iPon Hírek

Hibrid SSD meghajtó NAND Flash és ReRAM chipekkel

Dátum | 2012. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Napjainkban, ha szóba kerülnek a hibrid adattároló rendszerek, leginkább a merevlemezből és SSD alapú adattároló rendszerből álló hibrid megoldások jutnak eszünkbe. Néhány hónap múlva ez nem feltétlenül lesz így, ugyanis már készülnek a NAND Flash memóriachipeket és ReRAM típusú memrisztorokat tartalmazó hibrid adattárolók, amelyek igen ígéreteseknek tűnnek.

A DRAM-mal ellentétben a memrisztor alapú ReRAM memóriachipek nem illékonyak, azaz alkalmasak az adatok áram nélkül történő tárolására is – csak úgy, mint a NAND Flash memóriachipek. A ReRAM memóriachipek az újfajta hibrid SSD meghajtókban sokoldalú, rendkívül nagy sebességet kínáló gyorsítótárként funkcionálhatnak. Az újítás alkalmazásával persze nem csak az adattároló alrendszer felgyorsítására, hanem a NAND Flash memóriachipek várható élettartamának meghosszabbítására is lehetőség nyílik.


A TechOn információi szerint a japán kutatók által elkészített hibrid SSD meghajtó 256 GB-nyi – MLC típusú – NAND Flash alapú tárhelyet kínál, amelyhez 1 GB-nyi, ReRAM alapú gyorsítótár is tartozik. A ReRAM gyorsítótár többféle módon segíti a tradicionális NAND Flash alapú tárhely minél hatékonyabb működését. A ReRAM adattár egyfelől írási gyorsítótárként funkcionál: a rendszer csak akkor rögzíti az adatokat a NAND Flash alapú tárhelyre, ha azok legalább egy teljes lapnyi – page – területet kitesznek, így elkerülhető az adatok töredezése.


Az újfajta gyorsítótár ezzel együtt a gyakran használt adatok tárolására is bevethető, így azok rendkívül gyorsan elérhetőek. A ReRAM alapú adattárat az SSD vezérlő saját maga is igénybe veheti, vagyis a ReRAM úgynevezett „Spare” területként is funkcionál. Ezen a területen könnyedén végrehajthatóak a különböző fájlokkal, illetve adatokkal kapcsolatos műveletek.


A kutatók szerint az új hibrid SSD meghajtó összességében tizenegyszer nagyobb adatírási teljesítményt, akár 93%-kal alacsonyabb energiafelhasználást és akár 6,9-szer hosszabb élettartamot biztosít, mint egy hagyományos, csak és kizárólag NAND Flash alapokon nyugvó SSD.

Ez így mindenképpen jól hangzik, de vajon mikor válik valósággá? A jelenlegi tervek szerint hamarosan, akár már jövőre is találkozhatunk ReRAM alapú megoldásokkal az SSD-k piacán. ReRAM memóriachipeket jelenleg több vállalat is készít. A HP az SK Hynix mérnökeivel együttműködve munkálkodik az újfajta memóriachipek gyártásán – a gyártópáros szerint ezek a chipek jövőre elérhetővé is válhatnak. Ezzel egy időben a Samsung is készíti saját, memrisztor alapú megoldásait.

Amennyiben a ReRAM gyorsítótárral kiegészült SSD meghajtók valóban érzékelhető előnyt kínálnak hagyományos, NAND Flash alapú társaikkal szemben, úgy a termékek hamar népszerűvé válhatnak. Tény persze az is, hogy a ReRAM egyelőre rendkívül drága mulatság, de gyorsítótárként történő alkalmazásra – ahol csak kisebb mennyiségű tárhelyre van szükség – így is hatékonyan be lehet vetni. Addig a fejlesztőknek lesz idejük a különböző algoritmusok működésének tökéletesítésére, így a ReRAM alapú megoldások valóban ütőképesek lehetnek majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. mzso
2012.06.19. 19:50
Hát ez még igen messze van a terrás ReRAM SSD-ktől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. crowly
2012.06.19. 20:19
Valójában nagyon közel van, csak magas gyártási költségre hivatkoznak és szépen végig járják az utat ami a lassú fejlesztgetéseken át vezet
A technológia már most meglenne hozzá, hogy a sokkal jobb módszert alkalmazzák csak és kizárólag.

SSD-ből is már évekkel ezelőtt volt 1 terrás prototípus. 2009-ben mutatta be az OCZ a 3,5ös winchester méretű 1 terrás SSD megoldását. Azóta is olyan áron vannak, hogy még a 64 és 128 gigás változatok se terjedtek el rendesen.

Ha jól tudom ugyanez megy a RAM-okkal. A processzor cache memóriája sokkal gyorsabb lenne, de az "drága", ezért inkább évről évre fejlesztenek pár százalékot valami más technológián, pedig már adott lenne valami ami sokkal fejlettebb a most használtaknál.

Még egy példa a CD, DVD, Blue-ray és egyéb optikai lemezek. DVD már tizenéves de még mindig nem váltotta le a Blue-ray mindenhol. Gazdagabb országokban meglehet, de én pl még csak messziről láttam. Évek óta adott a jobb technológia de előbb meg kell szedjék magukat mielőtt elérhető árra kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cannapeace
2012.06.20. 00:57
Legalább addig is "csinálnak valamit" de ennyi erővel FET-et is alkalmazhatnának a processzorokban a millennium óta eltelt 12 év és az Intel most nyúl csak hozzá.
És akkor ott van a kvantum számítógép csak normális OS nincs a mivel működtessük de van néhány millió dollár ért és kenterbe veri a szuperszámítógépeket.
Vagy a grafén alapú technológia IBM is mondta 150GHz órajellel üzemel
és mégse azt adják neked oda fillérekért.
Sílíciumból meg amúgy is sok van legyártása fillérekben mérhető eladása bankókért történik mázlista arabok tele vannak homokkal.
vissza mennék az időben és felvásárolnám a sivatagot is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cannapeace
2012.06.20. 01:13
ReRAM típusú memrisztorokat tartalmazó hibrid adattárolók
memrisztorokat: 200x évben svájci kutató egy csoportja is foglalkozott ezzel a cuccal majd 2007-2008 körülire emlékszem akkor már volt működő képes prototípus és azt mondták hogy 2009-2010 évben be indul a gyártása úgy latszik kellet neki még egy pár év.
magyar nevén: "emlékező ellenállás" és akkoriban arra akarták használni hogy a gépeket hibernálás nélkül is kilehessen kapcsolni olyan tart ahol tart majd bekapcsolásnál fut minden tovább mintha misem történt volna. De viszont az SSD-be való építés a terv tehát nem minden gömbölyű ebben a témában alaplapokban is kéne ezt alkalmazni és a memóriákban na meg a VGA-kban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cannapeace
2012.06.20. 01:14
Eszembe jutott a régi neve is az pedig: ZRAM volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2012.06.20. 01:32
Hibáztam http://index.hu/tech/2010/04/09/bemutatjak_a_memrisztort/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. deviant93
2012.06.20. 12:42
végre eszükbe jutott, erre vártam már mióta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!