iPon Hírek

Hétszáz éves fagyott növényi vírust keltettek életre

Dátum | 2014. 10. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy 700 éves növényi vírust élesztettek újjá a Kaliforniai Egyetem kutatói. A kórokozó Kanadában, a Selwyn-hegység területének egyik jeges részén, egy rénszarvas fagyott ürülékéből került elő. Az állatok évszázadok óta ezekre a jeges foltokra menekültek a nyári meleg, és az őket folyamatosan zargató vérszívók elől. A nagyjából egy méter mélyről előásott vírus teljesen épségben őrződött meg, és amikor a szakértők elkészítették pontos genetikai mását, az képes volt megfertőzni egy dohánycserjét. A felfedezés megerősíti, hogy a vírusok nagyon hosszú ideig képesek megőrizni genetikai állományukat, és működőképesek tudnak maradni több száz évnyi fagyasztás után is, mondja Jean-Michel Claverie francia kutató. A tudós szerint ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell venni, amikor a sarkvidéki régió természetes erőforrásainak ipari mértékű kiaknázásának módját fontolgatják a szakértők. A jégben és a hóban olyan ősi mikrobák rejtőzhetnek, amelyek nagyon is képesek a mai fajok megfertőzésére, kiszabadulásuk pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Nem tudni, hogy mennyire veszélyesek ezek a kórokozók, de ahogy a példa is mutatja, életképességükhöz nem férhet kétség. A 700 éves minta ráadásul nem is a legrégibb azon patogének közt, amelyeket sikerült újra életre kelteni: Claverie és társai tavaly egy 30 ezer éves ősi Pithovirust ástak elő a szibériai permaforsztból. Az amőbákat fertőző óriásvírus szintén életképesnek bizonyult. Bár a 30 ezer év mellett a 700 eltörpülni látszik, nem szabad elfelejtenünk, hogy a most feltárt növényi vírus akkoriban volt aktív, amikor a minden idők legnagyobb pestisjárványa tombolt Európában és Ázsiában. Ahogy Claverie is elmondja, ebben az időszakban számtalan olyan betegség létezett, amelyeket ma már szinte teljesen felszámoltnak tekintünk, ugyanakkor napjainkban való felbukkanásuk komoly gondokat okozhatna, főleg ha versenyképesnek bizonyulnának a jelenlegi vírusokkal szemben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ChoSimba
2014.10.31. 13:18
Ez jó hír, mert az élet megannyi megválaszolatlan kérdése közül végre kihúzhatjuk azt, hogy hogyan fog kihalni az emberiség ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chavalier
2014.10.31. 16:19
-Jim találtunk valami krvarégi vírust még a pestis korából.
-Kajak? Hát akkor azt hétszentség hogy életre kell hogy keltsük.

Egyéb ötletek hogy hogy történhetett ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csonti168
2014.10.31. 16:52
Na végre ! Nincs elég baj egyébként is olvasszunk ki 700 éves vírusokat hátha megfertőz valakit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dongo84
2014.10.31. 19:00
A szöveg értelmezése általánosban látom nem volt az erősségetek....Igen, itt alattam írók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Foxmare
2014.10.31. 22:59
Azért az 1.hozzászólónak igaza van. Mert ahogy írja a cikk is, a sarkvidéki erőforrások ipari kiaknázása ezek szerint nagyon komoly veszélyeket rejt. És biztosra vehetjük, hogy a profit itt is felülír majd mindent, amíg egy komolyabb ősi vírus el nem szabadul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.01. 10:48
"...képesek a mai fajok megfertőzésére, kiszabadulásuk pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Nem tudni, hogy mennyire veszélyesek ezek a kórokozók..."

Mi olyan nehéz ezen hogy ne lehessen akár elemi iskolai végzettségel is értelmezni?

Ezek nem tudják mivel játszanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!