a kettő nem zárja ki egymást, hisz a kismacska valós, ezek meg csak pixelek.

Mások jobban átélik a történetet, a repteres pályát is egyetlen lövés nélkül csinálták végig, és az utolsó peonhoz is kötődnek egy RTS-ben. Bennük fel sem merül, hogy akárcsak letorrentezzenek egy olyan játékot, amiben ártatlanokat kell mészárolni csak úgy. Viszont lehet, hogy simán kinyírják a kismacskát, mert hát vidéken a mai napig ez az elfogadott módja a szaporulat kezelésének. És ez is koherens világkép, mert valami mentén el tudta dönteni, hogy melyik agresszív tett céltalan, és melyiknek volt célja.

És bizony lehet, hogy ez utóbbi széplélekből hamarabb lenne ISIS-aktivista egy rövid küldetésben, ami valami "bug" miatt mindig a főhős cafatokra robbanásával ér véget. Mert nála a választóvonal az erőszak célja/céltalansága. Az erőszak igazolása az ő esetében csak kommunikációs kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Shadowguar...
2014.10.20. 11:09
szimplán utálja az egész emberiséget, és ki akar irtani mindenkit

Rokonlélek, csak neki van puskája hozzá
Egyébként szerintem ez az egész csak ingyenreklám a készítőknek. Viszont a játékra kíváncsi leszek, néha egy idegesítő munkanap után jó levezetni a feszültséget egy-egy ilyen agyamentséggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Magrathea Troll...
2014.10.20. 13:25
Nem szeretem ezt a fajta megközelítést, hogy "csak pixelek". Azok a pixelek valamilyen szándékkal rendeződnek úgy a monitorunkon ahogy. Egy nagyhatású vagy megrázó fotóról vagy festményről sem mondjuk, hogy csak színes festék, nem kell komolyan venni. Ha nem vennénk semmit komolyan ami csak pixel vagy festék, akkor minek vannak?

Van jelentősége annak, hogy miket játszunk, miket nézünk vagy olvasunk. Mindez formál minket és hatással van ránk, még ha tudjuk is a filmekről és játékokról, hogy nem a valóságot tükrözik. A Hatred arra invitál minket, hogy virtuálisan mészároljunk le ártatlanokat. Miért választ valaki ilyen játékot kikapcsolódni?

A Te megközelítésed szerint azért, mert teljesen mindegy neki egy játék körítése, hogy éppen virtuális kisnyuszikat kell lövöldözni, mert etetni kell az éhes családot, vagy civileket passzióból gyilkolni csak úgy.

A másik lehetőség, hogy nem mindegy a játék körítése. Azért választja ezt a játékot, mert lövöldözni szeretne, holott tudja, hogy a gyilkolás helytelen, akár háború, politika vagy a saját és a szeretteink túlélése húzódik az egész mögött indokként. Miért akar gyilkolni ha alapvetően helytelenít mindennemű erőszakot és szerinte semmi nem jusztifikálhatja egy élet kioltását?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Trolltaxi Magra...
2014.10.20. 15:48
"Ez csak játék!"

Ezt mondja a bottal lövöldöző kissrác, a CoD-ozó fiatal, a Hatreddel vérengző felnőtt.

Mindhárman arra utalnak, hogy tudják, hogy nem valós a cselekedetük. És bár minden kisfiú fapuskázik és sok CoD-ozik, csak néhány fog Hatred-ezni.

De néhányan (jónéhányan) fognak, és pontosan a "De hát ezek csak pixelek!" lesz az első kifogás, hogy miért is játszanak ezzel. Ráadásul ezzel az "eltávolítással" világosan meg is húznak egy határvonalat, hogy meddig elfogadható az erőszak, és meddig nem, ez pedig nagyjából a valós károkozás határánál van.

Ilyen szempontból sokkal labilisabbnak vélem az "érzelmileg kötődő" játékost. Persze nyilván náluk is szerepel az érvrendszerben a "csak pixelek", mint ellenérv.

