iPon Hírek

HDD-SSD hibrid rendszer a SilverStone-tól

Dátum | 2010. 02. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók végre egyre kedvezőbb áron érhetőek el a piacon, ám pénzünkért cserébe még mindig igen szerény adattároló kapacitást kapunk, sőt, a véges írási ciklus okozta problémával is szembe kell néznünk, amely néhány praktikával azért szépen kezelhető. A SilverStone illetékesei egészen más irányból közelítették meg a kérdést: a vállalat egy új, kompromisszumokat is kínáló kiegészítővel próbálja kordában tartani az SSD meghajtóra jutó írási feladatok számát.

A rendszer felépítése.A gyártó műhelyében egy HDDBOOST névre keresztelt kis kiegészítő készült, amely merevlemezből és SSD meghajtóból álló hibrid rendszer építését teszi lehetővé. A merevlemezt és az SSD meghajtót az újdonságban elhelyezett vezérlőre kell csatlakoztatni, majd az egész kis alrendszert egy SATA port segítségével az alaplapra kapcsolhatjuk. Hogy mitől is különleges az újdonság? Nos, a gyártó terméke az SSD meghajtóra tükrözi az operációs rendszer partíciójának tartalmát minden rendszerindítás előtt, így a különböző fájlok olvasása az SSD-ről zajlik, méghozzá rendkívül gyorsan, az írási folyamatokat pedig továbbra is a HDD végzi, hogy így a rendszer spórolhasson az SSD írási ciklusaival. A megoldás hátránya, hogy a meghajtók tartalmának tükrözése csak a rendszer indításakor történik, így ha a merevlemezre működés közben új fájlok íródnak, akkor azokat a rendszer a következő újraindításig a merevlemezről fogja olvasni.

A SilverStone szakemberei szerint a felhasznált SSD sebességétől függően a merevlemez korábbi teljesítménye akár 70%-kal is növelhető az újdonság segítségével. Ez a módszer a pusztán HDD-hez szokott felhasználók számára látványos rendszergyorsulást okoz, ezzel együtt pedig segít az SSD várható élettartamának kitolásában is.


A HDDBOOST bármilyen operációs rendszerrel használható, ám a 2,5 hüvelykes formátumú SSD kiválasztásánál mindenképpen figyelni kell arra, hogy a tükrözni kívánt rendszerpartíciónk elférjen a kiszemelt szilárdtest meghajtón. A gyártó az újdonsághoz minden szükséges kábelt mellékel, így nekünk már csak a merevlemezről és az SSD meghajtóról kell gondoskodnunk. A SilverStone ajánlása szerint a merevlemezen érdemes egy töredezettség-mentesítést is lefuttatni, mielőtt az SSD-re való tükrözés megtörténik. A szerkezet egyébkén 130,5 x 101,6 x 25,4 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig 170 gramm, és 3,5 hüvelykes merevlemez bővítőhelyre szerelhetjük be.


A HDDBOOST Japánban már kapható, ott a termékért 37 eurónak megfelelő összeget kérnek el. Az újdonság az európai üzletek kínálatában várhatóan még ebben a hónapban feltűnik majd. További, részletes információkat a gyártó hivatalos weboldalán találunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. fmate14
2010.02.05. 13:00
Nagyon jó ötletnek tartom, és nem is olyan drága.
Főleg hogy csak kiegészíti a HDD-t… Szuper.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2010.02.05. 13:09
Nem hiszem el, hogy valaki a 2TB-os adattárolók korában még többet is képes kiadni egy 40 GB-os memóriachiptárért. Megy a piaclefölözés, vagy ha tényleg ennyire drága, akkor nem érett még meg a bevezetésre az SSD technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gargantu
2010.02.05. 13:19
Igen kevés olyan rendszer lehet, aminek egy ilyen kiegészítő beépítésétől 70%-kal nő a teljesítménye, ugyanis annak ideje nagy részében változatlan tartalmú rendszerfájlok olvasásával kell foglakoznia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sYs
2010.02.05. 13:50
Nem a renszer, hanem csak a hdd teljesítménye fog nőni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TescoZsomi
2010.02.05. 14:01
Joachim21: Ajánlom elolvasni! Innen megtudhatod, miért olyan drágák az SSD-k. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2010.02.05. 14:50
Olvastam már régebben ezt a cikket, ezért is mondom, h megy a nyerészkedés.

