iPon Hírek

Hidrogélből csináltak beültethető gyógyszeradagolót

Dátum | 2017. 01. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Piciny, gyógyszeradagolásra alkalmas biorobottal állt elő egy nemzetközi kutatócsoport. A bőr alá beültethető, 3D nyomtatással létrehozott rendszernek nincs szüksége saját energiaforrásra vagy drótokra, mivel egy külső mágnessel működtethető. A készüléket eddig még csak egereken tesztelték, de ha az emberekben is beválik, nagyon jól használható lehet a célzott, egy-egy tumor elpusztítására bevetett kemoterápiás kezelések során.
Az apró szerkentyű hidrogélből készült, amely lágy, így igazodik a szervezet mozgásaihoz, nem mérgezi a szöveteket, és mivel biológiailag lebomlik, használata után nem is kell eltávolítani. A rendszer az úgynevezett máltai kereszt-hajtás elvén működik, vagyis benne egy hajtó tárcsa forgat egy hat rekeszből álló másik alkatrészt. A tárcsa egy külső mágnessel forgatható, és ha fordul egyet, egy pici lyukhoz igazítja az egyik rekeszt, amelyből így kiszabadulhat a benne tárolt hatóanyag. Az ötlet az, hogy a készüléket a daganatok közelébe ültetik be, majd a külső mágnessel szükség szerint adagolják belőle a gyógyszert. A szerkentyű mindössze másfél centiméter átmérőjű, és egy-egy darabot fél órába telik legyártani. A rendszert csontrákos egereken tesztelték a szakértők, és az eredményeket hagyományos kemoterápiával kezelt egerek adataival hasonlították össze.
A tároló rekeszeit doxorubicinnel töltötték fel, és az így kezelt állatok daganatai jobban zsugorodtak, mint az ugyanezen szerrel, de hagyományos módon kezelt csoport tagjainak tumorjai. Az előbbieknek ráadásul a célzott kezelés miatt kevesebb egészséges sejtjük károsodott, mint a hagyományos kemoterápia során, amelynek keretében az egész szervezetet elárasztják a toxikus hatóanyagok. Ha a módszer beválik, ahogy a kutatók remélik, a szerkentyű révén a jövőben sokkal inkább személyre szabottan valósulhatnak meg a kemoterápiás kezelések, és az új gyógyszeradagoló módszer talán más állapotok kezelésére is alkalmas lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!