iPon Hírek

Hibrid merevlemez a Toshibától, ultrabookokba

Dátum | 2012. 05. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Manapság többféle hibrid adattároló rendszerrel is találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, ám eddig a Seagate az egyetlen gyártó, aki 2,5 colos formátumban is kínál ilyet, sőt, már a második generációnál tart. Mindegyik modell a Momentus XT családot erősíti, különlegességük pedig abban rejlik, hogy a klasszikus merevlemez nyomtatott áramköri lapján a HDD vezérlő mellett NAND Flash memóriachipek is jelen vannak. A neves gyártók közül korábban a Western Digital is bejelentette, hogy hibrid merevlemez fejlesztésébe kezdett, de részletekről azóta sem hallottunk.

A legfrissebb hírek szerint azonban hamarosan a Toshiba is belép a hibrid merevlemezek piacára. A Tech On munkatársaitól származó információk szerint a Toshiba elnök-vezérigazgatója, Norio Sasaki az elmúlt hét folyamán számolt be a gyártó hibrid merevlemezekkel kapcsolatos terveiről. A gyártó várhatóan szeptemberben rántja le a leplet hibrid merevlemezéről, amely ultrabookokban kaphat helyet. Az hibrid adattároló várhatóan 2,5 colos formátumú házzal érkezik, amely valószínűleg csak 7 milliméteres magassággal bír, azaz egyetlen HDD korongot alkalmaz.

Ha abból indulunk ki, hogy a Toshiba 2,5 colos formátumú, MQ01ABD típusjelzéssel ellátott noteszgép merevlemeze HDD korongonként 500 GB-nyi adattároló kapacitást kínál, akkor a hibrid merevlemeznek legalább 500 GB-nyi merevlemezes háttértárral kell majd rendelkeznie. A Seagate Momentus XT-je 8 GB-nyi NAND Flash memóriát tartalmaz, így valószínűleg a Toshiba megoldásán is lesz legalább ennyi NAND Flash alapú tárhely. A Toshiba gyárt saját NAND Flash memóriachipeket és SSD vezérlőchipeket is, így a cég mérnökei könnyedén megoldhatják, hogy a NAND Flash alapú és a merevlemez alapú adattár minél hatékonyabban működjenek együtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. DogTheDog
2012.05.29. 09:27
Adna isten,en mar csak hybrid megoldasban gondolkodok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benczeb90
2012.05.29. 10:35
egy kis verseny nem ártana ezen a téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!