iPon Hírek

Hidegzuhany: a HP kiszállhat a PC piacról?

Dátum | 2011. 08. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Néhány órával ezelőtt meglehetősen érdekes hírek érkeztek a HP háza tájáról: a különböző források egybehangzóan állították, hogy a HP befejezi a HP TouchPad gyártását, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt napokban kiderült, hogy még az akciók ellenére sem fogyott belőle elég darab.

Sokan humorosan el is nevezték a HP tábláját OuchPad-nak, ami egy rendkívül találó név, ugyanis a cég számára ez a bukás szinte biztos, hogy fájó pont. Később már arról is cikkeztek a külföldi online hírportálok, hogy a HP ezzel együtt a többi webOS alapú eszköz fejlesztését/készítését is leállítja és elgondolkodik rajta, hogy miként lehetne hatékonyabban hasznosítani az operációs rendszert. Ebből sokan egyből azt a következtetést vonták le, hogy a HP a webOS értékesítésén gondolkodik, igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre hivatalos forrásból származó információk nem jelentek meg.

Nem sokkal ezelőtt a pletykák egy részét meg is erősítette a HP, sőt, az időközben érkező, sokkal komolyabb híresztelések is igaznak bizonyultak. Ennek fényében a TouchPad névre keresztelt tábla PC már teljesen biztos, hogy halálra van ítélve.

HP TouchPad - R.I.P.
A legnagyobb meglepődést mégsem a fentiek váltották ki, hanem az, hogy a HP kiszállhat a PC piacról. Hogy mi lesz a történet vége, az egyelőre rejtély, de a cég vezetése már gondolkodik rajta, hogy a Personal Systems Group (PSG) esetében milyen stratégiai alternatívák léteznek. Többek között az is szerepel a lehetőségek között, hogy az asztali konfigurációk és noteszgépek gyártásáért felelős részleget részben, vagy teljes egészében kiszervezik. A HP a tervek szerint ezek után inkább a szoftverpiacon próbál majd labdába rúgni. Utóbbit jól szemléleteti, hogy a gyártó egy vállalati szoftverek fejlesztésével foglalkozó, az Egyesült Királyságban található cég felvásárlására készül, amely Autonomy Company névre hallgat.

Érdekes lenne tudni, hogy mi lehet a dolgok hátterében, de elképzelések azért már most is vannak. Az MSNBC szerint a PC szegmensből való kiszállást azért fontolgathatja a cég, mert ugyan ez a vállalat húzóágazata, azaz innen jön a legtöbb árbevétel, de ugyanakkor ez az a szegmens, amelyből a legkevesebb profit származik. A döntés mindenképpen érdekes és rendkívül váratlan: az elmúlt évtizedben tapasztalt gyakorlathoz képest a cég 180 fokos fordulatot vett, ugyanis a HP azért, hogy a világ legnagyobb PC gyártója lehessen, 24 milliárd amerikai dollárért felvásárolta a Compaq Computer-t.

Egyes szakértők szerint egyelőre nem túl valószínű, hogy a HP teljesen szakítana a PC piaccal, viszont az tény, hogy a bejelentés hidegzuhanyként érte a piacot. Egyelőre az sem tudható, hogy a kiszervezés - attól függően, hogy teljes, vagy részleges lesz-e - mekkora mértékben érinti a HP PC részlege által világszerte biztosított 300 000 munkahelyet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. gery84
2011.08.19. 13:02
Ha ez tényleg igaz akkor, számomra hihetelen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pjszilard
2011.08.19. 13:10
Logikus lepes, ha a legnagyobb bukas az altalad fejlesztett op es a huzoagazata a pc gyartas, akkor ne gyarts pc-t es fejlessz csak programot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Merwenus
2011.08.19. 13:11
So What? Tablet PC-t sehol nem láttam még HPtól, ami picit is érdekelt lett volna. HP pc-t meg max vállalatok vesznek, így abból is kimaradok. Szóval ez kb annyira hihetetlen egy átlag ember számára, minthogy az Apple nagy nyereséggel dolgozik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. pjszilard
2011.08.19. 13:13
Az elso program, lehetne az ami lehetove teszi a szkennelest tintapatron nelkul a kombinalt hp berendezesekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. somakb
2011.08.19. 13:24
Erős jele annak, hogy a jelenlegi PC piac tényleg össze fog zuhanni (nem megszűnni, de a növekedésnek annyi, szűkülni fog) a az okos készülékeknek köszönhetően (mobil, tablet, okos tv, lejátszó stb). XP-vel megállt a PC szegmensben mindennemű innováció, egyszerűen évek óta nincs miért PC-t cserélni sem mobilt, sem asztalit. Évek óta 0 innováció van a PC piacon, így mindent csak nyomott áron lehet értékesíteni, ami meg profit kiesés olyan szempontból, hogy nagyobb profitú üzletágak elől veszi el az erőforrásokat és a pénzt... Minek öljön valaki egy üzletágba milliárd dollárokat ha alig pár % a profithányad...