De mondjuk az Intel esetében, aki saját magának gyártja ezeket a szutyok memóriachippeket, ott ez nem lehet magyarázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2010.02.05. 15:15
Joachim21:

Már bocs de az érvelésed alapján a HDD-k bevezetése gyakorlatilag sosem történt volna meg, hisz a szallagos adattárolók fajlagos $/GB aránya a mai napig jobb mint a HDD-é. Nem minden a $/GB arány, ezért tudtak a HDD-k is elterjedni.

Egy SSD $/GB arány még 10-20 év múlva sem lesz jobb egy HDD-nél, de ez még nem jelenti azt hogy nem érett meg a piaci bevezetésre és idővel nem fog elterjedni. A HDD-k is elterjedtek a szallagos adattárolókkal szemben hiába rosszabb a fajlagos adatköltségük a mai napig is.

A HDD-nek a szallagos adattárral szemben voltak olyan előnyei amik többet értek mint a $/GB arány. Csendesebb jobb a random elérése, kisebb a késleltetése, nagyobb IOPS-t nyújt, kisebb a mérete. Az SDD is rendelkezik ugyanezen előnyökkel a HDD-vel szemben. Idővel ezek az előnyök ugyanúgy meggyőzik majd a fogyasztókat a váltásra ahogy ez korábban is megtörtént. De ehhez persze idő kell, nem is kevés, ahogy korábban sem egyik napról a másikra történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2010.02.05. 15:38
TESCO-Zsömle:

Még mindig ezt a cikket linkelgeted. Amennyi időt rászántál az elolvasására és a linkelgetésére, igazán utána nézhettél volna a hátterének is. Akkor legalább kiderülne mennyi sok sületlenség van benne.

Van egy alapvető tény amiről a cikk mélyen hallgat, márpedig annak ismerete alapjaiban teszi az egészet szavahihetetlenné. Tudod volt egy gazdasági válság tavaly ősszel, mielőtt a karácsonyi szezonra készülődve a NAND flash gyártók megnövelték a gyártási kapacitásaikat is jól feltöltötték a raktáraikat. Aztán a jött a válság és senki nem vett tőlük szinte semmit, a megnövelt gyártókapacitások pedig továbbra is ontották a NAND chipeket az amúgy is telített raktárakba. Ez pedig túltermelést okozott, mert a kereslet kevesebb mint a harmadára esett vissza a korábbinak. A gyártóknak ezért le kellett állítani a termelésüket, ami alapban kárt jelent hisz egy nem üzemelő gyártósor is kiadás. A felgyülemlett és eladhatatlan készletek miatt pedig idén év elején beesetek az árak, az önköltségi árnál sokkal olcsóbban a korábbi harmadáért árusították ki a készleteket.

Értelemszerűen azok az SSD összeszerelők akik ezekből az jó olcsó készletekből vettek két dolgot tehettek. Vagy adták az SSD változatlan áron és az olcsó flash chipek miatt jó vastag profitot tettek zsebre vagy követték a flash áresését és ideiglenesen ők is olcsóbban árulták az abból készült SSD-ket.

Viszont az ár alatt kiárusított készletek is idővel kimerültek, a gyártósokat pedig szépen mérsékeltebb mértékben, alkalmazkodva a piaci igényekhez újraindították. Itt törvényszerűen volt egy nagyobb ármegugrás, hisz a korábbi olcsó készletek és lassan beinduló gyártósorok átmenetében néhol hiány volt. Utána ahogy a kereslet-kínálat mértéke kiegyenlítődött a NAND flash árak is visszamentek a válság előtti árszintjükre.

A cikkel az a gond hogy ezeket totál nem veszi figyelembe. Hanem elkönyveli azt tényként hogy a beesett árszinten, önköltségi árszint alatt adott NAND flash chipekből épített olcsó SSD árszintje a normális és az utána bekövetkezett árkorrekció utáni emelt árszint, már olyan áremelkedés ami nem indokolt. Arról mélyen hallgat hogy a válság miatt beesett árszint előtt mennyi is volt ugyanez az SSD, mert akkor véletlenül kiderülne hogy korábbi és visszaemelkedett árszint között nincs is igazán különbség.

Egy ilyen alapvető tényeket figyelmen kívül hagyó cikket kár referenciaként linkelgetni. Ez bizony elég bulváros Blikk színvonal, ahol csak arra mentek rá hogy keltsék a hangulatat, mutatva hogy ők micsoda mocskos tényre is világítanak rá. Az elhallgatott háttérinformációkkal nem rendelkező olvasó, persze ez helyből be is kajolja, mert a multikat szidni amúgy is trendi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2010.02.06. 09:57
shabbarulez, sokan nem tudják ezeket! De kár magyarázkodni, úgy sem fogják elkönyvelni hogy ez tény!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!