iPon Hírek

Hegedűhúrok pókselyemből

Dátum | 2012. 03. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy japán kutató pókselyemből készített hegedűhúrokat, számol be cikkében a BBC. Az „alapanyagot” több mint háromszáz pók szolgáltatta, és a húrokat úgy vannak összesodorva, hogy gyakorlatilag nem marad rés a leheletfinom szálak között. A Nara Orvostudományi Egyetem kutatója, Oszaki Sigejosi évek óta kutatja a pókselyem mechanikai tulajdonságait, elsősorban is azt a fajta selyemszálat, amelyből a pókháló legerősebb részéi, a küllők készülnek. Ennek tulajdonságairól szóló tanulmánya 2007-ben a Polymer Journal-ban jelent meg, mostani munkájának részleteiről pedig a Physical Review Letters egy későbbi számában számol be.

A kutató az évek során tökéletesítette módszereit, így nagy mennyiségű selymet képes begyűjteni a pókoktól. Mostani kutatásában a különleges anyag gyakorlati alkalmazási lehetőségeit vizsgálja. „A hegedűhöz hasonló húros hangszereket számos tudományos kutatás vizsgálja” ‒ írja Oszaki. „Azonban még korántsem mondható, hogy minden részlet tisztázódott, mivel a zenészek többségét sokkal jobban érdekli a hangszer testének kialakítása és anyaga, mint a húrok.”


A tudós minden egyes húrhoz először 3000‒5000 szálat sodort össze egy irányba, köteget képezve így, majd három ilyen köteg összefonásából készült el a húr. Ezt követően lemérte annak szakítószilárdságát. A pókselyem húr a mérések alapján hamarabb szakad el, mint a tradicionális, de ma már alig használt bélhúr, ugyanakkor a széles körben használatos alumínium bevonatú nylonmagos húrnál többet bír.

A húr keresztmetszetének elektronmikroszkópos vizsgálatából az is kiderült, hogy az egyes húrok tökéletes hengert alkotnak, belsejük azonban különböző keresztmetszetű szálakból áll össze, amelyek rés nélkül simulnak egymáshoz. Oszaki szerint ez a szerkezeti tulajdonság adja a húrok erejét és különleges hangzását. Ahogy írja: „Számos hegedűművész számolt be arról, hogy a pókselyemből készült húrokkal egészen másfajta zene csalható ki a hangszerből” ‒ írja a kutató. És hogy milyen is ez az zene, az itt meghallgatható.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. stranger
2012.03.06. 13:24
Érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2012.03.06. 13:43
Azt nem látom leírva, hogy mennyi idő alatt készült el egy húr v. az egész hegedű húrozásához szükséges szet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!