iPon Hírek

"Hattyúdal" - Microsoft, Google és Apple a vádpadon

Dátum | 2008. 12. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Úgy tűnik, mostanában főleg a bolondabbnál bolondabb jogi huzavonák korát éljük. Előbb a smileyk, aztán a netbook, most pedig a bélyegképek (thumbnailek/miniatűrök) : "nemrégiben" (még máricusban) megítélték ugyanis a michigani székhelyű Cygnus Systems Inc.-nek (nem összekeverendő a nyílt forráskódokkal dolgozó Cygnus Solutions-szel) a miniatűrökön alapuló fájlkezelés szabadalmi jogát, amit még 2001-ben jegyeztek be.

Ezt pedig a Cygnus nyomban meg is ünnepelte a karácsonyi szeretet jegyében oly módon, hogy perbe fogta rögtön az összes nagy halat, akik ilyen rendszereket használnak: Microsoft (Vista), Google (Chrome), Apple (Cover Flow); nem tétlenkedtek egy percig sem. Természetesen szokás szerint kártérítést követelnek (visszamenőleg egészen 2001-ig, a szabadalmuk bejegyzéséig), valamint a szabadalomsértés azonnali beszüntetését - és kilátásba helyezték, hogy mindenki mást is sorra fognak venni, aki ilyen rendszereket használ. Ha tehát teret adnak ennek az újabb őrületnek, következhet az Adobe, az Opera, az iPhoto, a Windows Mobile, a Flickr, és még ki tudja, ki mindenki.

A szabadalmuk az US 7,346,850 számot kapta, és az "Ikonalapú szoftverkörnyezet-kezelő rendszer és metódus" nevet viseli ("System and method for iconic software environment management"), és lényegében a mindannyiunk által ismert és nap mint nap használt bélyegképes megoldás lényegét foglalja össze, amivel gyakorlatilag minden program dolgozik, vagy legalábbis elérhető benne ez a lehetőség is. Ide tartoznak még továbbá az általuk jelölt tartalmak változásainak megfelelően változó ikonok is - mint például az iPhone fájl-előnézeti funkciója, vagy épp a Safari böngésző fül-bélyegképei, amelyeket a Cygnus konkrétan meg is nevezett, mint szabadalomsétő elemeket.

Szerencsére azonban nem túl valószínű, hogy a Cygnusnak komoly esélyei lennének a sikerre - valószínűbb is, hogy egyszerűen csak próba-szerencse alapon vágtak bele a dologba. Elvégre a megtámadott gigászoknak igen hathatós és felkészült jogi védőgárdáik vannak, a szabadalom túlságosan is tágan fogalmaz, feltűnően hosszú idő is telt el a bejegyzése és az elfogadása között, egyes elemeit pedig már a bejegyzést megelőzően is használták - e tényezők pedig mind gyengítik a Cygnus esélyeit.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.29. 13:26
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. replay
2008.12.29. 22:00
pffff +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!