iPon Hírek

Hetek alatt szívódik fel egy újfajta kapszula

Dátum | 2016. 11. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A MIT és a bostoni Brigham and Women’s Hospital kutatói új értelmet adtak a nyújtott felszívódás fogalmának: az általuk kifejlesztett kapszula akár két hétig is a gyomorban maradhat, ahol fokozatosan engedi szabadjára a benne tárolt hatóanyagot. A módszer jóval egyszerűbbé teheti számos olyan egészségügyi probléma kezelését, amelyhez ismételt gyógyszerdózisokra van szükség. A kutatók kísérleteik során az ivermectin nevű, malária elleni hatóanyaggal tesztelték az új gyógyszer-bejuttatási módszert. Robert Lang és Giovanni Traverso, a kutatás vezetői ugyanakkor azt állítják, hogy a metódus teljesen átalakíthat számos szájon át adott hatóanyaggal történő kezelést. A beszedendő gyógyszerek mostanáig maximum egy napig voltak hatásosak, mondják a szakértők. Az új megközelítéssel azonban ez jelentősen megnyújtható lehet, és teljesen átformálhatja, ahogy például a mentális betegségek vagy az Alzheimer-kór gyógyszeres kezeléséről gondolkodunk. Ezek esetében ugyanis állandó problémát jelent, hogy a betegek nem szedik be az előírásoknak megfelelő gyakorisággal gyógyszereiket. Az orálisan szedett hatóanyagok alapesetben gyorsan áthaladnak az emésztőrendszeren, és közben a bontó folyamatoknak köszönhetően folyamatosan veszítenek hatásosságukból. Langer és társai évek óta azon dolgoznak, hogy ezt a folyamatot jelentősen lelassítsák. A kísérleteik során hatóanyagként használt ivermectin úgy segít a malária megfékezésében, hogy megöli azokat a szúnyogokat, amelyek megcsípik a gyógyszert szedő személyt. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen kampány valóban sikeres legyen, egy-egy fertőzött terület teljes lakosságát kezelni kellene az anyaggal, amelyhez ilyen esetekben egy, a malária hatásait enyhítő szert is kapcsolnának. A tömeges gyógyszerezés megvalósítását jelentősen leegyszerűsíthetik a szájon át adott hatóanyagok, arra ugyanakkor nagyon nehéz rávenni a pácienseket, hogy maguktól minden nap bevegyék a kiosztott gyógyszereket. Egy nyújtott felszívódású kapszula viszont erre is megoldást jelenthet. A szakértők ennek megvalósítása érdekében egy csillag alakú struktúrát hoztak létre, amelynek „karjai” behajtogathatók. A hatóanyag molekuláit a polikaprolaktonból készült karokba töltik, amelyek egy rugalmas középső részhez csatlakoznak. A szerkezetet kívülről egy gyorsan oldódó réteggel veszik körül, amely becsomagolva tartja a karokat, sima felületű kapszulát hozva létre. Amikor a beteg lenyeli a gyógyszert, a külső réteg a gyomorban feloldódik, és a csillag kinyílik. A kinyitott állapotú szerkezet kellően nagy ahhoz, hogy huzamosabb ideig megmaradjon a gyomorban, az a veszély ugyanakkor nem áll fenn, hogy eltömődést okoz az emésztőrendszerben.
A karokból a hatóanyag folyamatosan szabadul fel. A kutatók által sertéseken végzett kísérletek során ez a folyamat két hétig tartott. Ennek végére a karokat a középső részhez rögzítő kapcsolódások teljesen feloldódtak, így a karok leváltak, a csillag szétesett, darabjai pedig távoztak a gyomorból az emésztőrendszer alsóbb részei felé. A szakértők az ivermectin ilyen módon való beadásának potenciális hatásait is modellezték új tanulmányukban. A számítások szerint, ha a nyújtott felszívódású kapszulában adnák be az ivermectint és egy malária elleni szert egy népesség 70 százalékának, a betegség terjedése ugyanolyan mértékben lassulna, mint hogyha a populáció 90 százalékát kezelnék a malária elleni szerrel. Ez pedig óriási előrelépést jelentene a jó irányba. A kapszula fejlesztői Lyndra néven létrehoztak egy új céget, amely arra fog fókuszálni, hogy az új technológia hogyan lehet a lehető leghatékonyabban alkalmazható a különböző célcsoportok és betegségek esetén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Pandion
2016.11.18. 11:54
Zseniális ötlet! Ha tényleg nincsenek durva mellékhatások, akkor ez a módszer roham tempóban fog elterjedni, és jól fognak kasználni a feltalálók!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam Pandi...
2016.11.18. 20:44
A PCL (polikaprolakton) elvileg nem mérgező, könnyen elérhető, hamar lesz ebből valami. A PCL-nek eddig csak a modellezős felhasználását ismertem, van is itthon. Forró vízben lágyul és gyurmázható, nagyon fain kis műanyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cncDAni2
2016.11.20. 11:00
Azt ugye belevettétek, hogy amit most 1 nap alatt kell lenyelned, annak most a 14x-esét kell lenyelned 1xe, akkora lesz mint az öklöm, és még át is alakul *-á a gyomrodba! Hatalmas!
Szóval nem lesz itt forradalom még ha kész-nek is nyilvánítják, ezt max a példában felsorolt betegségek ellen tudom elképzelni, ahol feltehetőleg pár porszemet kéne naponta lenyelned, és csak azt - nem pedig jó nagy golyókat (ezekből is 5-10 félét, főleg idősebbeknél akik v 20 félét szednek nap mint nap).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek cncDA...
2016.11.20. 19:05
Gondolom rendszeresen használsz mikrogramm pontos mérlegeket. Akkor beugrana, hogy az átlagos hatóanyag egy gyógyszernél pár /pár 10 mg... a többi hordozóanyag. Ha retard, nyújtott felszívódású anyagokkal kombinálod, akkor nevetve bepakolsz kétheti anyagot. Ráadásul talán javítható a biohasznosulás így, ezért nem is feltétlenül kell annyi hatóanyag. Tehát nem, nem kell 12x akkora tablettát bevenned, ha 1-2 mg helyett 12 lesz benne, észre se veszed. (Csak ne oldódjon ki egybe, mert az baj. Dehát erre vannak az állat- humán kísérletek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!