iPon Hírek

Hiányzik a sötét anyag a Nap szomszédságából

Dátum | 2012. 04. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Tejútrendszer csillagainak mozgását vizsgáló eddigi legátfogóbb vizsgálat nem találta nyomát annak, hogy jelentős mennyiségű sötét anyag lenne a Nap szomszédságában. A széles körben elfogadott elméletek szerint csillagunk környezetében rengetegnek kellene lennie ebből a láthatatlan, rejtélyes anyagból, melynek jelenlétét csak gravitációs hatása révén lehet kimutatni. Chilei csillagászok egy most megjelent tanulmánya szerint azonban az elméletek és a megfigyelések nincsenek egymással összhangban.

Az Európai Déli Obszervatórium MPG/ESO 2,2 méter ármérőjű teleszkópját, valamint egyéb távcsöveket használva a kutatók több mint 400 csillag mozgását kísérték figyelemmel a Nap 13 ezer fényéves környezetében. Az adatok segítségével kiszámolták a Nap szomszédságban található anyagmennyiséget, amely négyszerese volt a vártnak. Ez azonban nagyrészt megfelel az általunk is megfigyelhető csillagközi por és gázok mennyiségének, és nem hagy helyet a sötét anyagnak. A kutatók szerint ez utóbbinak nagyon világosan fel kellett volna bukkannia az adatok között, de nem így történt: olyan, mintha nem lenne ott.


A sötét anyag nem látható, de gravitációs hatása van a környező anyagra. Egyes elméletek szerint a sötét anyag az a „ragasztó”, amely összetartja a galaxisokat, és megkülönbözteti ezeket a csillaghalmazoktól. A manapság hatályos elméletek többség egyetért abban, hogy a világegyetem tömegének 83 százalékát ez az anyag alkotja, annak ellenére, hogy szinte semmit sem tudunk ennek természetéről, és földi körülmények között egyelőre nem sikerült kimutatni jelenlétét.

A galaxisok kialakulásáról és forgásáról alkotott modellek szerint a Tejútrendszer egy sötét anyagból álló burokkal van körülvéve. ennek alapján gondolták úgy, hogy a Nap környékén jelentős mennyiségű ilyen anyagnak kellene lennie, mivel meglehetősen a galaxis széle felé helyezkedik el. A teoretikusok szerint a Tejútrendszer ezen részében egy Föld méretű térrészben 0,4‒1 kg sötét anyagnak kellene lennie. Ehhez képest a mérések legelfogultabb értelmezésével is maximum 70 grammnyi extra anyag gravitációs hatása észlelhető.


Ebből vagy az következik, hogy a galaxisunkat körülvevő sötétanyag-burok egészen más alakú, például sokkal elnyújtottabb, mint gondoltuk ‒ ez lenne a jobbik eset. A másik lehetőség ugyanis, hogy komoly probléma van az elméleti modellekkel. Az új eredményekből az mindenesetre kiderül, hogy elenyésző esély van a sötét anyag részecskéinek észlelésére a Földön, mivel egyszerűen nincs elegendő mennyiség belőlük a világegyetem ezen részén.

Az eredmények ellenére a Tejútrendszer továbbra is sokkal gyorsabban forog, mint amit a látható anyagmennyiségből meg lehetne magyarázni. Biztos, hogy hiányzik a tömeg jelentős része, és ezért valami felelős, így ha sötét anyag elméletét meg is cáfolják, a probléma akkor is fennáll: vagy valamit nem vagyunk képesek észlelni a galaxisok összetevőiből, vagy általunk ismeretlen fizikai elvek vannak működésben.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. freyr
2012.04.23. 12:02
Egy magyarázat lehet a húrelméletekre alapozva, hogy a gravitonok elhagyják a mi általunk ismert univerzumot (ez eddig létező elmélet), majd egy részük visszatükröződik valamiről a mi általunk ismert tér más pontjára és ott fejti ki a gravitációs hatást. Ezzel lényegében a sötétanyag kiesne a képletből, a helyére pedig egy n dimenziós tér-idő kontinuum kerülne, ahol a gravitáció szimplán nem lineárisan terjed, viszont sokkal erősebb a hatása, mint hittük... illetve az erőssége nem változna, csak nem "veszne el" teljesen más, általunk nem észlelhető irányokba.
Ez azt is megmagyarázná, hogy a sötétanyag miért nem észlelhető, hisz az maga lenne a graviton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Edviiin89
2012.04.23. 13:13
Elmélet hátán elmélet és még a számolások is csak becslés szintűek. Vicces, hogy az egész abból indul ki, hogy nem tudják modellezni egy galaxis forgását az ismert fizikával.

