iPon Hírek

Hazai termés a mobilról vezérelhető villanykörte

Dátum | 2012. 08. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az egyelőre csak prototípusként létező bluetooth-os villanykörte híre futótűzként terjed az interneten, és hozzánk is külföldi forrásokból jutott el, pedig szinte biztos, hogy magyar fejlesztésről van szó. Ennek ellenére semmit nem tudunk a termék fejlesztőiről, de a jelek egyértelműek. A demonstráció során használt telefon például az egyik magyar szolgáltató hálózatára csatlakozik, és a honlapjuk is magyar kézben van.


A modern izzók között az összes népszerű foglalatba találunk beleillőégőt, a hagyományos E27-től a sovány E14-en át a speciálisabb (spot) GU10, MR16, MR11 trióig. Elérhető lesz hagyományos és RGB színekkel operáló változatban is. A választékot három különböző erősségű izzó alkotja majd, a voksunkat letehetjük a 3, 5 és 7 W-os modell mellett. Ezek mindegyike LED fényforrásra épül, és megfelelnek az IEC és a CE biztonsági előírásainak, követelményeinek.

A vezérlésükért egy Bluetooth 4.0-s modullal felvértezett szabályzó felel. Sajnos ennek a szabványnak egyelőre még kevés eszköz felel meg, így az irányításukhoz egy új iPad, Mac Mini, Macbook Air, Samsung Galaxy S III vagy Motorola Droid RAZR szükséges például. Viszont a 4.0-s szabványnak megvan az az előnye, hogy akár 50 méterről is kapcsolhatóak a lámpák, és rendkívül alacsony energiát igényelnek a mobileszközök részéről.


 Na de hogy is működik? Egyszerűen csak tekerjük az égőt a foglalatba, majd töltsük le a hozzá készített alkalmazást. Miután összepárosítottuk a készülékünkkel nincs más dolgunk, mint hátradőlünk, és élvezzük a távkapcsolás örömeit. Ilyen módon végtelen számú villanykörte irányítására lesz lehetőségünk, és természetesen minden egységet külön állíthatunk be. Az izzókat nem csak le-, fel kapcsolhatjuk, hanem a fényerejüket is szabályozhatjuk, az RGB-s verzió esetében pedig különböző árnyalatokra festhetjük a szoba fényét.

 A különlegességet már le is védették, így attól már nem kell félniük a tervezőknek, hogy valaki hasonló eszköz piacra dobásával megelőzi őket. Arról viszont még semmit nem tudni, hogy mikor jelenhet meg kereskedelmi forgalomban a Bluetooth Bulb, és a tervezett árakkal kapcsolatban is hallgatnak egyelőre. Ha minden jól megy, akkor a főszponzoroknak köszönhetően két hónapon belül megindulhat a sorozatgyártás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. CHaooSS
2012.08.28. 12:32
hűha... egyszerűbb a távirányítós lámpafoglalat. pár ezer szóval nem drága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zelbacsi
2012.08.28. 12:44
de hát azt nem tudod a hiperbigyódról irányítani, ezt meg de! Újabb rohadtul fontos dologhoz érkeztünk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lorddiablo
2012.08.28. 12:51
Na jó... De ha azt nézed, hogy ilyen fényforrásokat valószínű, hogy egy elitebb réteg fog használni először, akkor a pénz annyira nem fontos, viszont minek +1 távirányító? Ez így egy praktikus megoldás. Biztos sokan lesznek a későbbiekben - amikor a bluetooth 4.0 minden készülékben benne lesz - akik azért vesznek ilyet, mert este az ágyig nem a sötétben kell elbotorkálni, ráadásul a telefonon van beállítva a másnapi ébresztő. Szerintem nagyon ötletes, ráadásul a mostani okostelefon iránti rajongást meglovagolva elég sikeresek lehetnek a fejlesztéssel. A távirányítónál szerintem erősebb és jobb hatótávú ez a 4.0-s BT. Ha nem így van, javítsatok ki. Továbbra sem vagyok villamosmérnök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DemonDani
2012.08.28. 12:56
nem sok értelme van összemérni, inkább úgy lehet arra tekinteni, hogy az a múlt és a jelen, ez pedig a jövő szerintem.

A bluetooth 4.0 idővel valszeg úgyis mindenbe beférkőzik (sok idővel)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. uristen
2012.08.28. 12:57
Es mi van, ha a lakasban tobb, mint 50 ilyen ego van jelen? Keresgetned kell telefonban, hogy hol is tudod felkapcsolni. Kene valami rendezes egok tavolsaga szerint a telefonba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CHaooSS
2012.08.28. 12:58
meg a lustaság... belehalnak ha pár métert kell menni a kapcsolóig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freddirty
2012.08.28. 13:07
Csupán az nem világos, hogy hogy lehet levédetni egy távirányítós lámpát?! Nem tökmindegy, hogy BT, wifi, zsinór, hang akármi? Gondok vannak a patent rendszerral az már biztos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. feher.agos...
2012.08.28. 13:41
@uristen
Az már csak software kérdés. Ha már a lámpákat lehet bluetoothon irányítani, bármi megoldható. Akár automatikus kapcsolgatás: reggel ébreszt, és felkapcsolja a lámpát. Vagy zenére ritmusra változnak a fények. Amire lesz igény, azt biztos ki fogják fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sYs
2012.08.28. 13:51
Úgy is meg lehet oldani, hogy szobánként is lehet csoportosítani az égőket
Amúgy nekem tetszik az ötlet Hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. balikabo
2012.08.28. 13:53
Én nem így oldanám meg, ugyebár már létezik hogy az áramvezetéket használjuk hálózatnak. Egyszerű, lehessen kapni olyan lámpafoglalatot ami képes csatlakozni a routerünkhöz, és minden egyes foglalat mint egy hálózati hely szerepeljen saját belső ip címmel. A telefonodon lehet egy program amivel rá tudsz csatlakozni felhasználónév és jelszóval akár a munkahelyeden vagy a buszon is, ezt nem nehéz. Így bárhol bármikor tudod fel le kapcsolgatni adott helységekben a lámpát ami arra is jó hogy ha netán elfelejted lekapcsolni akkor azt látod, hogy hohóó égve hagytam a fürdőben a villanyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KaiotEch
2012.08.28. 14:23
Erről az egészről, meg ahogy fejlődik a technika a Wall-E c. film jutott eszembe. Aki látta, az tudja miről beszélek. (Szerintem nem sok ember van aki nem látta)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2012.08.28. 14:34
"Csupán az nem világos, hogy hogy lehet levédetni egy távirányítós lámpát?!"

