iPon Hírek

Hibás 6-os sorozatú lapkakészletek: a probléma oka

Dátum | 2011. 02. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrég derült ki, hogy az Intel hatos sorozatú lapkakészleteinél, amelyek a második generációs Core sorozatú processzorokhoz készültek, tervezési hibából adódó kellemetlenségekre lehet számítani. A tegnapi nap folyamán még elég nagy volt a tanácstalanság és elég sok homályos információ keringett a neten azzal kapcsolatban, hogy most akkor konkrétan mi is a probléma, ez pontosan mekkora mértékben érinti a felhasználókat és pontosan mekkora mennyiségű alaplapnál kell számítani arra, hogy a tervezési hibából adódóan egyszer csak üzemképtelenné válik a SATA 3 Gbps-os port.

Az AnandTech munkatársai vették a fáradtságot és felhívták az Intel egyik illetékesét, Steve Smitht-t, aki részletesebb információt adott a P67-es és H67-es lapkakészleteket érintő problémáról, illetve annak hátteréről.

A helyzet az, hogy a lapkakészletben helyet foglaló SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os vezérlők két külön PLL (Phase-Locked Loop  - Fáziszárt hurok) áramkörrel dolgoznak, amelynek felépítésébe most nem megyünk bele, akit érdekel, itt úgyis megtalálja a számára szükséges információt. A lényeg az, hogy a SATA 3 Gbps vezérlőhöz tartozó PLL áramkörben van egy tranzisztor, amely a hibát okozza. Mivel a SATA 6 Gbps-os portokat kezelő SATA vezérlő külön PLL áramkörrel dolgozik, így őt nem érinti a hiba.  A problémás PLL áramkörben található tranzisztor esetében a probléma az, hogy túl vékony a kapuelektródánál elhelyezkedő szigetelő réteg,  így a tranzisztor már nagyon kis feszültséggel is bekapcsolható. Idővel a tranzisztor karakterisztikájától függően a szivárgási áram megnövekedhet, ami végül a SATA 3 Gbps-os portok működésképtelenségéhez vezet. Mivel a SATA 6 Gbps-os és a SATA 3 Gbps-os portok külön PLL áramkört kaptak, így a SATA 6 Gbps-os portokat nyugodtan használhatjuk és érdemes is a SATA 3 Gbps-os csatlakozók helyett inkább a SATA 6 Gbps-os portokat munkára fogni, míg ki nem derül, hogy mit kezdenek az egyes gyártók a problémával.

A tranzisztor hibájára egyébként a PCH feszültségének növelésével és szélsőséges hőmérsékletek között történő alaplap üzemeltetéssel lehet fényt deríteni, azaz ezzel a módszerrel lehet minél hamarabb produkálni a hibajelenséget. Az előbbi módszerek a hosszantartó terhelés szimulálására valóak, tulajdonképpen ezeknek köszönhetően derült ki a napokban, hogy hibásak a hatos sorozatú lapkakészletek.


Most joggal kérdezhetnénk, hogy jó, de akkor erre korábban a vizsgálatok alkalmával miért nem derült fény? Nos, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint azért, mert az említett lapkakészletek korai verzióinál ilyen hiba nem állt fenn. A P67-es és H67-es lapkakészletek "B" revíziójánál történt egy kis módosítás, és a jelenlegi hiba ebből fakad. A probléma az, hogy pont a "B" revízió az, amellyel a kereskedelmi forgalomba szánt alaplapok lapkakészletei készülnek, azaz a hibajelenség minden eddig eladott alaplapot és noteszgépet érint.

A noteszgépeknél a probléma nem biztos, hogy komoly gondot jelent, ugyanis ezeknél a termékeknél általában a lapkakészlet SATA portjai közül csak kettőt használ a rendszer. Amennyiben a gyártók a 0-s és az 1-es portokat használják (a két SATA 6 Gbps-os csatlakozó), akkor nincs gond, ugyanis ezeket nem érinti a tervezésbeli hiba.

