iPon Hírek

HD DVD: Egy orrhosznyival tágasabb, mint a Blu-ray

Dátum | 2007. 09. 11.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

A két újgenerációs optikai formátum, a Blu-ray és a HD DVD között eddig a leglényegesebb különbség a tárhely mérete volt, 20 GB-tal a Blu-ray javára. A Toshiba legújabb szabadalma azonban megváltoztatja ezt az arányt.

Az idei Consumer Electorincs Show-n (CES) a Toshiba bemutatta legújabb fejlesztését, egy háromrétegű HD DVD-ROM-ot, aminek maximális kapacitása eléri a 51 GB-ot. Ez a szabvány már az év elején bejelentésre került, azonban augusztus 31-én hagyta jóvá a DVD és HD DVD szabványokért felelős DVD Forum.

Az új szabványnak megfelelő HD DVD-lemezek rétegenként az eddigi 15 helyett 17 GB adatot tárolnak. Így sikerült elérnie a Toshiba-nak a Blu-ray verő 51 GB-os kapacitást. Az új lemez struktúrája megegyezik a korábbi DVD és HD DVD formátumokéval. A Toshiba állítása szerint a gyártás során bekerülő harmadik réteggel minimális szinten növekszik a lemez előállítási ára, hála a DVD-hez hasonló fizikai elrendezésnek.


Egyelőre nem tudható, hogy az 51 GB-os szabvány okoz-e valami változást a jelenlegi hardver specifikációkban. Ha valóban nem szükséges változtatni az optikai olvasókban, akkor a HD DVD jelentős előnyt szerezhet a Blu-ray-jel szemben, ugyanis a Blu-ray Disc Association idén ősszel egy hardverváltozást szeretne eszközölni a Blu-ray olvasókban. Eddig se a DVD Forum se a Toshiba nem jelezte, hogy módosítani kellene a kompatibilitáshoz az optikai egységeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.09.11. 01:36
vissza a hírhez

A két újgenerációs optikai formátum, a Blu-ray és a HD DVD között eddig a leglényegesebb különbség a tárhely mérete volt, 20 GB-tal a Blu-ray javára. A Toshiba legújabb szabadalma ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!