De hogy valaki azért játszik erőszakosat, mert maga is az, vagy azért erőszakos, mert azzal játszik, esetleg a játéktevékenységen kívül pont azért nem erőszakos, mert kiéli magát a játékban... nos ebben a kérdéskörben már nem mernék állást foglalni, lévén hogy általános recept nyilván nincs is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomturkey
2014.10.20. 16:11
Azért ezzel a gyilkosság az gyilkosság dologgal rohadtul nem értek egyet.. Háborúban a katonák az ölsz vagy téged ölnek elven gyilkolnak, ez a hivatásuk, ezt önként vállalják. Ahogy a boxoló is ha bemegy a ringbe vállalja, hogy elég jó eséllyel sz*rrá verik, de ha te lemész a boltba tejért azért nem lenne őszinte a mosolyod, ha egyszer csak összerugdosnának.

Háború mindig is volt valahol és sajnos nagy valószínűséggel lesz is. Ugyanakkor ha pl. valakit az iskolában lőnek agyon az nem azért ment oda, hogy adott esetben az életéért kelljen küzdenie, ő nem vállalt fel semmilyen kockázatot. Amennyiben a ti nézetetek helyénvaló lenne úgy minden egyes iskolai lövöldözés után annyit mondanának az elhunytak hozzátartozóinak, hogy ugyan, a hadszíntereken ennél sokkal többen halnak meg. Nyilván ha itt a hangadók hozzátartozóját ölnék meg, ők is arra gondolnának, hogy de hát ez ugyanolyan gyilkosság mint bárhol máshol a világban.

Az általatok felhozott postal inkább humorosan (ha ezt lehet annak nevezni), szatirikusan közelítette meg ezt a témát, még a képi világa is teljesen színes volt, voltak benne "küldetések" és mellesleg lezúzhattál-lehugyozhattál benne pár embert. Erről az előzetesről viszont a nyers gonoszság rí le, a képi világ sötét, komor, egy megbomlott elméről szól és az egész sztori az ártatlanok megölésére van kihegyezve, gondosan bemutatva kétségbeesett haláltusájukat. Aki ezt a codhoz vagy a bfhez hasonlítja azzal véleményem szerint valami nincs rendben.
Valaki jogi dolgokkal is érvelt de természetesen az is kapufa, hisz gyilkosság és gyilkosság között igenis van különbség jogilag és itt most nem olyan triviális dolgokra gondolok mint önvédelem, vagy hirtelen felindulás. Hanem ha pl. valaki esetleg hallott John Lennon gyilkosáról (az az ember rajta kívül mást nem ölt meg soha) az tudhatja, hogy még mindig nem engedték szabadon és valószínűleg nem is fogják, egyszerűen azért mert ok nélkül gyilkolt. Az a tény, hogy odamész valakihez és csak úgy megölöd, sokkal veszélyesebbé tesz a társadalomra nézve.

Arról nem is beszélve, hogy a játékostársadalom milyen klisékkel küzd folyamatosan(gondolok itt "a játékosok ingerlékenyebbek, agresszívabbak a játékoktól stb. " véleményekre) erre jön egy fejlesztőcsapat egy ilyen játékkal. Hát gratulálok..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. eriol tomtu...
2014.10.20. 16:49
"szatirikusan közelítette meg ezt a témát, még a képi világa is teljesen színes volt, voltak benne "küldetések" és mellesleg lezúzhattál-lehugyozhattál benne pár embert"
Ez tetszik. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Magrathea Troll...
2014.10.20. 18:30
Az érzelmileg kötődő játékos pont a normális. Aki már olyan szinten képes elhatárolódni ezektől a témáktól, hogy szemrebbenés nélkül nézi a tömegpusztítást, sőt, virtuálisan műveli is, az ha tovább megy ezen az úton, előbb utóbb ugyanígy leválasztja a valóságot is.

Az ember egy érző, társas lény. Egy normális ember képes befogadni a művészetet és átérezni az üzenetét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.20. 19:47
"előbb utóbb ugyanígy leválasztja a valóságot is."

