iPon Hírek

Here WeGo néven folytatja pályafutását a Here Maps

Dátum | 2016. 07. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Here Maps neve minden bizonnyal már minden olvasónknak ismerősen csenghet, arról a térképszolgáltatásról van szó, amit még a Nokia fejlesztett az elmúlt években nem kevés pénzt bele fektetve – majd túladott rajta. A Here Maps nagy népszerűségnek örvendett, de a fejlesztők mégis úgy döntöttek, hogy egy hangzatosabb névvel még könnyebb lehet az élet, ennek köszönhetően ismerkedhetünk meg most a Here WeGóval. A név mellett a képességeit tekintve is vannak változások, úgyhogy nézzük is meg, mit hoz pontosan a Here WeGo!
A brandváltás először az Android operációs rendszerre szabott alkalmazás esetében történt meg, de a szakemberek nem késlekedtek az iOS és a webes felület tekintetében sem sokáig, mostanra már mindenhol a Here WeGo név rajzolódik majd ki. Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy az online felület továbbra is a maps.here.com domainen keresztül érhető el, és arról egyelőre nincs is információnk, hogy ez megváltozna, és a friss névhez idomulna. Ez az első nagyobb változás azóta, hogy a Nokia tovább adta a teljes Here Mapset a német autógyártók triójának, vagyis az Audinak, a BMW-nek és a Daimlernek (Mercedes). A térképszolgáltatás tavaly, nyár végén cserélt gazdát 2,8 milliárd dolláros áron. A Here WeGo indulásra szólít fel, a névváltás azért történt, hogy így az emberek ne egy mezei térképként gondoljanak a szolgáltatásra. Lényegében ennek megfelelően jobbak lettek a navigációs lehetőségei a szoftvernek. Mikor az ember megadja majd, hogy honnan és hová szeretne eljutni, az alkalmazás azonnal ki fogja listázni, milyen közlekedési lehetőségek vannak, és melyik alternatívával mennyi ideig tarthat az utazás a kezdőtől a végpontig, illetve mennyibe kerül az út. Ez főleg a városokon belül jön majd igazán jól, ahol bizony számos opcióból választhatnak ma felhasználók: gyalog, autóval, biciklivel, taxival, autómegosztással vagy persze tömegközlekedéssel is meg lehet tenni ugyanazt az utat. A program sok fontos információval tud majd szolgálni a különböző közlekedési módokhoz, például arra is rálátása lesz, hogy egy busz vagy egy villamos éppen mekkora késésben van a menetrendjéhez képest. Ha megvan a kívánt útvonal és közlekedési mód, akkor elég csak megérinteni a navigációt, és máris lehet indulni! Ez sokkal közvetlenebb az eddig alkalmazott eljárásnál, így időt lehet vele megtakarítani, és az egész letisztultabb.
A frissítést követően az alkalmazás több ponton is új dizájnt kapott. A legfontosabb egy térképnél talán az, hogy ettől kezdve könnyebben át lehet majd tekinteni a különböző útvonalakat, ugyanis a dizájnerek az egészet világosabbra szabták, élénkebb színek és jobb hátterek fogadják majd a felhasználókat. Fentebb már említettük, hogy a Here WeGo egyebek mellett akár az autómegosztást (telekocsi) is tudja majd kezelni, erre korábban nem volt mód. Ez a rendszer egyelőre csak kevés városban lesz elérhető, de persze folyamatosan terjeszkedni kívánnak a fejlesztők. Ha ez még nem elérhető, akkor ott lesz a taxis információ, ami szinte már minden nagyobb városban működni fog (listázza az árakat, a menetidőt és a becsült várakozási időt is). Ezeknél a lehetőségeknél egyből feldob majd egy hívásgombot is a Here WeGo, amit megérintve azonnal lehet a „fuvarozót” hívni. A taxis és a telekocsis, autómegosztós rendszerek tökéletesítésén és kiterjesztésén folyamatosan dolgoznak a szakemberek.