Újdonsült papa: --- Fiú, lány?

Ápolónő: --- Fiú. De van egy kis baj.

Papa: --- De azért ugye nem súlyos?

Ápolónő: --- De igen! E gyermek létrehozásának módja önök részéről NEM JOGTISZTA!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zoli84 prohl...
2012.08.28. 14:47
jogos!
mert szerintem se lehet ne külömbséget tenni infrás,433-800mhz,wifi,vagy bluetooth, mert ha úgy vesszük mind egy kalap alá tartozik. mindegyik valamilyin hullám hosszon történő komunikáció....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bodocz70
2012.08.28. 14:52
Szabadalommal vigyázni!
Nehogy Apple pereljen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. witchlord
2012.08.28. 16:28
balikabo-nak van igaza! Ha kékfogas az izzó, megyek az utcán nézem a mobilom milyen kékfogas cuccokat lát. Elmegyek Kőgazdag Pistiék háza mellett, és hohóó.. látok 25 kékfogas párosítható cuccot.. Nosza felveszem mind.. Aztán látom hogy Kőgazdag Pisti felkapcsolja az egyik lámpát (lehet hogy a budira ment).. Én meg lekapcsolom.. Pisti fel.. Én le.. Jó móka ám ez..
De ha saját IP címmel rendelkezne (IPv6-al simán lehet minden szarnak IP címe) lokál hálón, akkor username és pw ismerete nélkül nem tudnám kapcsolgatni.. (Már ha kívülről engedélyezett a rájelentkezés)
Egy kérdés.. Kékfog párosításnál hogy párosítom az égőt?? Hol nyomom meg rajta a párosításhoz szükséges kódot??..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. feher.agos...
2012.08.28. 16:46
Bluetoothos eszközöknél ez általában úgy működik, hogy van rajta egy gomb, amit ha megnyomsz, akkor engedi a párosodást, párosodás után pedig letiltja. Onnantól csak az addig párosodott cuccokkal hajlandó kommunikálni. Tapasztalatom szerint van limitje a párosítható készülékeknek, az egerem pl harmadik eszköz párosítása után elfelejti az elsőt, és újra kell párosítani (de akkor persze elfelejti a 2-at ...).
Kőgazdag Pistivel tehát csak akkor tudsz kiszúrni, ha pont a párosodás közben zavarod meg, és előbb párosodsz a lámpájával, mint ő. Ez elég nehezen kivitelezhető, de ha sikerül, onnantól szabad a pálya, valószínűleg nem lesz tisztában vele, hogy párosodva vagy és letiltani se igazán tud. Azt fogja gondolni, hogy hibás a lámpa, amiért magától kapcsolgat.
Jó kérdés, hogy egy izzón hová teszik a párosodó gombot úgy, hogy az mindenféle formájú lámpatestben biztonságosan elérhető legyen. Működés közben még ezek a ledes csodák is melegszenek valamennyire. Esetleg van más módszer a gombon kívül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Teky
2012.08.28. 17:47
"Esetleg van más módszer a gombon kívül?"
Van. Pl minden égőt mikor kibontasz találsz egy egyedi azonosítót, és csak annak segítségével csatlakozhatsz az adott égőhöz. És így se Józsika se Pistike nem fog cseszegetni. Egyébként meg nem hogy büszkék lennétek hogy honfitársaitok miket kitalálnak, inkább azon elmélkedtek hogy milyen hibákat követhetnek el. Amiket persze tuti nem követnek el mert nyilván nem hülye emberek dolgoznak rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. robert.sza...
2012.08.28. 20:45
Csupán az nem világos, hogy hogy lehet levédetni egy távirányítós lámpát?! Nem tökmindegy, hogy BT, wifi, zsinór, hang akármi? Gondok vannak a patent rendszerral az már biztos...

Felmerül ez bennem is, mivel gyakorlatilag jó pár évvel ezelőtt hasonlót terveztünk diplomamunkaként. Mivel az szabadon elérhető (nem csak az előadás publikus), innentől kezdve jogosan felmerül a kérdésem mi van ha azt csak lemásolták, és elviszik szériagyártásig (mert van rá pénzük), de előtte levédetik mint saját szellemi terméküket.

Persze ha ez egy amerikai, norvég, dél-afrikai termékről lenne szó valószínűleg eszembe se jutna erre gondolni... ;-]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gyimzsolt
2012.10.22. 09:38
tessék a magyar vonatkozásról egy kép...

https/www.facebook.com/photo.php?fbid=389834367754393&set=a.376283995776097.84648.359774417427055&type=1&theater

őket várják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!