iPon Hírek

Hibrid konzol lesz a Nintendo NX

Dátum | 2016. 07. 26.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A mai napon a Digital Foundrynak több megbízható, fejlesztői készlettel rendelkező forrás is megerősítette, hogy a Nintendo NX egy hibrid konzol lesz, melynek lelkét az Nvidia Tegra chipset adja majd. Ezzel tehát először is eláshatjuk azokat a pletykákat, melyek szerint ehhez a konzolhoz is az AMD szállítja az APU egységet - így tehát az AMD korábbi nyilatkozatai, mely szerint több új konzol központi egységére is megnyerték a tendert, kizárólag a PlayStation 4 és az Xbox One új változataira vonatkoznak. De ami talán még a technológiánál is fontosabb, az a konzol koncepciója, ami tulajdonképpen a Wii U gamepadjének a megfordítása - nem egy konzolról van szó egy érintős képernyős kontrollerrel, hanem egy alapvetően hordozható gépről, ami hazaérve tud csatlakozni egy központi állomáshoz, és így a tévéhez. Szintén érdekes, hogy a jelenlegi beszámolók szerint a hordozható géphez két oldalról közvetlenül becsatlakoztatható egy-egy kontroller, melyeket igény szerint le-fel lehet tenni.
Ez még csak illusztráció.
Mivel alapvetően egy hordozható gépről van szó, nem meglepő, hogy adathordozóként a (korábban már szintén többször pletykált) cartridge tér vissza, amiből a Nintendo a jelenlegi állás szerint legfeljebb 32GB-os verziót fog gyártani. A jelenlegi fejlesztői verzió egyébként a Tegra X1-et használja aktív hűtéssel, ám feltételezhető, hogy a Nintendo azért tolta át jövő tavaszra a konzol megjelenését, hogy kényelmesen hozzáférhető legyen egy újabb Tegra verzió, ami már a Pascal GPU-t használja és 16nm-es FinFET technológiával készül. Legalábbis ez logikusabban hangzik, mint az, hogy a Nintendo egy több mint kétéves APU egységet vetne be, amit még 20nm-en gyártanak, hiszen az energiatakarékosság és a hatékonyság nagyon fontos egy ilyen jellegű eszköz esetében. A források azt mondják, hogy a teljesen megváltozott architektúra miatt a Nintendo megtöri a visszafelé kompatibilitást. A korábbi pletykákkal ellentétben egyébként a gépen nem Android fut majd, hanem egy Nintendo által készített testreszabott operációs rendszer. A Nintendo egyértelművé tette, hogy továbbra sem igyekeznek grafikai versenybe kezdeni a nagy otthoni konzolokkal. Ezzel együtt az NX koncepciója eléggé okosan hangzik: nem csak azért, mert a Nintendo legnagyobb ereje mindig is a hordozható masinákban volt (ami most már otthoni konzolként is használható), hanem azért is, mert a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell két, teljesen különböző platformot támogatniuk. A Nintendo részéről hivatalos nyilatkozat továbbra sincs, de ha minden igaz, a fejlesztés nagyobb tempóra kapcsolt, és szeptemberre tervezi a bemutatót a cég.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Kikikirly1...
2016.07.27. 06:01
Szóval ha jól értem egy PS vita,azzal a különbséggel hogy van hozzá egy központi egység amire otthon rácsatlakoztatva kontrollerekkel együtt sima konzolként funkciónál.Viszont bármikor kihúzhatom, elvihetem magammal , és útközben is játszhatok rajta kontrollerek nélkül.
Nekem grafika a fő gondom Nintendonál, a megszokott nem oldalnézetes játékoknál látszik hogy kevés a hardver,nincsenek olyan effektek és fizika mint a PS4/Xbox, PC játékokban.Oldalnézetes Mario,Zelda stb aranyos de annyira nem hogy vegyek miatta Nintendót.Ennek a konzolnak is ugyanaz lesz a célközönsége mint a WiiU-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 5hR3kY
2016.07.27. 08:28
Gyakorlatilag vegyél egy mobiltelefon hardvert minimum 70-80 ezerért amin csak az új Nintendo címek futnak majd, és senki nem fejleszt majd rá a Nintendon kívül, mert ARM alapú? A Nintendo tényleg a saját sírját ássa. Én a helyükben elkezdtem volna mobiltelefonra portolni a játékaikat, és kiadtam volna mobilhoz egy minőségi Nintendo bluetooth kontrollert, és csináltam volna egy áruház appot amin keresztül meg lehetett volna venni a játékokat. Ja és hogy a hardveren is szakítsanak hasznot, csak az ő általuk jóváhagyott telefonokon futna a cucc, amikben lennie kellene TV kimenetnek, és kellően erős specifikációval rendelkeznek, és ezért pénzt szedtem volna a gyártóktól. Ez így még talán életképes dolog lenne. A Tegra X1-től még egy Intel HD Graphics 530 is erősebb, ami még alkalmatlan Full HD játékra, így várható lesz ezen új Nintendo gépre a mobiltelefonos játékminőség, ami csodálatos lesz egy 100cm-es TV-re kikötve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Gyurkov
2016.07.27. 09:16
Kíváncsi vagyok mekkora lesz az a hordozható gép, remélem egy külön váll- vagy hátitáskába fér csak el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2016.07.27. 09:24
Egy kézikonzol amit rá lehet kötni a tévére, és lehet rajta multizni? zseniális...an szar ötlet. Inkább csináltak volna egy erőseb hardvert, meg egy mobil platformot amivel távolról is elérhetted volna az otthoni konzolod és játszhattál volna vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kerub88
2016.07.27. 09:54
Ezek mind pletykák egynelőre, bár úgy gondolom h a hybrid konzol része igaz lesz. Viszont a hardver specifikációban már annyira nem bízom. A Tegra x1-nek semmi értelme nem lenne mivel akkor a konzol gyengébb lesz mint a wiiU és bár a Nintendo nem a hardverre gyúr, az még nekik is kevés lenne.
Viszont agusztusban mutatja be az nvidia az új tegra x2est és az a gyanúm hogy az lesz az NX-ben is. Arról meg még nem tudunk sokat.

