iPon Hírek

High-tech úszódresszek

Dátum | 2011. 12. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szuperhősök és az úszósztárok közös ismertetőjegye az utóbbi években a speciális öltözék, amely segít kihozni képességeikből a maximumot, sőt, néha annál többet is. A FINA 2009-ben végül betiltotta az egészalakos, cáparuhának is nevezett, high-tech dresszeket, és a Northwestern kutatói most tanulmányt is megjelentettek arról, hogyan befolyásolta az úszók teljesítményét a különleges ruházat.

Az első csodadresszeket 2008 februárjában mutatta be a Speedo: a NASA segítségével kifejlesztett, poliuretánból készült ruha taszítja a vizet, és összeszorítja a testet, főleg a törzset és a combot, így áramvonalasabb külsőt kölcsönöz. A hatás nem maradt el: 2008. február 18-tól a pekingi olimpia kezdetéig összesen 52 világcsúcs született, és ebből 48-at a Speedo LZR Racer nevű modelljében úsztak. A pekingi olimpián 25 világcsúcs született, ebből 23 LZR Racerben, és a 32 aranyéremből 29-et a Speedo dresszét viselők vihettek haza.

Speedo LZR Racer
A FINA 2009 elején próbálta szabályozni a dresszkérdést, de végül minden modellt engedélyeztek a római világbajnokság előtt, ahol addig példa nélküli módon összesen 43 világcsúcs született, a 40 úszódöntőből 27-ben világcsúccsal nyertek! A cáparuha végét a 2009 decemberében rendezett isztambuli rövidpályás Eb jelentette, ott úszhattak a versenyzők utoljára egész testet borító dresszben. 2010 eleje óta normál medencében mindössze két világcsúcs született, rövidpályán további öt. A különbség jelentős, a kutatók biztosak voltak benne, hogy a dressznek jelentős szerepe volt az eredményekben.

Annak megállapítására, hogy mekkora szerepet tölthettek be a cáparuhák a világcsúcsokban, a kutatók elemezték az 1990 és 2010 közötti versenyeredményeket, és összevetették különféle atlétikai sportágak eredményeinek fejlődésével. A vizsgálatban figyelembe vették az edzésmódszerek hatékonyságának növekedését, a szabályok változásait, a nemi eltéréseket, az egyéni tehetséget és sok egyéb tényezőt, és igyekeztek kizárni azokat az eseteket, amikor ezek valamelyikének volt köszönhető a kimagasló eredmény. Mindezeket kizárva statisztikailag bizonyították, hogy a cáparuha valóban jelentősen növelte az ezt viselő úszók teljesítményét, szinte behozhatatlan előnyökhöz juttatva őket.

Speedo Fastskin3
Valószínűleg nem kell sokat várnunk az újabb világcsúcsözönre, a Speedo ugyanis újabb nagy dobást jelentett be: december elején bemutatták a Fastskin3 modellt, amely a fejlesztők szerint a víz alatt 16,6, a víz felett pedig 5,2 százalékkal csökkenti az úszók közegellenállását. A FINA januártól engedélyezte a termék használatát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. rastawicc
2011.12.15. 10:26
Ez itt minimálisan irreleváns témának tűnik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gyigyo
2011.12.15. 11:32
kétéltűek lol..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Trolltaxi
2011.12.15. 13:21
Az NDK-úszónő afféle méme volt a '70-es évektől kezdve. Máig él a köztudatban a drabálisan izmos, nagydarab úszónő képe. Ma már közismert, hogy eredményeiket jelentősen javították az azóta minden doppinglistán elsők közt emlegetett szerek.

Még Egerszegi Kriszta is versenyzett ilyen Brünhildák ellen, a rajtkövön kb. kétszer akkorák voltak azok a csajok, mint Egér.

A csavar ott van, hogy amikor a németek elkezdtek sorra nyerni mindent ezekkel a lányokkal (meg a férfiakkal), akkor érkezett a ma már minden fürdőruhában alap lycra szál. Meg is volt az indok, azért ilyen kimagaslóan jók az eredményeik, mert ők használták először a lycra-szálakból készült fürdőnadrágokat, dresszeket.

Tetszik érezni az iróniát, ugye? Egyszercsak elkezdenek sorra dőlni a csúcsok, amikor megjelenik egy új anyag a dresszekben. Meg ugye élénken él az NDK-s úszónő képe is előttünk? A doppinglisták meg egyre hosszabbak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2011.12.15. 13:31
aminek semmi köze az informatikához annak itt már tényleg nincs helye... jó a jegesmedvék vándorolnak a felemelegedés miatt az annyiba hozzáfügg hogy a rengetek gép miatt is van az ami van... de ennek? ennek semmi köze hozzá hogy milyen ruha van rajtuk.... holnaptól papucsban megyek december közepén suliba és megírom a posztot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Atesz1987
2011.12.15. 13:42
Akit nem érdekel a cikk, minek olvassa el? :-O Nem is lennénk magyarok, ha nem fanyalognánk ilyeneken...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2011.12.15. 14:15
Atesz1987 - Ez egy IT oldal, nem Népszava, vagy valamelyik újság internetes oldala, tájékozatlan te vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BlackZodia...
2011.12.15. 14:39
Tipik nyunyorék style...nehogymá vmi mozgásról, netalántán sportról legyen szó... Ezek high tech cuccok...hiába csak egy "ruha" ugyhogy Less QQ moar pew pew...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. stranger
2011.12.15. 14:55
Hogy magamat idézzem: "kela".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Trolltaxi
2011.12.15. 21:34
Egyébként ezeknek a dresszeknek a dizájnja (de rosszul néz ki ez a szó...) nagyon hasonlít erre: http://ology.com/sites/default/files/mass-effect-shepard-normandy.jpg

És akkor máris helyben vagyunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!