iPon Hírek

Higgs-bozon ‒ még nincs bizonyíték, csak biztató jelek

Dátum | 2011. 12. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Jelzéseket találtak az isteni részecskeként is emlegetett Higgs-bozon létezésére az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) tudósai a nagy hadronütköztető nyalábütköztetéseinek adatait vizsgálva, ám csak jövőre áll majd rendelkezésre elegendő adat, amely egyértelműen bizonyítja vagy kizárja a létezését ‒ jelentették be a CERN kutatói kedd délután.

Úgy képzeljük el a Higgs-teret, mint egy termet tele nyugodtan álldogáló fizikusokkal (1.). Hirtelen egy híres tudós lép be az ajtón, és elindul keresztül a termen. Ahogy halad előre, egyre több csodálója gyűlik köré (2.), amitől nehezebb lesz a mozgása, más szóval tömegre tesz szert, épp úgy, ahogy a Higgs-téren keresztülhaladó részecskék.
Ha az előbb elképzelt teremben megindul a pletyka (1.), hasonló "csomósodások" jönnek létre, mint az első esetben, csak éppen a teremben eredetileg tartózkodókból (2.). Ezeket a "csomókat" hívjuk a Higgs-térben Higgs-részecskének vagy Higgs-bozonnak.
A kutatók régóta keresik a bizonyítékot az 1964-ben megjósolt részecske létezésére, amely sokak szerint az univerzum építőköve, és valóságossága egy sor tudományos rejtély megoldását jelentené. A részecskefizikusok stantard modellje egy mindenütt jelenlevő kvantummezőt feltételez, amely felelős a részecskék tömegéért. Ezt a mezőt nevezik Higgs-térnek. Az ebben megtalálható Higgs-bozon vagy Higgs-részecske léte szolgáltatná a legegyszerűbb magyarázatot arra, hogy a korai világegyetemben miként sérült a gyenge kölcsönhatás szimmetriája, és miként nyertek tömeget a részecskék.

A CERN tudósai két különböző kísérletet folytattak a részecske megtalálása érdekében (ATLAS, CMS), és az egymástól függetlenül elért eredmények alapján sikerült behatárolni, hogy milyen tartományban lehet a Higgs-bozon tömege: a tegnapi bejelentés szerint valahol 115‒130 GeV között. 

A CERN hivatalos beszámolója a kísérletekről itt olvasható el magyar nyelven.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. zodiac83
2011.12.14. 13:18
Na kíváncsi leszek mi lesz ennek a vége. Olvastam már a Higgs-bozon katyvasznál jóval emészthetőbb alternatív modellt, amit valahogy az én gyomrom jobban bevesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. benczeb90
2011.12.14. 16:49
jaja nagyon érdekes. remélem Mr.Higgs megéri még az elmélete beigazolódását. jó lenne, ha közelebbi viszonyba kerülhetne a kvantumfizika az általunk tapasztalt valósággal. ha ez meglesz, könnyebb lesz magyarázatokat találni a mikro- és makrovilág közti különbségekre.

Kedves Jools. amióta ilyen tudományos cikkekkel bombázol, azóta gyakrabban nézek föl az oldalra. Tartsa meg az Isten jó szokásodat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. enisherpa
2011.12.14. 17:35
@ Zodiac83: mi volt az az emészthetőbb modell? Ilyen nedves időben ráérek olvasni.
Remélem, nem bonyolultabb, mint az E8 elmélet. ( http://sifter.org/~aglisi/ )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2011.12.16. 15:10
@enisherpa:

Ez lenne az. Nem egy bonyolult modell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!