iPon Hírek

Hét perc terror

Dátum | 2012. 06. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tervek szerint közép-európai idő szerint 2012. augusztus 6-án 7:31-kor landol a Marson a Curiosity űrszonda, ahol várhatóan legalább egy marsi évig (23 földi hónap) fog dolgozni. Többek közt kémiai vizsgálatokat végez majd, keresi az élet nyomait, tanulmányozza a bolygó légkörét és geológiáját, valamint adatokat gyűjt és előkészíti a terepet az emberi felfedezők számára. A leszállási procedúrát a NASA mérnökei csak hét perc terrorként emlegetik, és közzé is adtak róla egy kellően drámai kisfilmet.

A rendhagyó landolás talán a küldetés legrizikósabb részének számít. A marsjáró 890 kilogrammos tömegét valahogy keresztül kell juttatni a légkörön, amely ahhoz pont elég sűrű, hogy gondokat okozzon, viszont ahhoz meg túl ritka, hogy kellően lelassítsa a belépő objektumokat. A biztonságos leszálláshoz kell tehát egy hőpajzs, amely a kezdeti lelassulást során védi a szerkezetet, a következő útszakaszon egy ejtőernyő segítségével ereszkedik tovább a szonda, majd az utolsó szakaszon be kell gyújtani a rakétákat is, hogy puhán érjen földet.


Őrülten komplikált terv ez, de visszatekintve tulajdonképpen nem őrültebb, mint a Spirit és az Opportunity „pattogó labdás” landolása volt. (A Curiosity ehhez a megoldáshoz túlságosan is nagy tömegű.) Érdekes, hogy a Marsra leszállni sokkal nehezebb, mint a Földre vagy a Holdra: a sűrű légkör és a nem létező légkör közti átmenetek okozzák a földi mérnökök számára a legnagyobb kihívást.

Az új landolási technika minél magasabb szintre fejlesztése nagyon fontos előkészítője az emberi expedícióknak is, mivel minden bonyolultsága ellenére jóval egyszerűbb és pontosabb a korábbi megoldásoknál.

A leszállás eseményeit a Földön 14 perces késéssel követhetjük majd figyelemmel, így mire számunkra megkezdődik a landolási procedúra, a szonda szerencsés esetben már túl lesz a nehezén. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. subidubimo...
2012.06.27. 16:47
http://indavideo.hu/video/Curiosity_leszallas

A videó magyar felirattal. forrás: plastik.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.06.27. 17:09
Sok sikert.A NASA is jobban kommunikal,miota nincs penzuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arin
2012.06.27. 17:45
Remélem összejön, bár ha jól emlékszem volt már ami elrobbant a Marson. De egy pár már le is szállt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2012.06.27. 18:21
Immár 30 éve Terror
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kolondrum
2012.06.27. 22:03
Kizártnak tartom, hogy összejön a manőver. Néztem a lent linkelt videót és már ott legyintettem, hogy ott lebeg meg halad rakétával, de amikor a köteles rész jött ende vége. Valaki kipróbálta ezt itt a földön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!