iPon Hírek

HDD-SSD hibrid rendszer Marvell-módra

Dátum | 2010. 06. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS


A Marvell egy meglehetősen furcsa újítással jelentkezik, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ingyenes segédprogram, amely HyperHDD névre hallgat. A szoftvert a vállalat 6 Gbps-os SATA portokat kínáló 88SE9128-as kódnévvel ellátott vezérlőihez lehet használni, amely számos közép- és felsőkategóriás alaplapon jelen van. A megoldás lényege ez, hogy ha a vezérlőre egy merevlemezt és egy SSD meghajtót kapcsolunk, akkor a szoftver segítségével beállíthatjuk, hogy az adattárolók együttműködjenek, ezáltal ötvözhetjük a két rendszerben rejlő pozitív tulajdonságokat.Hogy pontosan miről is van szó? Az SSD meghajtóból és HDD meghajtóból álló rendszer esetében a HyperHDD szolgáltatás a két meghajtóból egy nagy adattárolót hoz létre és a gyakran használt fájlokat a szoftver az SSD meghajtóra pakolja (pl .: operációs rendszer sűrűn használt fájljai), így a rendszer érezhetően gyorsul. Azok a fájlok, amelyek ritkábban vannak használatban, az SSD-nél jóval nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezen maradnak. A gyártó emellett kínál egy úgynevezett biztonsági módot is (Safe-mode): ha ezt használjuk, akkor a rendszer üresjáratban az SSD teljes (megváltozott) tartalmát a merevlemezre másolja, hogy adataink biztonságban legyenek. Ez a megoldás tulajdonképpen aszinkron RAID1-es módhoz hasonlít és azért kínálja a gyártó, mert sokan nem bíznak még a NAND Flash alapú adattárolókban, így féltik az SSD-n tárolt fájljaikat.

Konfigurációs ablak.

Ez a rendszer nagyban hasonlít a Silverstone Hybrid SSD koncepciójára, de mégis lényeges dolgokban
különbözik attól. A Silverstone megoldása a Marvellével ellentétben egyetlen SATA 3 Gbps-os portot használ az SSD és a HDD együttes csatlakoztatásához és nem képes arra sem, hogy a gyakran használt fájlokat az SSD meghajtóra pakolja. A megoldás esetében az SSD írási gyorsítótárnak sem használható, igaz, egyelőre nem tudható, hogy a Marvell technológiája rendelkezik-e ennek a funkciónak a támogatásával. Az eljárás mindenesetre jól hangzik, de kérdés, hogy pontosan mekkora előnyt kínál a gyakorlatban. Erre remélhetőleg hamarosan válaszolnak a tesztek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. kefete
2010.06.23. 18:41
Kételkedem.
Ha már meg van az SSD, akkor miért nem lehet azt használni rendszernek a HDD-re meg mehetnek az egyén fileok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sanjero
2010.06.23. 19:52
Ott a pont!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2010.06.23. 20:33
Kényelmes és gyorsabb megoldás, én mindenesetre jobb szeretem saját magam eldönteni mi legyen-menjen az SSD-re és mi a merevlemezekből alló RAID 10-es tömbre.Igaz kissé macerásabb és lehet felesleges is ,ennyire pátyolgatni az SSD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sleepingdr...
2010.06.23. 20:57
Az ötlet nem rossz, ebben az irányban lehetnek lehetőségek a jövőben, de még van mit finomítani. Olyan, mint a Hydra chip, jó ötlet, de még lesz vele munka, hogy kitaláljuk/kitalálják, mihez kezdjünk vele úgy igazán!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2010.06.24. 17:29
Ez szerintem csak átmeneti megoldás, amíg meg nem jelennek a valódi hibrid meghajtók, amik a merevlemez mellett egy kissebb néhány GB-os SSD memóriákat tartalmaznak. Ha jól tudom még idén megjönnek az első fecskék, aztán kiderül, mennyit érnek valójában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!