iPon Hírek

Hibrid processzorhűtő brutális hűtőteljesítménnyel

Dátum | 2011. 06. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


A PCCooler OC3 egy meglehetősen szokatlan processzorhűtőt mutatott be, amely a Computex alkalmával is megtekinthető volt a vállalat standján. Ez a termék első ránézésre egy egyszerű, torony formátummal rendelkező processzorhűtőnek tűnik, de ha közelebbről is szemügyre vesszük, akkor egyből láthatjuk a cselt: a hűtő tetején két fitting lapul, amelyek a talpazatban elhelyezett folyadékhűtő blokkal vannak összeköttetésben. Az újdonság egyszóval egyszerre folyadék- és léghűtő, méghozzá hatalmas hűtőteljesítménnyel.


A W120-as modell polírozott réz talpazattal érkezik, amelynek felső része nikkelborítást kapott. A talpazat különlegessége, hogy nem csak 5 darab, rézből készült, nikkel borítással ellátott hőcső megy rajta keresztül, hanem egy folyadékhűtő blokk is helyet kapott benne, amely a lenti képen látható két függőleges cső segítségével kapcsolódik a torony formátumú hűtő tetején található csőcsonkokhoz.


A hőcsövek rengeteg alumínium lamellával vannak kapcsolatban, így a hűtő könnyedén használható egyszerű levegő alapú processzorhűtőként, de ha komolyabb tuningot szeretnénk alkalmazni az adott processzor esetében, akkor sincs gond. A terméket folyadékhűtő rendszerbe kapcsolva összesen 500 wattos hűtőteljesítményt kapunk, ez pedig igen komoly tuning lehetőségeket eredményez. Persze a termék nem váltja fel a folyékony nitrogén alapú megoldásokat, de nem is ez a célja.


Az újdonság egyébként egyetlen 120 mm-es átmérőjű légkeverőt tartalmaz, amely hatékonyan és halkan hűti a rendszert. A hűtés hatásfokát javítja, hogy az alumínium lamellák speciális formát kaptak, amely csökkenti a turbulenciát és növeli a hasznos hőleadó felület nagyságát.


A különleges hibrid processzorhűtőt sajnos nem valószínű, hogy Ázsián kívül máshol is meg lehet majd vásárolni, ugyanis gyártója, a Shenzhen Fluence Technology jellemzően csak és kizárólag ebben a térségben forgalmazza termékeit. Viszont ki tudja, lehet a többi gyártónak is kedve szottyan majd hibrid megoldások tervezésére.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. inq
2011.06.14. 08:54
Hogy eddig miért nem jutott eszükbe? Alkalmas azoknak a gamereknek akik néha elmennek otthonról, de előtte underclockolnak, és a torrent megy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. inq
2011.06.14. 09:04
, és nem szarkasztikusan mondtam. Tényleg vennék egy ilyet ha árulnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Saint
2011.06.14. 09:18
Én nem is tudom, nem rosz megoldás, de akinek vizhűtése van akkor minek rakna be egy ilyen monstrumot?
a pumpa, meg a többi alkatrész az amúgy is megy, akkor meg minek egy ventillátoros cuccot még berakni? port felkavarni, ha normálisan megvan csinálva a vizhűtés akkor tuningra is tökéletes, ha torrentezel, akkor vissza veszed a normál beállitásra, és hagyod had menyen, mivel alapból úgyis menne minden a gépben
sokan azért választanak vizhűtést / köztük én is/, mert nagyon zavar a zaj, és hatékony hütést is akar az ember, ha már játszik is a géppel, nem akar egy hellikopter-t a pc házába, mert a mai vga-k-nak olyan hangja van mikor az ember elekzd vele komolyan játszani, szóval inkább egy jól megcsinált vizhütést kell összerakni, és nem egy ilyan hibrid-et...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kajafun
2011.06.14. 09:27
Nekem ez annyiból azért nagyon tetszik hogy ha netán elszáll a vízpumpa akkor is van ami hűti a procit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Saint
2011.06.14. 10:30
olyan vizpumpa kell ami nem száll el, venni kel egy jó márkát, nekem 3 éve ketyeg a pumpa, és az összes alkatrész, és nincs semmi gondom vele..., amúgy meg ha elszáll a pumpa, és nem vagyok itthon , akkor a gép úgyis lekapcsol ha elér egy bizonyos kritikus hőfokot a processor, ha a vga megelszik akkor visszavesz a teljesitményből, de a proci előbb lesz melegebb és akkor lekapcsol a gép... ez alap a mostani alaplapoknál, hogy ne haljon meg avalamelyik alkatrészed.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tjohny
2011.06.14. 10:38
Kajafun
Ebben nagy igazság van, nem biztos, hogy időben észreveszi az ember, hogy megállt a vízhűtés, és így meg van mentve a CPU, ha netán valami brutális túlhajtáson esett át a kis központi egysége az embernek.
Továbbá tényleg impozáns az az 500W-nyi hűtőkapacitás, és szerintem nem is lehet az olyan hangos légkeverővel felszerelve!