Arról nem is beszélve, hogy ma már netezni, videózni, youtubot nézni, közösségi oldalakat molyolni már a tv-kről is lehet nemhogy egyéb okos eszközökről (meg a jópár éves PC konfigokkal)...

Intel és AMD is gondolkodóba fog esni... az x86 legértékesebb szegmense a szerverpiac lesz még inkább (már most is az a legnagyobb profit termelő, és ott mindig szükség van az egyre nagyobb teljesítményre), úgyhogy ha ott pl az AMD képtelen lesz elmozdulni a 4-5%-os részesedéséről akkor roló, mert a konzumer piac be fog szűkülni, abból nem lehet majd megélni. Intel is gondolkozhat erősen, és még nagyobb fokozatra kéne kapcsolni a mobil csipek terén, ha jót akar, mert egyszerűen nincs más kiút a konzumer szegmensben... nemrég volt arról is hír, hogy 1 negyedév alatt a netbook piac nyugat-európában felére zuhant...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pjszilard
2011.08.19. 13:39
Amig van integralt, foleg inteles szamitogep valaki birtokaban addig lehet uj PC-t eladni!
Vegre rajottek az embetek, mit is csinalnak egy laptoppal valojaban, ezert valtanak androidra. Az inteles videos netbook mar indulaskor ertelmetlen volt, az and-s meg draga. Aki pedik pc-ket gyart es ezeken meglepodott az meg ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Svidi
2011.08.19. 14:03
somakb: érdekelne, hogy ezt hogy gondoltad: "az x86 legértékesebb szegmense a szerverpiac lesz még inkább"
Tudomáson szerint ugyanis az x86 a 32 bites oprendszerre utal, ami ugyebár max 4GB memóriát tud megcímezni és kihasználni. A szervereknél meg nem pont az a lényeg, hogy ennél jóval több legyen? Lehet mondani, h PAE, de az is max 64GB... Akkor hogy teszed bele a pár napja elhíresztelt 32GB-os samsung memóriamodult? (max 2 és kifújt...)

A cikkhez meg: egyszer minden véget ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. exec79
2011.08.19. 14:09
szánalmasak ezek az ipad koppintások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. asimov007
2011.08.19. 14:10
Nem gond, van sok ipari hulladék gyártó rajtuk kívül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror Svidi
2011.08.19. 14:10
Nagyon félresiklottál valamivel, nem erről van szó, hanem.

Szerintem nem fog itt semmi véget érni, ez a hordozható mizéria ugyanarra a hype-ra épül, mint a cd-játékos, mp3-lejátszó, tetris, színes kijelzős mobil, satöbbi. Ami után természetessé válik, a kutyát nem fogja érdekelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Rönk-Fakli
2011.08.19. 14:39
én személy szerint nem bánom, ha nem gyárt több PC-t, szutyok alaplap (igaz intel proci) amihez a drivereket innen-onnan kell összevadászni, és ahány alaplap (config) annyi féle driver.. kontinensenként más-más chipset holott a seria szám u.az.. tegyen bele márkás (asus, gigabyte, asrock,) alaplapot, és már is kelendőbb lenne.. de nem.. inkább marad a szutyok nevenincs deszkánál oszt ha telepítés van akkor vadásszál a neten
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. somakb Terro...
2011.08.19. 14:52
Nem véget érni fog, hanem szűkülni... egy valamit ne felejts, a cd játékos, az mp3 lejátszó, különálló navi stb. mind pont azért pusztul ki, mert egy mai okos kütyü ezt mind egyben tudja + internet, játékok stb... ezért hal be a 3DS, és ezért fog a PS Vita is... egyszerűen senkinek nem kellenek már funkcióikban korlátozott céleszközök. A cd játékos, mp3 lejátszó sem azért pusztul ki, mert lejárt a divat, és lecsengett a hype, hanem mert okafogyottá vált, az IOS és Androidos eszközök mind jobbak, bővíthető funkciókkal, frissíthetők és olyan lejátszót, böngészőt, navigációs szofvtert töltesz le mindre amilyet akarsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. valakititk...
2011.08.19. 16:03
Nem is kár értük. Csak a szenvedés volt a notebookjaikkal, legalábbis számomra. Mono hangszóró, no 64 bites driver, no Windows 7 támogatás stb... PFFF!!!