Az már szinte biztos, hogy az új lapkakészletek, amelyek már mentesek lesznek az említett malőrtől,  "C" revízióval rendelkeznek majd és az is biztos, hogy a javított, tervezési hibától mentes chipek február végétől kezdve válnak elérhetővé a partnerek számára.  Ennek értelmében a partnerek legkorábban is csak március folyamán kezdhetik meg az új revíziójú lapkakészlet köré épülő alaplapok gyártását, illetve a problémás alaplapok javítását és cseréjét. A CES óta egyébként - mióta hivatalosan is kaphatóak az alaplapok - nagyjából nyolcmillió példányt szállítottak le világszerte. Az Intel gyorskalkulációja szerint a hibás alaplapok javítására és cseréjére 700 millió dollár körüli összegre lesz szükség.

Az OEM partnerek és az alaplapgyártó vállalatok a napokban, illetve a következő hét folyamán egyeztetnek a teendőkről, így napokon belül megérkezhetnek az első gyártói közlemények, amelyek tartalmazzák majd, hogy pontosan milyen lépéseket kell tenniük a problémás alaplapok tulajdonosainak.

Ahogy érkeznek friss információk, azonnal jelentkezünk, addig is aki teheti, térjen át a SATA 6Gbps-os portok használatára, ha biztosra akar menni. További lehetőség, hogy egyes alaplapoknál külső SATA 3 Gbps-os vezérlőket is szoktak alkalmazni, természetesen ezeket sem érinti a hiba, így PCH SATA 3 Gbps-os portjai helyett ezeket is nyugodtan használhatjuk. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a külső SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os vezérlők esetében előfordulhat, hogy az adott vezérlő csak adattárolók kezelésére képes, ATAPI eszközökére nem (optikai meghajtók).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. myckie2
2011.02.02. 12:27
Én inkább kérném vissza a pénzemet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. PH-User
2011.02.02. 12:37
Ezért kell rohanni egyből megvenni a legújabb alkatrészeket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. CsabaZz
2011.02.02. 12:38
Előfordulnak ilyen gondok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. psylocke
2011.02.02. 12:39
Én meg valószínűleg olyan lapot vettem volna amin 4 sata3 van, így nem érintene a probléma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. somakb
2011.02.02. 13:04
Az a jó ebben, hog oké, van ahol visszaveszik az alaplapot... és a procival addig mit kezd az ember? Kiteszi a polcra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Ipadnak
2011.02.02. 13:07
nyilván akkor adnak lapot ha lesz nekik is, addig a régivel mész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Joachim21 somak...
2011.02.02. 13:08
Ha kicserélik egy hét, vagy 2 hét alatt annyit talán kibírsz, de nem cserélik ki, erról szólnak a hírek. Amiatt nem aggódok hogy tönkremennek a portok egyből, azt is ki lehet bírni az SB tulajoknak, amíg elegendő mennyiség lesz az új vezérlővel ellátott alaplapokból, csak akkor sem akarnak cserélni, és itt ez a felháborító!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Ipadnak
2011.02.02. 13:16
De ha még figyelmesebben elolvasod, meglátod hogy az emberek 5%-át fogja érinteni a gond kb. 3 év múlva, amikor is a SB kuka kategória lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. amd
2011.02.02. 13:18
Erre a hibára leginkább akkor lesz érdemes emlékezni, amikor használtan veszi az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. viotom
2011.02.02. 14:02
És a notebookokkal milesz? Ott hogy dugom a hdd-t Sata3-ra Sata2 helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. iteq47
2011.02.02. 14:10
kissé kellmetlen, de gari attól még van rájuk nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Balucsek iteq4...
2011.02.02. 14:37
Persze van 1-2 esetenként 3 év az Intel becslései szerint 3 év alatt kb a lapok kb15%-án fog megdögleni a többin persze utána, így lehet hogy az Intel arra fog játszani hogy amit már megvettek azt nem hívják vissza csak javítják ha a garanciális időn belül megdöglik, akinek meg garancia után hal meg az így járt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. gezu1025
2011.02.02. 15:10
Az AMD biztos nem siratja szegény intelt, hogy az SB 2 hónappal kevesebb előnyt élvez a Bulldozerrel szemben. Sőt már lehet gratuláltak is nekik a jó munkáért.
Mire itt lesznek ezek a c-s lapok már-már érdemes lesz megvárni az AMD megoldásait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jedi
2011.02.02. 15:52
Nohh, én megvárom a " PITTBULLDÓZERT" , amúgy is AMD furevör ! De az is megoldás lehetne, hogy az Intel minden "SanyiBícs(Boys)"-os alaplapjához addig is adna egy 4 portos SATA 3Gb-s kártyát. A 6 Gb-sről nyugodtan mehetne az oprendszer ( meg plussz 1 háttértár ), a többiről meg az optikai meghajtók, azok úgysem sokat mennek ( kivéve nállam ), de engemet nem érint a dolog, mivel én AMD-s vok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Taragas
2011.02.02. 15:53
Sztem kötelesek lennének cserélni. Elég undorító, hogy arra mennek, hogy a gari idő lejárjon.... Valamit magára adó partner cég(ek) maguktól kicserélik, és leverik az intelen a kárt. Az én szemembe úgy nőnének egyet.
Az amd meg nagyon jól járt ezzel az inteles bakival... kíváncsi vagyok amúgy milyen hibája van még ennek a (most már nyugodtan kijelentem) "összetákolt" architektúrának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2011.02.02. 16:00