Inkább egy galaxis szintű fizikát kéne felfedezni még a megfigyelhetőség határain belül mert az észlelhetetlen sötét anyagot, húrok +dimenziók vagy részecskékkel sokra nem fognak jutni. Ugyan is a fizikában ami nem megfigyelhető azt illik kiküszöbölni és megfigyelhetően, alátámaszthatóan megmagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.04.23. 13:37
Edvin azon dolgoznak. A jelenlegi módszereinkkel próbálják megmagyarázni a dolgokat. De sehogyse jön ki, ha csak annyi volna, amit látunk, mérni tudunk, akkor nem így működnének a dolgok, ahogy látszólag teszik. Ebből az következik, hogy valamit nem látunk. Erre készítenek elméleteket, amiknek annyi a dolguk, hogy amit biztosan ismerünk, az ne cáfoljon rájuk, amit meg nem ismerünk, azt leírják valahogy. Aztán jön a dolog nehezebb része: mérhetővé, bizonyíthatóvá tenni az elméletet. Ezért hajkurásszák pl. a Higgs-bozont, ezért keresik a sötét anyagot.

Freyr elmélete tetszik, hallottam már én is, hogy egy elmélet szerint a gravitáció nem gyengébb a többi erőnél (elektromágneses, erős és gyenge kölcsönhatás), csak nem a mi általunk érzékelhető téridő dimenzióban fejti ki a hatását. Innen már csak egy lépés, hogy azt mondjuk, hogy de bizony, itt fejti ki, csak nem ott, ahol várnánk, hanem a téridő egy másik pontján. Mondjuk pont ott, ahova a sötét anyagot sejtjük...

Egyébként meg, amíg a tudósok nem tudják a saját elméletüket mérésekkel alátámasztani, addig bárki tippelgethet, innentől ez már csak kreativitás kérdése .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6...
2012.04.23. 14:00
A sötét anyag a földön van, és embereknek álcázzák magukat... elég csak lemenni az utcára és tele van sötét anyaggal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2012.04.23. 14:00
Az a baj, hogy általában a sejtéseket igazolják be )
Pl amikor Maxwell összekapcsolta az elektrosztatikus teret a mágnesessel, volt olyan egyenlet amit nem fejezett be, mert azt mondta, oda kell még valami.. Ez volt a villamos eltolás mennyisége amit sok sok évvel Maxwell halála után tudtak tudományosan megmagyarázni.

Vannak dolgok, amiket el kell fogadni, a gyermeki gondolkodás(érzékszervekkel való észlelés) gátol minket abban, hogy ne higyjünk abban amit nem látunk. Az atomokat sem látjuk (Bár ezt már ki tudjuk mutatni) még is ott vannak és az elmúlt 14milliárd évben is ott voltak.
Türelmesnek kell lenni, mert ha az ember keres előbb vagy utóbb találni fog.

Sötét anyag vagy nem, valaminek lennie kell ott, csak még egyelőre nem tudjuk megmérni, amíg nem jutunk el oda, hogy tudjuk mit keressünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ronan
2012.04.23. 14:43
Nekem az a sejtésem hogy még a naprendszerünkből sem dugtok ki az orrunkat csak távcsővel bámulunk bele a nagy világegyetembe..És teszünk feltevéseket mikor még ki se tettük a lábunkat a saját bolygónkról.És amíg tettük meg addig szerintem a saját fejünkben levő sötétséget KELL rendezni amit ez a pénz rendszer butítása okoz az emberekben.Sajnos a sötét anyag a fizikusok fejében lehet mivel egy áram generátort egy paksi erőmű méreteiben képzelik el.Nem pedig egy asztalra tehető méretben ami ingyen állít elő áramot.A természetben vannak a legjobb módszerek ezek meg fekete anyagot kutatnak amikor egy normális űrhajó nincs amivel ténylegesen lehetne kutatni azt.Én nem mondom hogy hagyjuk figyelmen kívül de ez akkor is csak idepocsékolás így ebben a helyzetben egyenlőre.