Saint
Ha netán egy jól megválasztott léghűtőt alkalmaz az ember, és jól megválasztja a videokártya hűtőjét, nem kell aggódnia a zajtól, persze vannak korlátok, ahonnan már csak egy jó vízhűtéssel lehet a csendet, rendet és fegyelmet fen tartani, de akkor ha a hűtő meghibásodik, könnyen viheti magával az egész rendszert, de legalábbis a vízhűtésen lévő egységeket, akármennyire is biztosítottak már a mai hardver elemek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tjohny
2011.06.14. 10:41
Még annyi, hogy ha netán valaki nem használná a vízhűtő részét, akkor egy védőkupakot igazán rakhattak volna a rendszerre porosodás ellen, bár ha valaki ilyet vesz, úgyis használni fogja, ritka az, hogy ha nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mavnet0
2011.06.14. 11:40
Szép darab az biztos
Saint: Ahogy olvastam, neked van bőven tapasztalatod a vízhűtések terén...
Nekem most ventik vannak, de igencsak gondolkodom a vizes megoldáson. Viszont nem értek, hozzá, csak mondták hogy halkabb, meg efektívebb. Ha megtennéd, hogy ajánlasz nekem valami jó minőségűt, meg ugy en bloc milyen alkatrészek kellenek, és hogy mennyibe kerül, meg hogy van-e fenntartási költség, vagy valami amit kell cserélgetni leköteleznél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2011.06.14. 13:05
Ha jól látom a hőcsövek a vízhűtő blokk alá kerültek. Ez jó ha léggel használjuk, de nagyon hátrányos ha vízzel. ebben az esetben a közte lévő hőcsövek csak akadályozzák a hőátadást, miközben valószínű maguk sem tudnak hatékonyam működni a relatíve kis hőmérsékletkülönbség miatt. Lehet, hogy az 500W igaz, de hogy ilyen teljesítményt csak olyan hőmérsékletkülönbség mellett képes produkálni ami eleve rossz a procinak, így nem tartom egy nagy húzásnak a dolgot.
Bővebben: Vizes használatnál a hőcsövek gőzkamraként 'Vapor chamber' üzemelnek, a bibi csak az, hogy ilyenkor a flyadék kipárolog a kontakt felületről, és a hőcsövek végei felé csapódik le (legalábbis, ha tényleg nagy a termikus terhelés, bátr az 500W a lol kategória még nitrogénnel is), így hőhíd helyett hőgátként lesz jelen.
Szóval léggel használni valószínű túl drága, vízzel meg nem hatékony, legalábbis a natúr vizesblokkokhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csab959
2011.06.14. 13:26
Kicsit feleslegesnek tűnik, kíváncsi vagyok mennyibe kerülne amúgy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Saint
2011.06.14. 14:15
mavnet0: mire vagy kiváncsi? pumpa, tartály, radiátor, csövek , csatlakozók,blokkok mert azért kell áldozni rá pénzt ha jót akarsz, nekem 350-ropiba van az egész vizhütés rendszerem, de én mindent hűtök, még a vinyókat is, és a tv-tunerem chip-jét is, szóval mindent, egyedi gyártatott blokkok vannak az alaplapon is, a fetek-en is , és egy spéci szilikon cső vel vannak összekötve a blokkok, nemsokára készitek egy pár normálisabb fényképet és felrakom valahová, a linkeket meg kirakom majd ide....

