iPon Hírek

Helytakarékos CPU hűtőkkel rukkolt elő a Phanteks

Dátum | 2014. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A helytakarékos processzorhűtők iránt újabban nagy a kereslet, mert ezek a termékek rendszerint problémamentes alkalmazást biztosítanak a felhasználók számára: nem akadályozzák a magas memóriamodulok használatát, nem kerülnek összetűzésbe az alaplap kritikus komponenseivel, és még a kompakt számítógépházakban is elférnek (ha nem is mindegyik). A Phanteks most két új helytakarékos processzorhűtőről rántotta le a leplet, amelyek egymástól eltérő alkalmazási területeket vesznek célba. A TC14S a normál konfigurációkat célozza meg, amelyekben elfér egy torony formátumú, 160 milliméter magas CPU hűtő, míg a TC12LS alacsony profilja miatt leginkább microATX és Mini-ITX számítógépházakban kaphat helyet. Phanteks TC14S: karcsú torony
A Phanteks újdonsága a hasonló nevű PH-TC14PE modell rokona, a különbség közöttük az, hogy a TC14S vékonyabb, így nem kerülhet összetűzésbe az egyéb alkatrészekkel. A hűtő fekete lamellái két toronyba vannak rendezve, amik között egy 140 milliméteres átmérőjű, 25 milliméter vastag ventilátor lapul – a kellő kontraszt érdekében fehér kerettel. A hűtőtömb ventilátorral együtt 142,24 milliméter széles, 73,66 milliméter mély és 160,02 milliméter magas, tömege pedig 740 gramm.
A talpazatot és a hőcsöveket rézből készítették, a korrózió elleni védelem érdekében pedig nikkelbevonattal is ellátták őket. Az alumínium hűtőbordák szabadalmaztatott P.A.T.S. (Physical Antioxidant Thermal Shield) bevonatot kaptak, amely segít a hűtőteljesítmény javításában és extrém esetekben akár 200 Celsius fokos hőmérsékletet is kibír. A speciális alumínium lamellákhoz hat darab 6 milliméter vastag hőcső szállítja a CPU által termelt hőt.
A két torony között egy 140 milliméteres átmérőjű, UFB (Updraft Floating Balance) csapágyazással ellátott ventilátor teljesít szolgálatot. A PH-FP140HP típusjelzéssel ellátott légkeverő a PWM támogatás jóvoltából 500 és 1600 RPM között tudja változtatni a fordulatszámát, így maximum 68,1 CFM levegőmennyiség megmozgatására képes, méghozzá 25,3 dB(A) maximális zajszint mellett. A légkeverő várható élettartama a 150 000 üzemórát is meghaladja. A csomagban egyébként második ventilátor felszereléséhez szükséges rögzítő szett is helyet kapott, természetesen extra rezgéscsillapító gumibetétek társaságában.
A Phanteks újdonsága Intel LGA-775/115x/1366/2011-es, valamint AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+ processzorfoglalatokra egyaránt felszerelhető, hála a mellékelt Solisku rögzítő mechanizmusnak. A CPU hűtő talpazata és a processzor felülete közötti hőátadás hatásfokát PH-NDC típusú hővezető paszta segíti. A Phanteks PH-TC14S típusjelzéssel ellátott processzorhűtője decemberben kerül az üzletek polcaira, listaára pedig 49,99 dollár lesz. A termékre 5 év garanciát vállal gyártója. Phanteks TC12LS: apró házakba
A vállalat lerántotta a leplet a TC12LS modellről is, amely fentebb bemutatott társához hasonlóan szintén nikkelezett réz talpazattal, nikkelezett hőcsövekkel és P.A.T.S. bevonattal ellátott alumínium lamellákkal érkezik. A fekete lamellák felett egy fekete kerettel és fehér forgórésszel ellátott ventilátor lapul – a hűtőtömb mindössze 47 milliméter magas, és a komplett CPU hűtő sem magasabb 74 milliméternél.
A réz talpazattól hat darab 6 milliméteres hőcső vezeti el a CPU által termelt hőt, a hűtőtömb felett pedig egy 120 milliméteres átmérőjű, PH-F120MP típusú ventilátor lapul. A légkeverő UFB csapágyazással rendelkezik, a PWM támogatás jóvoltából pedig az 500-1800 RPM-es fordulatszám-tartományban üzemel. A ventilátor maximum 53,3 CFM levegőmennyiség megmozgatására képes, zajszintje pedig maximum 25 dB(A). A 119,38 x 119,38 x 74 milliméteres mérettel rendelkező processzorhűtő 499 grammot nyom a mérlegen.
A magas VRM hűtőbordákkal, illetve a magas memóriamodulokkal 100%-ban kompatibilis újdonság minden modern processzorfoglalatra felszerelhető, így az Intel LGA-775/115x/136/2011-es mellett az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+ processzoraival egyaránt kompatibilis. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a 74 milliméteres teljes magasság miatt nem minden kompakt PC házba fog beférni a termék – de szerencsére vannak nála alacsonyabb versenyzők is. (Csak egy pár példa: Phanteks, SilverStone, Gelid ,Noctua, Xigmatek). A csomag a Solisku rögzítő keret és a ventilátor felszereléséhez szükséges kellékek mellett PH-NDC hővezető pasztát is tartalmaz.
Az 5 év garanciával forgalomba kerülő PH-TC12LS processzorhűtő ugyancsak decemberben kerül az üzletek polcaira, listaára pedig 39,99 dollár lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!