Másrészről lehet még hasznos is.Először mindenképpen az embereknek saját fejükben kell rendeznjük a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Edviiin89
2012.04.23. 14:50
LoGA, pont ez az, hogy az elméleteket a valóságban is megfigyelhetővé, tapasztalhatóvá kell tenni. És olyan elméletek születnek amik észlelhetetlen, mérhetetlen. Ami jogosan arra is következtet, hogy nem létezik nem úgy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Edviiin89 Ronan
2012.04.23. 15:00
Ronan, a baj ott van, hogy a csillagközi tér utazásához kevés lesz egy "normális" űrhajó. Hacsak nem akarja valaki rááldozni az életét. Bár még az is kevés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LoGA
2012.04.23. 16:11
Edvin, az, hogy ma még mérhetetlen, nem jelenti azt, hogy örökké így is marad. Számtalan olyan dolog van, amit előbb megsejtettek, majd később sikerült csak mérésekkel igazolni (lásd a korábban már említett atomot, amit már a görögök sejtettek hogy ott van, de nemrég sikerült csak olyan mérőműszereket kifejleszteni, amivel láthatóvá, mérhetővé váltak).

Azzal egyetértek, hogy olyan területre tévedt az elméleti fizika, ami nem biztos, hogy pár éven belül bizonyíthatóvá válik. És ugye, ha nem találják pl. a sötét anyagot, az két dolgot is jelenthet: 1. nem elég jók a műszereink, 2. nem létezik. Nehéz meghatározni azt a pontot, amikor fel kell adni a keresést és azt mondani, hogy hibás volt az elmélet. De én nem tudok jobb módszert, mint kitalálni egy elméletet és annak mentén elindulni, aztán vagy bebizonyítani, vagy megdönteni, és felállítani helyette egy újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Broavaz
2012.04.23. 16:31
megnéznék egy olyan dif egyenletet ahol ezt számolgatják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.04.23. 17:08
Persze hogy nem találják, itt van a földön, az emberek fejében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arn
2012.04.23. 19:30
szerintem is inkabb a gravitacio eredetenek kellene utananezni, aztan megmagyarazni dolgokat. siman lehet egy masik xedik dimenzios eronek a harom dimenzios vetulete. pl ha van egy asztallapom, meg rajta ket femlap, amit alulrol mozgatok egy magnessel - azt feltetelezem, hogy az asztallap a femlapokkal egy ket dimenzios vilag. hogyan magyaraznam meg a magneses hatast, ha csak ket dimenzioban gondolkodnek? csak a hatasat erzem, meg azt, hogy hat a testekre, de fingom se lenne, hogy egy masik kiterjedesbol hato ero csinalja ezt. arrol sem, hogy ennek az eronek van egy harmadik kiterjedese is, csak eppen a mozgasra kenyszeritett testjeim a ket dimenzios korlatok kozott tudnak kiterni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bede sándo...
2012.04.23. 20:43
Szerintem csak be kellene látni a tudóstársadalomnak hogy rossz az alap. Mert ugye azt feltételezzük, a fizika amit tanulunk, az úgy helyes, ahogy van. Mi van ha a fizikáról alkotott elképzelésünk hibás, nem teljes? Mert ugye amennyiben a fizika úgy működne ahogy szerintünk működnie kell, akkor nem kellene mindenféle láthatatlan, mérhetetlen dolgokat kitalálni, és ezekre bizonyítékot keresni. Ez olyan, mint amikor kitalálok valamit, ami jól hangzik, és utána megpróbálok bizonyítékot kreálni hozzá nem pedig a bizonyítékot tárom fel, amiből kiderül hogy kitaláltam csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr bede...
2012.04.24. 02:22
Kicsit el vagy tévedve. A fizikában semmit sem állítanak tényként olyan értelemben, hogy az minden körülmények közt megállja a helyét. Épp ellenkezőleg. Gondolj csak a gimnáziumi fizikai tananyagra, ahol gyakran úgy kell kiszámolni valamit, hogy eltekintenek a súrlódástól vagy a gravitációs gyorsulást 10-nek veszik. Ez mind modellezés.
Minden fizikai jelenségnek és megfigyelésnek megvannak a szükséges feltételei, amik nélkül nem tekinthető igaznak. A fizika lényegében modellez. És mit csinálsz egy modellezésben az ismeretlen tényezőkkel? Helyettesíted elméletekkel vagy ignorálod őket. Senki nem állítja a valódi fizikusok közül, hogy például a relativitáselmélet általában véve igaz, hisz tudjuk, hogy nem. A kvantumelmélet sem teljesül minden körülmény közt. Pont a kettő egyenlíti majdnem ki egymást, de még mindig hiányzik az összeköttetés köztük. És akkor is csak az általunk megfigyelhető világ modellezése készült el, ami bizony pontos az általunk észlelhető tartományokon belül, vagyis a hibahatár elhanyagolható. Csak azt kell észben tartani, hogy nem az általános iskolai vagy gimnáziumi tananyaggal dolgoznak a fizikusok, hanem egy annál jóval magasabb szinten.
Példa mondjuk a sebesség-összeadódás: v1+v2=v. Ez a relativitás szerint nem igaz, ugyanis a kettő összege sosem lehet nagyobb a fénysebességnél. De földi körülmények közt mégis kimondható, hogy igaz, ugyanis a pontatlanság olyan kicsi, hogy szó szerint elhanyagolható. Az űrben már nem, ott már kell a (v1+v2)/(1+v1*v2/c^2) képlet. De a c sem állandó, a körülményekhez képest változik az értéke. És ha mondjuk kiderülne, hogy a fénysebességnek valójában nincs felső határa, tehát lehet végtelen, akkor sem kéne kidobni egyik képletet sem az ablakon, csak kéne egy harmadik, amit abban az esetben kéne használni, amikor a fény terjedhet végtelen sebességgel, míg ezen feltétel híján az előbbiek közül valamelyik lenne a megfelelő.