Erre kérnék bizonyítékot. Nem kötekedésből, csak érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rambustibi tomtu...
2014.10.20. 20:20
Nem értek egyet veled.
Ezzel viszont egyetértek, idézet:
" Négy féle ember csatlakozik a hadsereghez:
1. Valakinél családi vonás 2.Szívből szolgáló hazafi
3.Valaki egyszerűen csak állást keres
4.Valaki felhatalmazásra hajt, hogy ölhessen"

És pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Magrathea eriol
2014.10.20. 20:26
Most konkrét példát nem tudok neked mondani, de már a wikin is van valamennyi erről:

http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_detachment

A második esetet kell nézni, a döntés alapút.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.20. 22:04
Értem, de ez lehet hasznos is, ahogy a szövegben is van. Ha képes vagy emocionálisan független maradni az eseményektől képes vagy racionálisabban szemlélni őket. Tehát ez nem feltétlenül abnormális működés. Továbbá nem említi, hogy az ilyen leválasztódás szükségszerűen "átterjed" az élet más területeire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Leeroy
2014.10.20. 22:25
Ez a játékkoncepció még csak nem is újkeletű, régesrég volt egy "Damage - Sadistic butchering of humanity" elnevezésű finn játék még Amigára oldalnézetes mászkálós kivitelben, ahol szintén a killcount hasonló eszközökkel történő növelése volt a cél. Lengyel barátaink tán túl sokat nyomatták anno.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Magrathea eriol
2014.10.20. 22:46
Ott van a baj, hogy teljesen egészében racionalizálni akarsz mindent. Miért nyomod el ennyire a humán oldaladat?

Ettől lesznek közönyösek az emberek, mindenki függetleníteni próbálja magát érzelmileg az összes problémától. Az odáig rendben van, hogy azt olvasod háború van x helyen, katasztrófa y helyen, vallási fanatikusok gyilkolják egymást z helyen, nem gondolsz bele. Tőled messze vannak, nem érdekesek. Ha magunkra vennénk a világ összes problémáját, nem bírnánk ki ép ésszel.

A probléma ott kezdődik, amikor már ezt csinálod mindennel és mindenkivel a közvetlen környezetedben is. Ha meglátsz egy csövest, akkor arra gondolsz: kellemetlen, büdös, ignorálod a könyörgését 50 forintért. Vakot látsz a megállóban, inkább messzire elkerülöd, nehogy megbökjön a botjával. Néni nehéz csomagot visz fel a lépcsőn, azt nézed meg tudod-e előzni. Civileket mészárolsz egy videojátékban: meg tudod-e dönteni a legmagasabb pontszámot. Rendben van ez?

Szerintem nincs. Ne csak racionalizálj, érezz is, mert Te is része vagy a társadalomnak és számos közösségnek is.

Én felelős vagyok azért, hogy mi megy itt az iPonon, felelős vagyok a Ti tájékoztatásotokért és vállalom a felelősséget minden leírt szavamért itt a fórumon, mert a konstruktív vitában épp úgy formálom az olvasók és a vitapartnereim véleményét, mint ahogy ők és a világ formál engem. Én ezt vállaltam magamra. Az uzsimat meg néhányszor elpasszoltam egy hajléktalannak a Kálvin téren. Jó érzés volt. Ő is örült, meg én is. Rég jártam arra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.20. 23:18
Azért valljuk be, a probléma amiről írsz nem egy játékkal kezdődik. Nem az a gyökere és nem is az fogja egyre elzárkózottabbakká tenni az embereket. Btw szép komment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kihaennem rambu...
2014.10.21. 14:28
ez mekkora butaság.. egymillió ok lehet erre és nem csak negatív.:
5. tartozni valahova
6. Kihivásokat kedvelő
7. Intenziv kikepzes és hadigyakorlat
a Katona nem öl felhatalmazással ez egy ökörség. De szélsőséges dolgok mindig lesznek csak ezért ne mkel lkatonának menni... elég kimenni utcára fegyverrel, mint ahogy a sok idióta amerikai csinálja és elkezd lövöldözni.

8-10-11 stb Vahaol ez nem opció hogy csatlakozol vagy sem. Sorállomány és kész, amivel semmi gond nincs. Onnan is mehet az ember háborús területre. ah mind butaság amiket irtál és totális félreinformáltság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rambustibi kihae...
2014.10.21. 16:48
Aham, biztos igazad van
Voltál katona vagy sorkatona?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!