iPon Hírek

Hibrid adattárral jöhetnek az igazán olcsó ultrabookok

Dátum | 2011. 10. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Aki az eddig megjelent ultrabookokról szóló híreket olvasta, már tudhatja, hogy a termékek közül az Acer Aspire S3-as modellje hibrid adattárral érkezett: a 320 GB-os mobil merevlemez mellé egy 20 GB-os SSD meghajtó is társult. Ennek a megoldásnak köszönhetően az alkalmazások gyorsan indulnak, csak úgy, mint az operációs rendszer, de az ultrabook összességében olcsóbb is, mint a tisztán SSD meghajtó köré épülő társai.

A DigiTimes legfrissebb értesülései szerint úgy tűnik, hogy a nem is oly távoli jövőben még több olyan konfiguráció érkezik majd, amelyek a pici adattároló kapacitású SSD mellett egy merevlemezt is tartalmaznak. Ezek a termékek a kereskedelem fő áramába szánt megoldások között kapnak majd helyet, míg a „felsőkategóriába” szánt ultrabookok továbbra is csak SSD meghajtóra fognak alapozni.

A források információi szerint ez ultrabook teljes költségének 10-15%-át teszik ki az adattároló rendszer komponensei. Az Intel fő célja az ultrabook konfigurációkkal az, hogy 1000 dollárnál olcsóbbak legyenek és telepített operációs rendszerük 8 és 45 másodperc közötti időtartamon belül el tudjon indulni. Az előbbi okok miatt a gyártók összességében a hibrid adattároló rendszerek felé kacsintgatnak. A hibrid adattároló rendszerre alapozó ultrabookok nagyobb mennyiségben csak az ultrabookok második hullámában érkezhetnek, eddig a termékek többsége tisztán SSD meghajtóra fog támaszkodni.

Más szavakkal tehát az ultrabookok a hibrid adattároló rendszerek alkalmazásával megfelelhetnek az Intel boot idővel kapcsolatos követelményeinek és ezzel együtt 1000 dollár alatti árcédulával kerülhetnek forgalomba, ugyanis a hibrid adattároló rendszer összességében olcsóbb, mint egy nagyobb adattároló kapacitással megáldott SSD. Úgy tűnik, hogy így a gyártók is és az Intel is nyerhet: a gyártók olcsóbb ultrabookokat dobhatnak piacra, az Intel pedig örülhet, mert maradéktalanul teljesülnek az általa szabott „előírások”.

A fenti megállapítást két megjelent konfiguráció esetében már nagyon szépen ellenőrizhetjük is. Az ASUS Zenbook ultrabookjai, amelyek SSD meghajtóval érkeznek, 999 dolláros alapáron kerülnek forgalomba, de ezért az összegért csak a legkisebb, 11,6 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel ellátott példányt vihetjük haza. Hasonló az eset az Apple legolcsóbb MacBook konfigurációjánál is. Ezzel szemben az Acer Aspire S3 már hibrid adattároló rendszerrel érkezik, 13,3 hüvelykes képátlójú LCD kijelzőt tartalmaz, alapára pedig „csak” 899 dollár.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svidi
2011.10.19. 20:19
Én nem értem, hogy ez miért csak most kezd elterjedni... SSD csak a rendszernek kell, max programoknak, gamerek számára esetleg játékoknak, de átlag felhasználónak még elég is kb az a 20giga. HDD-n meg adatot kell tárolni. Ez egy normális elképzelés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Svidi
2011.10.20. 11:37
Operációs rendszernek fenntartott lemezterület azért minimum 30 GB kell hogy legyen, nekem 30-ból perpill 2,12 szabad úgy, hogy minden szórakozásra tartott programom/adatom más partíción van. _maximum_ másfél gigabájt az adatszemét, és 4 GB a page file.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Norrbi
2011.10.21. 00:05
20 giga egy fél évi használatra elég, laikus felhasználó fél év alatt "betelíti" mindennel, és szerintem a haladók is úgy vannak vele, hogy jó dolog ez, csak hamar vége lesz annak az SSD-nek. Mindenesetre kipróbálnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. camelcom
2011.10.24. 14:04
Nem is értem, miért nem rögtön hybrid HDD-vel (pl. Seagate Momentus XT) szerelik az olcsóbb kategóriásakat. Nagy tárhely, 4-8GB SSD modul "gyorsítótárként" a merevlemezben, így a felhasználó által használt folyamatok és a boot (viszonylag) gyors lesz, az ára mégsem olyan magas, mintha SSD-vel készülne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!