"A tranzisztor hibájára egyébként a PCH feszültségének növelésével és szélsőséges hőmérsékletek között történő alaplap üzemeltetéssel lehet ... ... ... Az előbbi módszerek a hosszantartó terhelés szimulálására valóak, ..."

Ugye eleg vilagos, hogy miert NEM tuningolok SOHA. En nem hiszem okosabbnak magamat a jol felszerelt es szakmailag tajekozott gyartonal!

Sok napon keresztul napi sok oraban kell, hogy jol uzemeljenek a kornyezetemben levo gepek, beleertve a sajatomat is.

Forma1-nel is az a bajom, azert szoktam le masfel evtizede a nezeserol, mert nem kivannak meg egy testesebb futasteljesitmenyt a motoroktol.

Olimpiai ermeket is kizarolag az olimpiat legalabb 30 evig egeszsegesen tulelo nyerteseknek osztanam ki. Mi ertelme az elsportnak, ha sport-korhazat kell fenntartani a tropara-sportolt elsportolok kedveert?

Azt sem nezem jo szemmel, hogy a forumokon tobbeknek nagy a szaja hogy tuning igy tuning ugy, aztan ott allnak sorban a szerviznel, ... eloadva a nagy artatlant.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. iponnorbi
2011.02.02. 16:12
iteq47 - 2011-02-02 14:10:56

persze hogy van.

Ipadnak - 2011-02-02 13:16:25
beb@szna. 775 már elég öreg de még mindig megállja a helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. beleutomaz...
2011.02.02. 17:24
Kedves prohlep!
Egyetertek meg nem is!
A jo pelda erre a jatekra eladott multimedia laptop!
Nem tud az jurvara semmit se de azt mondjak! Sok laptopot ugy adnak el hogy gamer (turheto a felszerelese) es mutatja a rekalmot hogy huzhato, megy az OC mint allat. es baszhatod mert ha nem huzod sem akkar 3 evnel tovabb mukodni. Ezt hivjuk mi biznisznek.
Valamikor a focistak dolgoztak es hobbibol fociztak, ma meg a foci a munkajuk.
Na hoppa hoppa... azert dolgozol hogy ne csinalj semmit magyarul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jozsefm
2011.02.02. 17:36
A P67-es és H67-es lapkakészletek "B" revíziójánál történt egy kis módosítás, és a jelenlegi hiba ebből fakad. A probléma az, hogy pont a "B" revízió az, amellyel a kereskedelmi forgalomba szánt alaplapok lapkakészletei készülnek