Örülök hogy befejezik! De akármi is lesz, én nem veszek több HP-t semmiből se, az biztos. Számomra VÉGE akármit találnak ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. somakb
2011.08.19. 17:20
Mikrobi: vannak HP gyárak? Milyen hatalmas gyártókapacitása van? Nincsenek HP notebook és desktop pc gyárak, pont úgy ahogy nincs Acer és Apple sem. Mindenki taiwani és kínai OEM gyártók gyártósorain készítteti az eszközeiket. Szépen leadják a megrendelést, hogy miből álljon a cucc, az OEM gyártó meg legyártja, egymás mellett az HP, Acer, Dell és egyéb "gyártók" megrendeléseit. Pont ugyanúgy, mint ahogy a TSMC, UMC, Samsung félvezetőgyártóknál gyártatják a csipjeiket az NV, AMD, Apple stb.
A HP, Acer, Dell, Toshiba jórészt a Compal és Quanta gyáraiban készítteti a termékeit. Szépen ott készülnek egymás mellett mindenkinek az egyedi megrendeléseknek megfelelően.

Itt pl meg is nézheted, kb ki hol gyártat. A táblázatban nincs benne a Foxconn, ami az egyik legnagyobb, és ott készülnek többek közt az Apple cuccai is. De ugyancsak fontos szereplő pl a táblagépek terén a Pegatron.

El kell felejteni azt, hogy bármely brand "gyár"-nak is ilyen olyan nagy "gyártókapacitás" van.

A HP-nak így nem kell leállítani semmit, egyszerűen kiszervezik ezt a szegmenst, és kész.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2011.08.19. 17:29
HP bejelentes nem meglepo, mert a HP gyartasi hatekonysagat es minoseget igazabol csak a vallalati szfera tudja megfizetni.

Ezert mondja a HP, hogy meg szeretne maradni a vallalti szferaban. Es ezert mondjak a nyers szamok, hogy noha a PC szegmens hozza a legnagyobb bevetelt, ugyanakkor itt messze legkisebb a bevetelhez viszonyitott nyereseg.

Kapitalizmus eseten nem az a kerdes, hogy vilagszerte hogyan adunk munkat 300 ezer embernek, hanem hogy a megforgatott tokhe hol hozza a legtobb hasznot. Marpedig ma a kapitalizmus a kotelezo vilagvallas, legalabbis az egyhaztol elvalasztott vilagi ugyekben.

Romai papa napokban nyilatkozta, hogy a penz helyett az embernek kellene elorebb allnia.

Elorebb allas kerdeserol van szo. Ugyanis ha nem all az ember utani helyen a penz, hanem szamuzzuk a semmibe a penz szempontjait, akkor hiaba all elol az ember, akinek aztan nem jut semmi a penzugyi hatekonysag hianyaban.

Penzugyi dolgokat, kapitalizmust nem szamuzni kell, hanem csupan az ember utani kovetkezo helyre tenni.

Most csupan attol van valsag a vilagban, meg nehany vilaghaboru es ilyen olyan egyeb nyomorusag es uldoztetes a XX. szazadban, mert az ember ele kerult a kapitalizmus szempontja.