Akárhogy is, szerintem zseniális ötlet a koncepció. A Nintendo nem akar beszállni a két másik konzol hardver versengésébe mivel soha nem a külső fejlesztők játékai miatt voltak érdekes hanem a sajátjaik miatt. Akkor meg minek. Plusz ott van nekik a japán piac ahol a sok hétköznapi metró/vonat út miatt a kézikonzoljaik a mai napig nagyon sikeresek.
Mivel a nintendo nem törekszik a reális grafikára, nekik nem kell akkorra lóerő mivel se a Mario, Zelda, Fire Emblem, Monster Hunter, Ace Attorney, Pokemon... stb széria nem igényel akkor teljesítményt az egyedi grafikai stílusuk miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kerub88 Kerub...
2016.07.27. 10:29
Szerk.: tévedtem, még a tegra x1-el is erősebb lenne mint a WiiU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.27. 10:30
Jól összefoglaltad. A Nintendónak nem kell versenybe szállnia a többiekkel hardveres fronton, és igazából third-party portokra sincs nagyon szükségük a többi konzolról.

Ráadásul ez a koncepció azt jelenti, hogy élvezhetjük majd a Nintendo jellemzően sokkal jobb és gazdagabb kézikonzolos felhozatalát otthon a tévén is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Leon121
2016.07.27. 11:18
Másrészt ez, hogy TV-re köthető lesz, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy az egyben a kézikonzol képét fogja hozni a TV-n is, hanem nyilván azt, hogy a "dokkoló" egyben erősebb hardverrel bír, és mondjuk nagyobb felbontáson tudja megjeleníteni a játékokat, mint a kézikonzol. Vagy a kézikonzol tolja kisebb felbontáson, mint a nagytesó, nézőpont kérdése.

Viszont a visszafelé kompatibilitás hiányát eléggé sajnálom, ha tényleg így lesz, ez mindig is nagy húzóérv volt a Nintendo cuccai mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 5hR3kY
2016.07.27. 11:48
Amúgy ezt a kézi konzolt dokkolunk, és asztaliként használjuk, már az SNK ellőtte a Neo Geo X-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp 5hR3k...
2016.07.27. 12:30
"Intel HD Graphics 530 is erősebb, ami még alkalmatlan Full HD játékra" -- ez azért nem teljesen így van, OK nem full beállítás, de azért nem rossz:

https://www.youtube.com/watch?v=5pIFIHcg8y0


ha a tegra is hozza ezt a szintet nem lesz gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kikikirly1... tibai...
2016.07.27. 14:26
1280x720 normal settingsen játszik Skylake i3-6100-on(leírás) .Szó sincs FullHD-ról(csak felkonvertálta a videót FullHD-ra de attól nem lesz semmivel sem jobb a minőség, a valóságban marad 720p).
GTA 5 híres arról hogy 1080p felbontás Normal settingsen gyenge gépeken is elfut gond nélkül(GT 740-en meg van a 30FPS,750TI Highon megvan ugyanez).
Maximum-High beállítás 60 képkockához igényel erős gépet,még a GTX 970-nek is meggyűlik vele a baja.
Másik hogy szerintem rossz az FPS mérő.30 FPS-t mutat mégis szinte az egész videó szaggat.30FPS-nél folyamatosnak kéne lennie a képnek,de itt mégsem az.
És nem a szoftveres rögzítés a ludas,a CPU 60-70% van terhelve rögzítés mellett, IGP meg 99-100%-on pörög szóval a VGA/IGP limit van.
Szóval igaza van 5hr3ky-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kikikirly1...
2016.07.27. 14:36
FullHD felbontás mostanra normális, gtx 950-el lehet jó beállítások mellett játszani,új kártyákkal már inkább QHD-zunk.kHa megmaradnak a Mario/Zelda oldalnézetes játékok mellett,nem lesz gond.Ha Tegra X2 HD 530 szintet hoz ennél többre nem is lesz lehetőségük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Leon121 Kikik...
2016.07.27. 14:54
Ne nevezd már "oldalnézetesnek" őket, a Zelda kábé az Ocarina of Time óta 3D-s, és Marióból is több 3D-s rész jelent már meg. Értem én, hogy mit akarsz írni, hogy inkább stlilizált grafika, semmint csúcsminőségű realizmus, de azért nem kéne oldalnézetesnek nevezni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kikikirly1...
2016.07.27. 16:46
Bocsánat,nem leszólni akartam őket.Tetszenek a Nintendo játékok, igazán eredetiek és a megvalósításuk is igényes(rendszeresen nézem Paplovag Wiu Streamjeit Youtubon).Nekem az a véleményem hogy Nintendó konzolon ennek a vonalnak van értelme,mert ami ,,hagyományos" játékot láttam ott az dinamikusságban erősen hagy maga után kívánni valót, nem vagyok programozó de gyanítom ehhez sok köze van a korlátozott teljesítményű hardvernek.Nem akarnak erősebb hardvert, ők is úgy gondolják maradnak az eddig kitaposott ösvényen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!