Semmit nem cseréltem eddig ki, csak 1x- a hütőfolyadékot, azt 1-2 évente nem árt lecserélni.

tjohny: már egy párszor kipróbáltam, hogy lehúztam a pumpát a tápról, és vártam mi lesz, kb 5-7 perc mulva a gép teljesen kikapcsolta magát, minden károsodás nélkül, igaz volt forróság a házban de semmi nem károsodott, amikor meg dolgozott a gép, akkor 1 perc sem telt bele és már le is kapcsolt, szóval ha egy normális alaplapod van és egy normális vga-d akkor nem lesz gond, mert mindkettőbe van védelem, nehogy megsüljenek a dolgok, azt nem tudom hogy ha tuningolom a gépet akkor mi történik, mert nem szoktam de gondolom ugyan ez lenne a helyzet, ha csak nem lehet valahogy ezt a védelmet kikapcsolni, mert akkor lehet hogy megsülnének a dolgok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. uristen
2011.06.14. 18:23
A vizhutes fenntartasa egyaltalan nem koltseges, eleg vizet akkor cserelni, mikor a hovezeto pasztat teszed ujra, szoval madjnem lecserelsz mindent a gepedben, mire vizet cserelnel szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tjohny
2011.06.14. 19:26
Saint
Értem, ezt jó, hallani! Nekem az alaplapon van gyári vízhűtés lehetősége, meg a ramokon, bár most még nem használom eme képességüket, egyszer majd rászánom magam, hogy megépítsek egy ilyen mindent hűtő rendszert, bár most még a léghűtés elegendőnek bizonyul. Még a túlhajtott 4 magos Core2-nél is, és azért a pénz kérdése is elég érdekes tud lenni, egy komplett gép árát nem hinném, hogy csak a hűtésre költeném, de mindenki másképp szereti. Nekem az tetszik, ha a hűtés kinézete kicsit elnagyolt, látványban feltűnő, de persze a vízhűtésnek is megvan a maga szépsége, esztétikailag, UV reagáns hűtőcsövek és folyadék, meg hasonlók! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Saint
2011.06.14. 21:00
tjohny : én egy olyan emberke vagyok aki nem szereti a nagy csicsát , föleg nem a számitógépben, a mindenhol villágitó kütyüket hogy úgy néz ki a PC mint egy űrhajó belseje , tele villodzó fényekkel, nekem inkább a hatékonyság számit,,, holnap készitek egy pár fényképet és akkor felraokm az egyik szerverre és kilinkelem ide...

[b]uristen[b] : a vizet azért cseréltem , le mert pont egybe esett a 750Gb-os vinyók cserélésé 1,5Tb-osokra , és igy a viezt is cseréltem benne, most már nem zöld a viz , hanem piros , de nem a szin számit, hanem a hatékonyság, mert nem lehet sima csapvizet bele tölteni, mert algásodik a rendszer, és kell valami a blokkok belesejének védelmére is, ezért kell a desztillált, vagy ioncserélt vizbe, adalék anyagot is tölteni, sokak szerint a fagyálló is jó , de sokkal célszerűbb olyan adalékot bele tölteni amit erre a célra felesztettek ki, de majd a fényképen látható lesz, remélem, nem cseszem nagyon el, nem vagyok egy nagy fényképész

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. uristen
2011.06.14. 21:40
Gondolom, nem gondoltad komolyan, hogy en a csapvizrol beszeltem?!
Csak egy kerdes a ramjaidat is hutod? KOOLANCE RAM-33 -t hogy lehet feltenni a memoriara? Adnak hozza olyan hovezeto lapkat, az annyira tapad, hogy nem csuszik, mikor rahuzod ez a ramokra ez a blokkot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. EMILIEN
2011.06.14. 21:53
Mint halottnak a csók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Saint
2011.06.14. 23:29
egyedül a ramokat nem hűtöm, mert akkor még nem volt normális blokk hozzá, de teljesen langyos a ram 10 óra üzem idő után, és a ramon is van borda gyárilag,,,,
Corsair DDR III 1600 MHZ 3x1GB Kit, de majd a fényképeken látható is lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Saint
2011.06.14. 23:32
ebbe csak beletolod a ramot, de elötte ha van rajta ráragasztott blokk akkor azt le kell venni róla, csak maga a nyáklap-ot tolod bele, passzos lessz úgy van kialakitva maga a ram blokk, szorulni fog benne, de azért nem árt valami nem elektromos vezető pasztával vékonyan bekenni a ram chip-eket....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2011.06.17. 00:10
Noctua mérnökei remélem látták ezt a hűtőt vagy ha nem is de eszükbe jutott már hasonló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ronan
2011.06.17. 00:11
...remélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!