Ez mindent megmagyaráz
A repi tesztek elvégzése után olcsositsuk a tömegtermelést , bravó, igy tettek a procikkal is vajon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. bul07
2011.02.02. 17:47
Amúgy szerintem elég gerinctelen hogy nem hívják vissza a hibás termékeket , hanem majd hozd garanciába ha bajod van, igen ám de mi van ha ép nélkülözhetetlen a gép, vagy noteszgép esetén külföldön tartózkodol és ott jön elő. Mintha egy autógyártó cég tudná hogy bármikkor elromolhat az a sofőr oldali ajtózár tervezési hiba miatt,és azt tanácsolná hogy ha elromlik mássz be az anyós oldali ajtón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2011.02.02. 18:04
Tudom ,hogy ilyen esetben nagyon korlátozott a gyártoi felelősség vállalás, de mi van a garanciális idön belüli hiba miatti, esetleges adatvesztésböl eredö károkkal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. inside
2011.02.02. 19:23
Sziasztok!
Ezzel az Intelnek azért lesz fejfájása. Írtátok,hogy a lapok 15%-át érinti a hiba,rendben van,rossz a chip de kérdem én,ki fog ezek után H67,P67-es alaplapot venni? Sajnos ennek negatív ereje van a jövőbeni eladásokra is! AMD jól járt ezzel,az tuti. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Joachim21
2011.02.02. 19:29
Állítólag az ASUS cserél minden érintett alaplapot. Ha minden igaz a Giga, és az MSI is. Gondolom verték az asztalt Paul Otellininél, hogy faszikám most nyisd ki a zsebed ha eddig rajtunk keresztül hizlaltad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm Joach...
2011.02.02. 19:37
Akkor viszont mindenki cserélni fog ,ha a giga meg az asus cserél, különben ök mindig is kétes hirüek maradnak a továbbiakban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. xenon77
2011.02.02. 19:52
Azért bízom benne, hogy kifog forrni ez a rendszer, mert ettől a hibától eltekintve, elég jónak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm xenon...
2011.02.02. 20:08
Persze ki fogják javitani ,bár ettöl független ez a platform már megbélyegzett marad , tul sok volt egyszerre ami eddig összejött, lehet inkább érlelni kellett volna, mint mindenáron megelözni a Bulldozert.Remélem odaát tanultak a leckéböl,és nem követik el ugyanezt a hibát,hogy most az intel zavarosában halászando piacra dobják eröltetett menetben ,azt is selejtesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ipadnak
2011.02.02. 20:08
Kiforr majd, ne félj. A CPU-csatlakozójuk már égetett el lábakat, ha jól emlékszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. xenon77
2011.02.02. 20:26
Ez esetben nem egy tuningolt cpu ról volt szó? Nekem úgy rémlik! Igaz, hogy ettől függetlenül is elég gáz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ipadnak
2011.02.02. 20:58
Jó az érteSÜLÉSed, ettől függetlenül szerintem is gáz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arn
2011.02.02. 22:13
giga, asus, msi reszerol mar hivatalos, hogy apr vegen cserelik a lapokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BarlangiOg...
2011.02.02. 22:15
Ez jó!
Hétfőn viszik el az alaplapom meg a procim és akkor rendeltem volna meg az újat, de látom, hogy az 1155-ös alaplapok már kikerültek az árlistából.
Király!

