iPon Hírek

HDBaseT: sokoldalú csatlakozó szabvány

Dátum | 2010. 07. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A nem is oly távoli jövőben a videokártyákon elkezdhetnek megjelenni az RJ45-ös hálózati csatlakozók, de itt most nem a PowerColor Killer NIC SoC chippel szerelt különleges Radeon HD 5770-esére gondolunk. Az LG, a Samsung, a Sony és a Valens Semiconductor összefogtak és bejelentették a legfrissebb audiovizuális csatlakozó típust, amely HDBaseT néven válhat majd ismertté. Az új szabvány Cat 5e/6 hálózati kábelt használ ahhoz, hogy audió és videó jeleket továbbítson, valamint 100 Mbps-os hálózati csatlakozást biztosítson.

Összehasonlító táblázat.
A HDBaseT Szövetség (HDBaseT Alliance) hasznos kis összehasonlító táblázata nagyon szépen megmutatja a HDBaseT és az egyéb szabványok közötti különbségeket. A megoldás a DisplayPort 1.2-es verziójához képest hátrányban lesz sávszélesség tekintetében, ugyanis első revíziója 10.2 Gbps-os A/V adatátviteli sávszélességet kínál, vagyis ugyanannyit, mint amennyi a HDMI 1.4-es szabványa által is elérhető. A HDBaseT interfészen keresztül akár 100W-nyi teljesítmény is továbbítható, méghozzá 100 méteres hatótávolságig, azaz egy televízió tápellátását is meg lehet majd oldani a kábelen keresztül, legalábbis a szakemberek ezt állítják. A szabvány magában foglalja majd az USB technológiát is, azaz elég sokoldalú lesz.

A HDBaseT hálózati képességei elég fejlettek ahhoz, hogy segítségével hálózat láncot (Daisy Chain)  vagy csillag topológia köré épülő hálózatot is kiépíthessünk, azaz a technológia segítségével több szórakoztatóelektronikai egység is összekapcsolható lesz, méghozzá sokkal egyszerűbb kábelezéssel, mint manapság – állítja a HDBaseT Szövetség. A szabvány először az idei év második felében tűnhet fel, míg szélesebb körben majd csak jövőre találkozhatunk vele, már ha beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. sleepingdr...
2010.07.02. 11:03
Ez, ha beválik, kiváltja a HTPC-ket, mivel elég lesz egy okos TVnek egy USB-s HDD, vagy egy hálózati adattár. Ideális kombó egy okos TV + USB-s router és megvan a média center! Ha jól értelmezem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. viktorxxx
2010.07.02. 13:26
100W RJ45-n ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2010.07.02. 13:28
Kerdes, hogy a normal halozati forgalom is ezen megy majd. Mert ha nem, akkor nem igaz az, hogy nem kell kabelezni.

Ha viszont komolyan gondoljak, hogy ethernet segitsegevel vigyek a kepet, akkor mar jo lenne, ha nem hagynak ki a konzol over ethernet remek lehetoseget, azaz hogy egy gepet a halozaton keresztul el lehessen vezerelni. Azaz nem csupan tavoli asztal es egyebek, hanem hogy tavolrol ki/be kapcsolhato egy gep, konfiguralhato a BIOS-a is, pontosan mintha az ember a gep elott ulne. Akarmelyik gombja megnyomhato lenne tavolrol. Ehhez meg jonne az, hogy barmely interneten elerheto ISO fajlra azt mondhassam, hogy most az annak megfelelo CD/DVD-t betettem az optikai meghajtoba.

Ezek mind-mind letezo dolgok, de sajnos csak szervereknel lattam, sot egyes dolgokat csak extra felaras szolgaltataskent.

Holott nem nagy dolog technikailag.

Ez olyasmi valtas, mint hogy regen femes kapcsoloval kapcsoltuk ki-be a tapegysegeket, es mar jo ideje alacsonyfeszultsegu nyomogombbal tudatjuk az alaplappal, hogy ki vagy be kapcsolja-e a tapegyseget az alaplap.

Ehhez mindossze az kell, hogy az alaplap egy resze kikapcsolt allapotban is aktiv, es kepes a kornyezetet figyelni, illetve a kornyezetere kihatni.

Hat most ezt kellene picit tovabb fejleszteni, pontosabban a szerverekben szokasos dolgokat most mar az asztali gepekbe is betenni.

Nagyon sokszor jol jonne egy sima asztali gep totalis tavvezerlese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nucleon
2010.07.02. 13:28
Ez egy nagyon jó kis szabvány. Azért érdekes kijelentés, hogy egy Cat5e/6 kábelen áttolnak 100W-ny teljesítményt anélkül, hogy zavarná az adatfolyamot. Meg hogy is megy át ezeken a kábeleken a 20Gbps?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. paraskonra...
2010.07.02. 14:05
nem hangzik rosszul ez a szabvány, de szerintem ez már most feleslegesnek látszik...elég sok eletroniakai kütyü tele van wireless cuccokkal telefonok számítógépek médialejáccók.....akkor meg minek a kábel???? az is igaz hogy még mindíg a kábeles megoldások a leggyorsabbak és legbiztonságosabbak, de okos emberek akik ezeket fejlesztik biztos megoldható valahogy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sleepingdr...
2010.07.02. 14:32
Az ötlet mindenesetre jó, hogy minden jel egy kábelen menjen, annó az USB-re is azt mondták, hogy minek még egy féle csatlakozó, most meg szinte minden USB-s.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. morgyi
2010.07.02. 14:35
Ezt jó lenne ötvözni az Intel LightPeak technológiájával, mivel protokollfüggetlen, csak annyiból állna, h a réz alapú kábeleket kicserélnék üvegszálra, meglenne a 10Gbps mindkét irányba, az egyetlen bibi az hogy tudtommal az áramot nem viszi át... de lehet hogy jó nagy baromságot mondok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balintdavi...
2010.07.02. 15:14
Na ilyenből rányomnának egy vga kártyára legalább 4-et, akkor egy rohadt olcsó linuxos multiseates terminált össze lehetne hozni vele, mert elég lenne egy pc, meg egy vga.
Könyvtárba, internetkávézóba, vagy ilyesmire tökéletes lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balintdavi...
2010.07.02. 15:15
itt egy pár screenshot arról, hogy mire gondoltam, persze akkor elég lenne csak 1 vga
http://www.multiseatcomputer.be/en/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.07.03. 21:58
http://www.multiseatcomputer.be/en/

Oszinte gratulaciom az ilyen praktikus kezdemenyezesekert.

"Multiseat Computer for 12 users.Massive savings on hardware and electricity.
12 users can work on one computer : surfing, mailing or office jobs.
Needs only 410Watt. With Debian or Ubuntu Os and the newest software as Firefox 3,
Openoffice 3.0 and Gimp"

Fejenkent kevesebb, mint 35 watt, es rendes desktop elmeny, nem laptop potcselekves.

Ez mar kornyezetvedelem. Sok suliban ilyesmi laborra volna szukseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Johnzy
2010.12.09. 23:11
Ja, 100W-nyi kraft UTP kábelen...
Anyám meg kerekes és gurul...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!