Maskent: nem mindegy, hogy a penz szolgalja az embert, vagy az ember szolgalja a penzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. FoAMDFun
2011.08.19. 19:06
Azt a minhdenit, most aztán már drágább lesz a kenyér vagy olcsóbb! Annyira nem érdekel! Csinálgatják a hülye notebook-jaikat, jól megvagyok nélkülük. Szerintem nem olyan cég, mint egy Intel vagy nVidia, hogy ezért sokan kétségbe esnének. Nyilván azért ipari környezetbe szánt számítógépekkel tarolnak, de majd betömi más (Dell) a rést!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. grafika95
2011.08.19. 21:51
Azért meglepő a hír...
Eddig arra törekedtek, hogy a legnagyobb részét uralják a polcoknak, most meg totál kiszállnak ? na szép, búcsút mondhatok a 3éves gariknak, ha noteszt fogok venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. reednow
2011.08.20. 09:48
Mikrobi! A HP jelenleg a világ legnagyobb IT vállalata. Vagyis közel jártál, az első!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2011.08.20. 09:54
somakb:

Az Apple eseteben tevedsz.Az Apple Tv,az iMac,es a MacPro is sajat gyartasu termeke,a tobbit viszont mashol gyartatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.08.20. 16:58
"Szerintem nem olyan cég, mint egy Intel vagy nVidia, hogy ezért sokan kétségbe esnének."

Asszem a jo valasz erre: "Egy cseppet lekicsinyelted a HP-t. ..."

Szemelyi szamitogepek piaca meg csak kisiskolas volt a 80-as evekben, amikor a HP a kiserleti szakemberek legmelyebb tiszteletenek orvendett: egy HP meromuszert a megbizhatosag etalonjanak tartottak akkoriban.

Barkinek ajanlom, hogy egyszer kukkantson bele egy HP szerver belsejebe, es nezze meg azt a mernoki elitizmust, ahogy annak a belseje at van gondolva.

Minderre irtam azt, hogy a nagyvallalati szfera kepes megfizetni ezt, ... a csaladi vagy normal ossznepi piac viszont ennel sokkal inkabb vetel-ar erzekeny, ... hiaba jobb a dragabb, ha nincs raszanhato penz. HP ettol szenvedett.

Nem a gyarto szamit elsosorban, hanem a tervezo es vegrehajtato.

HP jol tervez, csak nincs ra eleg penzunk azt megfizetni.

Udito kivetel volt, amikor nyar elejen 4-5 heten keresztul itt az iPon-on lehetett HP tervezesu AMD BRAZOS alapu mikroszervert kapni brutto 35 ezerert. Verem a fejem a falba, hogy nem vettem belole 4 darabot, akar ajandekozasi celzattal is. Irgalmatlan jo uzlet lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. JuanDebrec...
2011.08.20. 17:06
Boldogsággal tölt el
Egy igénytelen cégről beszélünk, aki nem foglalkozik a kis felhasználókkal/vevőkkel. Anno a Touchpad-os hírnél én mondtam, hogy ennek semmi értelme nincs és hogy óvatosan az ilyen HP-s kütyükkel (ami hozzászólásom akkor törölve volt....)
Kíváncsi vagyok, hogy azon kívül, hogy semmire, mire fog jutni a HP a szoftver piacon, amikor röhejesen szánalmasan pocsék a terméktámogatásuk. Ilyen cégnek nincs helye a piacon....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JuanDebrec...
2011.08.20. 17:08
/// persze ez mind a kis felhasználókra/fogyasztókra vonatkozik, a céges szféra teljesen más! Abban tényleg fel tud mutatni minőségi dolgokat.///
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2011.08.21. 19:18
Jómagam is "leszóltam" a touchpadot a róla szóló hírekben, remélem hogy az akkori hevesen tevékenykedő védelmi brigád kinyitja szemeit és csendben marad legközelebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gyurkov
2011.08.22. 09:15
Csak 99 dollárért dobálták hétvégén a TouchPadet a HP oldalán, ma reggel akartam rendelni, és ahogy lenni szokott már mindet elvitték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shaddam
2011.08.22. 14:24
Nekem pont sikerült egy touchpadet vennem 100 dollárért.Vicces hogy mifelénk 140 ezer.
ui:ipadre cserélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!