A lényeg a lényeg, a fizikai tények tények maradnak akkor is, ha az elméletek megdőlnek, hisz a tényeknek mindig csak egy bizonyos környezetben, adott feltételek mellett kell teljesülniük, akkor is elég, ha a végeredmény hibahatára elhanyagolható, míg az elméletek új tényeket keresnek új környezetben és új feltételek mellett.
Olyan sosem lesz, hogy létrehoznak egy fizikai tételt, ami minden körülmények közt megállja a helyét és teljesen pontos. Ahhoz az kéne, hogy mindent tudjunk az univerzumról, ahhoz meg az kéne, hogy valami nagyobb egészben létezzünk, az univerzumon kívül.
A fizika alapjaival tehát nincs gond, amit az iskolában megtanultál, az tökéletesen meg fogja állni a helyét minden olyan helyzetben, amibe valaha kerülhetsz, a gravitáció mindig a Föld felé fog húzni, a Föld forgását sosem fogod érezni, a Föld nem fogja elhagyni a Nap körüli pályát, a sebesség-összeadódás a két sebesség összege lesz, a súrlódás visszatart továbbra is mindent, az üveg átlátszó marad, stb., stb., stb. Ami meg ezeken túl van, az nem része az emberi életnek jelenleg, majd ha az lesz, akkor már azt fogják tanítani általános iskolában is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. phild
2012.04.24. 22:27
úgy látom túl sok embernek nincs kedve dolgozni és inkább megint a támogatók pénzéből piálnak egész nap, mikor meg már jól benyomtak írnak valami baromságot és azt elhiszik az emberek,akik csak olvassák és elfogadják,mert oda van írva,hogy "tudódok" kutatták most komolyan elhiszi valaki,hogy egy Föld méretű térben 0,4-1kg "anyagot" bárki ki tudna mutatni,ami csak 70g lett és ezt egy Föld méretű helyen mind megszámolták azok a szerencsétlenek? lol.. már nem azért,de pont Chilében.. és ha a mi naprendszerünkben nincs is ez a sz@r, majd a több milliárd fényévre lévő helyekről mutatják ki... ezt mégis rajtuk kívül ki fogja bebizonyítani, vagy tapasztalati úton igazolni?? bármit kamuzhatnak ezek az idióták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!