iPon Hírek

Hideget nem érzékelő egereket hoztak létre

Dátum | 2013. 02. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóinak egerekben sikerült „lekapcsolniuk” a hideg érzékelésének képességét. A kutatás révén újfajta fájdalomcsillapítók kerülhetnek kifejlesztésre. David McKemy és kollégái azonosították azokat a neuronokat, amelyek a hidegérzetet közvetítik az agynak, és ezek deaktiválásával celluláris szinten akadályozták meg a didergést. Korábbi kutatásai során McKemy felfedezte, hogy mind a hidegreceptorokat, mind pedig a szintén hidegérzetet közvetítő mentolreceptorokat egy TRPM8 nevű fehérje építi fel, amely egyetlen gén kifejeződésének eredménye, és úgy tűnik, hogy egyedüli szenzorként felel az alacsonyabb hőfokok érzékeléséért. A fehérje pontos funkciójának meghatározása érdekében a szakértők egerekből eltávolították az ezen molekula génjét tartalmazó neuronokat, majd egy változatos hőmérsékleti körülményeket (0-50 °C) felvonultató felületre helyezték az állatokat.

Az egerek mindenféle szabadon bolyonghattak a felületen, és a kutatók közben figyelték mozgásukat. A kontrollcsoport tagjai a 30 °C körüli régiókat preferálták, és mind a túl hideg, mind a túl meleg részeket elkerülték. A TRPM8-neuronokkal nem rendelkező állatok viszont csak a melegebb területeket kerülték, és akkor is megmaradtak a hideg részeken, amikor az normál receptorokkal már fájdalmas élmény lett volna. A fehérje kiiktatása tehát úgy tűnik, hogy valóban lekapcsolja a hidegérzetet, mégpedig úgy, hogy közben a meleg és a tapintás érzékelésének képessége megmarad. Ez a felfedezés pedig olyan újfajta fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez vezethet, amelyek kizárólag az érintett receptorokra fejtik ki hatásukat, és nem tompítják el az adott terület teljes érzékelő képességét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. pipi1
2013.02.15. 18:56
Ez olyan lesz, mint a terminátor, addig szalad majd, amíg le nem törik a megfagyott lába...

[1:40-től]
http://goo.gl/Ek5QG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cannapeace
2013.02.15. 19:05
Ezekkel a gyógyszerekkel majd katonákat láthatnak el bevetésben így nem fogják őket akadályoztatni a hidegben való kommandózás vagy a fagy halál beáltat előtti szenvedés. Amúgy meg hétköznapi embereknek miben segítene az hogy elvesztik a hideg érzetet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sturmtiger
2013.02.15. 19:26
Látom nem érted a lényeget. Itt csak a hidegérzékelést iktatták ki, mivel minden fájdalom specifikus ezért ki tudják majd iktatni azokat a krónikusan fájó dolgokat, miközben nem zsibbasztják el az egész testrész. Itt az az áttörés hogy más érez a mus csak a hideget nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MaximumGam...
2013.02.16. 01:06
Ezennel az oltással, az emberek félelem érzetét is tudják fokozni...
Már Joghurtot se fogok enni... és még sok mást... mert borzalom mik vannak benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MaximumGam...
2013.02.16. 01:07
Budapesti hajléktalanoknak jó ez... bor helyett jobb az ilyen kutyult szar is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. crowly
2013.02.16. 04:17
"eltávolították az ezen molekula génjét tartalmazó neuronokat"
Azért ez még messze van a bolti forgalomban kapható gyógyszertől.
A cikk lényege röviden annyi, hogy sikerült teszten bizonyítani az amúgy valószínű "tényt", miszerint különféle érzékeléseket (hideg, meleg, tapintás...), külön gének szabályoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2013.02.16. 06:28
Nem értem mi olyan ijesztő/sokkoló ebben egyeseknek. Nem egészséges emberek érzékelését fogják kikapcsolni, hanem a migrén fájdalmát, elvesztett végtag csonkjának fájdalmát, menthetetlen de még eszméletüknél lévő haldoklók esetében minden fájdalmat, de például bármilyen műtéthez ideális lesz, mert elvileg nincs mellékhatása, sőt talán újfajta altatási módszert is kidolgozhatnak az ilyen kutatások nyomán, hogy olyan mondjuk szívbetegeket is műthessenek, akiket a ma használt altatók megölnének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2013.02.16. 10:41
freyr: Ez nem is volt a cikkben.
Egy érzékelő rendszert kapcsoltak ki az egereknél, amely véd minket az ellen, hogy kárt tegyünk magunkban. Egyelőre nem látom a optimális használhatósági területét ennek.

Azok is állandó életveszélyben vannak, akik nem érzik a fájdalmat, mert akármikor elkövethetnek valamit maguk ellen, ami végleges lehet.

Mindazonáltal az egereknek nem csak egyes testrészeiben kapcsolták ki a hideg érzékelést, hanem az agyukban, ami teljes testre hatással van. Sok dolguk lesz még a tudósoknak ezzel ha használni is szeretnék valamire.

Menthetetlen embereknek meg ott az eutanázia, az egy kicsit humánusabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2013.02.16. 12:40
Humbuk: Úgy tűnik nem csak nem érted miről van szó, de még a második mondatig sem olvastad el a cikket.
Az eutanázia pedig nem humánus, tekintve hogy megölnek egy embert, aki még élhetne valameddig. A fájdalom kiiktatásával pedig már értelme is lenne, hogy életben maradjon. Állandó orvosi felügyelet alatt egy kórházban úgysem nagyon történne vele semmi, amihez szükség lenne a fájdalomérzetre. Sőt, aki nem haldoklik, de állandó fájdalomban kéne leélnie az életét, amitől talán mozdulni sem tud, az szerintem inkább vállalná a fájdalomérzet hiányát és a kockázatos életet, mint hogy élete végéig ágyhoz legyen kötve és olyan drogokra szoruljon, amiknek a mellékhatásai felére rövidítik a várható élettartamát, ráadásul időről időre emelni kell a dózist, hogy maradjon valamiféle hatása. De ez úgyis csak a szélsőséges eset, a fő cél a ma használt fájdalomcsillapítók nélküli fájdalomcsillapítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2013.02.16. 15:25
Kis ékezetcsere !

Az egerek mindenféle szabadon bolyonghattak a felületen,

Inkább így_
Az egerek mindenfelé szabadon bolyonghattak a felületen...

pipi1 - 2013-02-15 18:56:46
jaja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Atesz1987
2013.02.16. 20:48
Ebben mi az újdonság? A magyarok ezt már több száz éve kitalálták. A szert pálinkának hívják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!