iPon Hírek

Hemoglobin nélkül élnek a jéghalak

Dátum | 2013. 04. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A gerincesek vérében a vörövérsejtekben található, hemoglobin nevű protein felelős az oxigén transzportjáért. Sokáig úgy hittük, hogy ez minden gerincesre jellemző, általános érvényű igazság. Létezik azonban néhány mélytengeri halfaj, amelyek kivételnek tűnnek. A sügérek egyik családjába (Channichthyidae), az ún. jéghalak közé tartozó fajok vérében sem hemoglobin, sem vörösvérsejtek nem találhatók. Az Antarktisz körüli vizekben honos fajok egyikét, a pöttyös jéghalat (Chionodraco rastrospinosus) a tokiói Sea Life Park kutatóinak elsőként sikerült fogságban szaporítani. A pöttyös jéghalnak nincsenek pikkelyei, vére pedig víztiszta, mivel mint már említettük, nem tartalmaz hemoglobint. Természetes élőhelyén nagyjából egy kilométerre a felszín alatt él. A szakértők azt remélik, hogy a januárban világra jött kis jéghal vizsgálata révén választ kaphatnak a fajt és rokonait övező rejtélyekre. A jéghal nagyjából másfél év alatt éri el végleges, 30-50 centiméteres hosszát, és 12 évig is elél. Az ifjú utód egyelőre alig pár centis, és lárva formában él.

A kutatók értetlenül állnak a rejtély előtt, hogyan lehet képes a jéghal szervezete hemoglobin nélkül funkcionálni. Egy egyelőre ellenőrizetlen elmélet szerint elképzelhető, hogy szokatlanul nagy szíve segíthet neki ebben, és a vérplazma vette át az oxigénszállítás feladatát. Pikkelyek hiányában továbbá az sem kizárt, hogy az állat bőrön keresztül is vesz fel oxigént a sarkvidék oxigéndús vizéből. A kutatók többsége úgy véli, hogy a jéghalak élőhelyéül szolgáló mélytengeri kürtők gazdag élővilága 65 millió évvel ezelőtt, tehát közvetlenül a dinoszauruszok kihalását okozó feltételezett kataklizmát követően indulhatott virágzásnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. I.Jozsef83
2013.04.10. 12:49
Nos, szóval így kell kezdődnie egy tudományos írásnak , leírásnak , kijelentésnek ,állításnak stb ,cikknek, mint ahogy jelen állapotban is :

A gerincesek vérében a vörövérsejtekben található, hemoglobin nevű protein felelős az oxigén transzportjáért. Sokáig úgy hittük, hogy ez minden gerincesre jellemző, általános érvényű igazság.

Jó a cikk ! grat és köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2013.04.10. 13:05
Szerintem minden tudományos cikknek úgy kellene kezdődnie, hogy I.Jozsef83 ezidáig úgy hitte, vagy nem is hitt semmit, mert nem tudott róla, hogy...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2013.04.10. 15:56
Akkor megvan a kékvérű hal! Hail!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!