iPon Hírek

Heteken belül globális porvihar alakulhat ki a Marson

Dátum | 2016. 10. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A földi időjárás-előrejelzés fontosságát valószínűleg semmi sem igazolhatja jobban, mint az elmúlt és elkövetkező napok eseményei, amikor a pusztító erejű Matthew hurrikán a karibi térségben és az Atlanti-óceán keleti partvidékén pusztít. Bár vihar a halálos áldozatainak száma egyre nő, az előrejelzéseknek köszönhetően rengeteg embert sikerült kimenekíteni a hurrikán útjából. A technika fejlődésével az űridőjárás megjósolásában is egyre jobbak a szakértők, így különösen intenzív napkitörések esetén már van idő felkészülni az érzékenyebb műholdak és földi létesítmények védelmére. A meteorológia legújabb célpontja pedig nem más, mint a Mars. A NASA szakértői ugyanis egy globális homokvihart jeleznek előre a vörös bolygón, amely heteken belül bekövetkezhet. A vihar valószínűleg a teljes planétára kiterjed majd, erősen rontva a felszínen tartózkodó aktív roverekkel való kommunikációt, a látási viszonyokat és az Opportunity napenergiához való hozzáférését. A légkörbe kerülő nagy mennyiségű por ezen túl a Mars körül keringő szondák munkáját is megnehezítheti. A Marson a porviharok jelentik az időjárási jelenségek gyakorlatilag egyetlen típusát. Méretük nagyon eltérő lehet a kisebb portölcsérektől a globális viharokig. A helyi, kisebb területre kiterjedő porviharok meglehetősen gyakoriak, az azonban jóval ritkább, hogy ezek az egész égitestre kiterjedjenek. James Shirley, a NASA kutatója pontosan azt vizsgálja, hogyan jósolhatók meg ezek a globális viharok, hiszen előrejelzésük és viselkedésük megértése a marsi roverek megóvásán túl rendkívül fontos lehet a bolygó jövendő telepesei számára is.
A Mars Global Surveyor felvételei
„A Marson október 29-én jön el a jelenlegi viharos évszak közepe. A korábbi adatok alapján igen valószínűnek tűnik, hogy ennek környékén egy egész bolygóra kiterjedő vihar fog kialakulni” – mondja a szakértő. A csillagászok 1924 óta 9 globális porvihart figyeltek meg a Marson. Ennél valószínűleg jóval többre került sor az elmúlt száz évben, de Földről nem nyílik folyamatosan jó rálátás a szomszédos bolygóra, amely körül csak az utóbbi évtizedekben kezdtek szinte folyamatosan űrszondák tartózkodni. Az 1971-es volt az első olyan vihar, amely komolyan befolyásolta a marskutatást, és egyben azt is jelezte, hogy a marsi időjárási mintázatokat célszerű lehet figyelemmel követni. Amikor az amerikai fejlesztésű Mariner–9 novemberben megérkezett a Marshoz, hónapokig nem tudott normális képeket készíteni annak felszínéről, mert a légkör átlátszatlan volt a por miatt. A szovjetek azonban még ennél is rosszabbul jártak ugyanezzel a viharral. A Mars–2 és Mars–3 két héttel a Mariner–9 után érkezett meg, és rögtön landolóegységeket is küldtek a felszínre. A Mars–2 egysége a felszínbe becsapódva azonnal megsemmisült, a Mars–3-é azonban rendben leszállt, így az első ember alkotta eszköz lett, amely egyben érte el a vörös bolygó felszínét. Felszíni pályafutása azonban mindössze 14,5 másodpercig tartott, ezt követően ugyanis örökre megszakadt vele a kapcsolat, vélhetően a porvihar miatt.
Ami a bolygó jelenlegi „lakóit” illeti, egy nagyobb porvihar komoly gondokat okozhat ezek számára, ahogy erre már a közelmúltban is akadt példa. A 2007-es globális vihar hetekre megbénította a Spirit és az Opportunity rovereket. Amíg még volt kommunikáció a marsjárókkal, az irányítók biztonsági módba kapcsolták ezeket, így amikor a vihar intenzitásának növekedésével a kapcsolat akadozni kezdett, a roverek maguktól aktiválták a rendszereiket minden nap néhány percre, hogy egy kicsit felmelegedjenek, majd a következő napig újra leálltak. A hasonló viharok előrejelzése nagyon fontos lehet a jövőbeni küldetések ütemezése szempontjából. Shirley vizsgálatai alapján a globális porviharok kialakulási ideje azzal függ össze, hogy a Mars éppen hol tartózkodik pályáján, és közben hogyan hat rá a többi bolygó gravitációja. A vörös bolygó 1,8 földi év alatt kerüli meg a Napot, a többi planéta gravitációs hatása pedig 2,2 éves ciklusokat mutat. Shirley vizsgálatai alapján a globális viharok akkor jelentkeznek, ha a Mars perdülete a gravitációs kölcsönhatások eredményeként a viharos évszak elején növekedőben van. A rendelkezésre álló adatok alapján sosem volt globális vihar akkor, amikor a bolygó perdülete ebben az időszakban csökkent. Ha a szakértőnek igaza van, ami a következő hetek során könnyen bebizonyosodhat, a legnagyobb viharok megjósolása talán nem is lesz olyan nehéz feladat a Mars esetében.
Így romlottak a látási viszonyok a 2007-es vihar 30 napja alatt (az Opportunity felvételei)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Lordy
2016.10.10. 13:39
A vihar valószínűleg a teljes planétára kiterjed majd, erősen csökkentve a felszínen tartózkodó aktív roverek, az Opportunity és a Curiosity napenergiához való hozzáférését.
A Curiosity mióta használ napenergiát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools Lordy
2016.10.10. 13:49
Jogos, javítva, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!