iPon Hírek

"Herezacskó" - TILOS

Dátum | 2007. 02. 21.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Egy gyermekkönyv-szerző elmondta, hogy „fél”, miután betiltották a könyvét néhány egyesült államok-beli iskolából és könyvtárból.

Susan Patron díjnyertes The Higher Power of Lucky című könyve bajba került, mivel szerepel benne a "herezacskó" szó. Több állam iskolája sem hajlandó rendelkezésre bocsátani a könyvet, amelyet 9-12 éves gyerekeknek szántak, és megnyerte az előkelő Newbery Medal díjat gyermekregény kategóriában.

Néhány könyvtáros internetes oldalakon arról számolt be, hogy „a könyv rosszul ítéli meg közönségét” és „sokkterápiát” alkalmaz.


A vitatott szó a könyv elején jelenik meg, amikor a főhősnő, Lucky Trimble kihallgatja, amint egy férfi kígyómarásról beszélget a kutyájával. "Sammy arról a napról mesélt, amikor megivott egy liter rumot, és egész reggel Johnny Cash-t hallgatott álló '62-es Cadillac-jében, majd kiesett az autóból, amikor meglátott egy csörgőkígyót az anyósülésen, amint éppen Roy kutyája herezacskójába harapott.” (részlet a The Higher Power of Lucky című könyvből).
Ezt a szót megismétlik, amikor Lucky azon gondolkodik, hogy ez a szó biztos orvosi, ugyanakkor titkos jelentéssel bír.

Patron, aki maga is könyvtáros, elítélte a könyvet betiltó iskolák és könyvtárak viselkedését. „Sokkolt és megrémített a hír, hogy néhány iskolai könyvtáros és tanár úgy döntött, nem építi be gyűjteményébe a 2007 Newbery Medal díjnyertes könyvét.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.02.21. 16:16
Egy gyermekkönyv-szerző elmondta, hogy „fél”, miután betiltották a könyvét néhány egyesült államok-beli iskolából és ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!