Vajon mikor lesznek újra 1155-ös alaplapok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gezu1025 Barla...
2011.02.02. 22:28
Ha jól tudom március eleje fele, lesznek itthon kaphatók. Én ha most akarnék venni 1155-öst és lenne miből is vennék. És használnám a SATA 6 Gbps-os részét. Megvannak a megfelelő oldalak helyek ahol lehet szerezni 1155-ös lapot ha nagyon akar az ember, és én meg is tenném, mert türelmetlen típus vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm Barla...
2011.02.02. 22:29
Elösször is ne ujra legyenek,hanem ujak legyenek! Jol láthatoan ,messziröl megkülönböztethetöen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kinghaxor Barla...
2011.02.02. 22:32
Erre válaszolok neked egy cikk részlettel: "Az Intel már készíti a vezérlőlapkák javított verzióját, amelyekből az első szállítmányok február végén érkeznek. Az új vezérlőhidak gyártása valószínűleg csak áprilisra fog felfutni." Szóval április közepénél előbb ne is várj ilyen típusú lapokat Magyarországon. Persze beleszámítva a kb. fél-egy hónapnyi időt amíg beérnek az országba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kinghaxor kingh...
2011.02.02. 23:14
Úgy néz ki nem kell izgulni a garanciális csere miatt, mert ki lesznek cserélve a lapok.
És a sejtésem is beigazolódott. Áprilisnál előbb nem kezdik meg az új lapok szállítását.

A gyártók lassacskán reagálnak az Intel hibabejelentésére: [LINK]

És egy kis részlet a cikkből: A gyártók elmondták: áprilisban kezdik szállítani az első hibátlan készleteket, azaz aki aktívan használja a gépet, ne kezdje el a cserét, mert hónapokig nem lesz megfelelő alkatrész. A hibás termékeket lehet használni, de a vállalatok azt javasolják, hogy a 3 Gbps-os portok alkalmazását mellőzzék a felhasználók. Ha a fenti feltételek nem felelnek meg, akkor az érintett ügyfelek felvehetik az adott gyártóval vagy kereskedővel a kapcsolatot, ahol egyeztethetők az álláspontok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. levaipeti
2011.02.02. 23:17
Annyira fekázzuk ezt az 1155-s foglalatot meg az intelt, de azért az sem szabad elfeljteni,
az intel mérnökei sem gépek, hanem emberek! Azért én még nem temetném el ezt az 1155-t. Majd meglátjuk, hogy ez a csoda bulldozer mire lesz képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jedi
2011.02.03. 11:02
Anno az NVidia is megszívta a laptopokba használatos integrált GPU-kkal , azok is anyaghibásak voltak, és extrém túlmelegedés esetén meghaltak, akkor az NV-nek is tengernyi pénzébe kerültek a garanciális cserék. Most itt az Intel, pedig őnála nagyobb múltú és presztízsű IT cég nem nagyon van. Remélem az AMD(m) tanul a konkurencia hibáiból .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. neofery
2011.02.06. 17:06
Nekem elszállt az Asus P5K alaplapom egy bios frissítés közben és 2 hónapba telt mire kicserélték egy állítólag új alaplapra,de az ú azóta(2 év)szarkaszik első perctől kezdve.Csak több indításra és áramtalanításra indul el.Nem pörögnek fel a ventillátorok és nem ad képet.Nem vittem vissza mert nem értem rá.Elköltöztem és elég messze vagyok a bolt-tól.Sajnos vennem kell egy új lapot de az asus-ban nem bízom.Ráadásul 775-ös a procim és jó alaplap elég drága hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. firemancs
2011.02.08. 21:52
Nekem az Intel alaplap márka és chipset már 2éve nem vált be mikor p45 chipsettes vacakot vettem aminek az északi és déli hidján sem volt megfelelő hűtőborda ami miatt már akkor leoldott az USB.Mert túl melegedett ezért rendeltem chipsetthűtőt hozzá de mire meghozta a posta addigra 88 foknál leoldotta a PCI Expresst méghozzá végleg tehát megsült.Most két éve Asus alaplapom van de 780i chipsetes ami csak 800mhz ramot kezel max.Viszont 2db PCI Express van benne és mindkettő 16x-os.Persze ez Nvidia és E8400 procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!