A Here WeGo azokra is gondol, akik környezetbarátabb utazást választanának. A rendszer jobb lett a biciklis útvonalak számon tartásában, sőt mi több, már azt is előre tudja majd jelezni, hogy mekkora erőfeszítést fog igényelni egy út, a felhasználó ezt is figyelembe veheti a navigálás beállításakor. Az nem derült ki, hogy a szolgáltatás miként dönti el azt, hogy mennyire fárasztó egy útvonal, de valószínűleg a domborzati térképpel kombinált adatokra alapozhat. Ennek köszönhetően a sportosabb életmódot folytató emberek sem kifulladva fognak beesni a munkahelyükre a jövőben – vagy legalábbis nem annyira, mint Here WeGo segítsége nélkül.
A Here Maps egyik legnagyobb fegyvere az volt, hogy ingyenesen kínált offline navigációs lehetőséget. Nos, erről az opcióról a Here WeGo esetében sem kell letenni, néhány érintéssel le lehet majd tölteni teljes országtérképeket, és automatikusan alkalmazhatóak lesznek ezek a navigáció során, nem kell majd attól tartani, hogy elfogy miatta az adatkeret vagy nem lesz térerő a kisebb falvakban. Említést érdemel, hogy a program kínál hangos navigálást is, így nem kell folyamatosan a kütyü kijelzőjét böngészni a zavartalan haladáshoz. A forgalmi információkat pedig élőben tudja követni, így attól is kevésbé kell tartani a felhasználónak, hogy fennakadásokba fut. A Here WeGo minden újítása kipróbálható már, hiszen frissített applikációk mostantól elérhetőek Androidra és iOS-re is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Meteorhead
2016.07.28. 16:11
Semmi hír arról, hogy WP-n lesz-e rebrand? Ott most eleve nagyon kérdéses a HERE sorsa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani Meteo...
2016.07.28. 17:03
Arról semmi sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noPublicFG
2016.07.28. 18:08
Ennek elődjével, a here MAPS-szal nagyon befürödtem.
Az még rendben volt, hogy Brazíliában nem frissítették, viszont Németországban (!!!) ne legyen friss, attól eldobtam az agyam. Bevitt kétirányúnak feltüntetett egyirányú utcába. Párizsban egyenes úton egy körforgalmat jelzett, ahol le kellett volna kanyarodni. (Brazíliában a négy sávos, szalagkorláttal elválasztott sztrádán akart balra nagy ívben "lekanyarítani".)
Nagyjából jó az útvonal, de nem friss. A helymeghatározásra, viszont minden elismerésem. Szinte cm pontosságú. Remélem ezek az autógyártók ráállnak a tartalomra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. comeon Meteo...
2016.07.28. 19:07
WP 10-en nem lesz. Ott a Here térképek alapján a microsoft fejlesztett új navigációs alkalmazást.
WP 8.1 és alatt eddig maradt a Here Drive illetve lehet, hogy azt átnevezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2016.07.28. 20:31
A legjobb, hogy ha leszedem az immár használhatatlan Here Drive-ot, akkor a Maps nem találja a navigációhoz a hangfile-okat. Visszarakni nem lehet, resetelni kell a telefont. Zseniális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2016.07.29. 03:01
más telefonját használtuk azon here volt, hát győrben csinált érdekes dolgokat, nagynehezen elindult a sygics és egyből odataláltunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chris-v
2016.07.29. 09:13
Nagy fejlesztés. Lényegében változott a név, a logó színe és a térképek színe. Ennyi. Azt persze még mindig nem oldották meg, hogy ha elfordítom a telefont, akkor fekve legyen a képe térkép nézetben. De persze ha átváltok autós módra, ott már jó. Nem is értem, sőt azt sem miért nincs beállítás, hogy mivel induljon a program, térképpel, vagy autóval.
A térképek frissítése is el van hanyagolva az utóbbi időben. Lényegében mióta eladták.
Ettől függetlenül kiváló alkalmazás, ingyen ennél jobbat nem találni. Ami egy átlag utazáshoz kell, az benne van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!