iPon Hírek

High-tech karszalagok a fesztiválokon

Dátum | 2012. 01. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Azonosításra alkalmas mikrochippel felszerelt karszalagok jelennek meg számos európai zenei fesztiválon, és más rendezvények is érdeklődnek a technológia iránt, számolt be a BBC. A karszalag gyártói szerint az újítás gyakorlatilag kizárja a csalás lehetőségét, valamint fizetőeszközként is használható: pénzt lehet rá helyezni, és a helyszínen termékekre és szolgáltatásokra beváltani. Ellenzői szerint az újfajta karszalag alkalmazása beleavatkozás az emberek magánéletébe, és túlságosan „kommersz” ízt ad a fesztiváloknak.


A karszalagokat speciális szkennerekkel olvassák le a be- és kilépésnél. Michael Eavis, a Glastonbury fesztivál egyik szervezője szerint a rendszer elképesztően hatékonynak tűnik, és megfontolják, hogy bevezessék-e. Amiatt azonban aggódik, hogy valóban túlságosan kereskedelmi jelleget adhat a rendezvénynek. „Nem fogunk olyat rákényszeríteni az emberekre, amit nem akarnak.” Tisztázatlan egyelőre az is, hogy pontosan milyen információkat tárol a chip, és hogy ezek a szervezői szkennereken kívül milyen más technológiákkal lehetnek hozzáférhetőek és felhasználhatóak.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Blero3311
2012.01.18. 14:54
Dátum: 2012.01.18 13:30

Nem merem megkeresni mióta létezik (kis)kereskedelmi felhasználásban az RFID..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ADAMEX
2012.01.18. 15:00
A legtöbb fesztiválon már úgyis NFC-s fizetés van/lesz, akkor már nem mindegy, hogy kártya vagy karszalag van? Aztán milyen infót tárolhat rólunk? Név, cím, telefonszám, fénykép? Semmi olyan amit ne adnál meg bárhol az életben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR
2012.01.18. 15:14
"Ellenzői szerint az újfajta karszalag alkalmazása beleavatkozás az emberek magánéletébe, és túlságosan „kommersz” ízt ad a fesztiváloknak."

Akiket zavar ne mennyen fesztiválra. Ha ez a törvény akkor ez van el kell fogadni. (persze még enm az de ha az lenne) Példa: mikor tiltakoztak a vonatok és buszok bekamerázása ellen merthogy sértő bla bla. Hát inkább kamerázzanak le mint hogy egy lepukkant szar vonaton/buszon utazzak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. RKG
2012.01.18. 16:09
túlságosan „kommersz” ízt ad a fesztiváloknak
túlságosan kereskedelmi jelleget adhat a rendezvénynek.

Ezeket magyarázza el már valaki, hogy miért? esküszöm nem értem!
de ezt a magánéletbe való beavatkozást sem...!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. serif91
2012.01.18. 16:44
ez is elszakad.kérhetsz újat.és ha úgy lógtál be és találsz 1et a földön elszakadva simán odamehetsz(persze ha nem tárolja a nevet esetleg "képet"és kérhetsz 1et mint minden fesztiválon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven... Blero...
2012.01.18. 16:51
"Nem merem megkeresni mióta létezik (kis)kereskedelmi felhasználásban az RFID.."

Emberek megjelölésére nem nagyon használták eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2012.01.18. 17:05
Szerintem a kulonfele vazolt kockazatok ellenere TOBB AZ ELONYE mint hatranya.

Peldaul nem kell penzzel kartyaval vacakolni, fizetohelyen porog a sor mert gyors a fizetes, ...

Peldaul esetleg zenei jogosultsagok is vasarolhatok lennenek, ha az informaciot egy vekonyka kis USB-nyelvecsken keresztul barki hazamenetel utan ki tudna onmaganak olvasni.

Megfigyelni meg igy is ugy is megfigyelnek ha akarnak, ez mar egy lezongoracott kerdes.

Megfigyelessel kapcsolatban azert van zavar a fejekben, mert a mai vilagrend nem tudja biztositani a kellemes kozerzetunket, ezert igyekeznek a masik vilagrend-elkepzelest ott befeketiteni ahol csak birjak, es ennek egyik eszkoze, hogy a pfujj-bodos-kommunistak mindenkit megfigyeltek, ...

... na es most a mobilhalozat mire jo? Es sok minden mas, ... beleertve a szamitogepes halozati infrastruktura, felhasznalok altal elerhetetlenebb, alacsonyabb szintu retegeit.

Megfigyelesen folosleges aggodni, ugyis megoldjak valahogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.01.18. 17:17
"Nem akarunk rákényszeríteni olyan dolgot az emberekre, amit nem akarnak." Ez eddig sem volt akadály az élet semelyik területén sem. Lassan már chip-et raknak az emberekbe, mint a kutyákba, mert, hogy fizethetsz vele és azonosít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.01.18. 21:19
Jo lesz ez,csak lehessen vele fizetni,meg ha bekomazok,akkor a mentos csak szkennelje be,es mar tud is mindent amit kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!