iPon Hírek

Hitelesítést kapnak a C-típusú USB kábelek

Dátum | 2016. 08. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az C-típusú USB csatlakozóval, és a fejlődő USB szabvánnyal lehetőségek tárháza nyílt meg a felhasználók és a gyártók oldaláról is. Ahhoz azonban, hogy ki lehessen használni amire papíron képes az aktuális USB szabvány, a kábelek gyártóinak is be kéne tartaniuk a játékszabályokat, ám a nagy részük szimplán figyelmen kívül hagyja az előírások egy részét, hogy olcsóbban gyárthasson kábelt. Ennek az eredménye az, hogy rengeteg gyenge, vagy rosszabb esetben akár veszélyes kábel van a piacon.
Benson Leung, a Google egyik alkalmazottja már hónapokkal korábban egyszemélyes háborút indított a rossz minőségű – vagy éppen teljesen használhatatlan – C-típusú USB kábelekkel szemben. Leung rengeteg ilyen terméket vizsgáltatott, vizsgált meg, és rettentő elszomorító tapasztalatokat gyűjtött a „kalandja” alatt. Mint az nyilvánvalóvá vált a szakember számára, az új szabványra szinte a piaci szereplők túlnyomórésze fittyet hány; az azonban még neki is meglepetést okozott, hogy olyan termékkel is összefutott a vásárlásai során, ami egész egyszerűen képes tönkre tenni azt a készüléket, amit hozzá csatlakoztatnak. És bár az egyszemélyes hadjáratok ritkán járnak kézzel fogható sikerrel, most Benson Leung elégedetten dőlhet hátra (ha az ő érdeme részben, ha nem), mert az USB-IF végre közbelépett, és a jövőben tanúsítványkibocsájtóként felveszi a harcot a nem megfelelő USB madzagokkal szemben.
Az USB Implementers Forum a lehető legegyszerűbb megoldást húzta elő a kalapból: ettől kezdve lehetősége lesz a gyártóknak hitelesíttetni a kábeleiket. Azok a termékek, amelyek megfelelnek az USB-IF vizsgálatainak, szóval teljesítenek mindent, ami egy C-típusú USB vezeték esetében elvárás, kapni fognak egy kis logót. Ez alapján a vásárló azonnal látni fogja, hogy egy megbízható kábelről van szó, így magabiztosan teheti kosárba, és akkor sem kell majd imákat mormolnia, miközben az eszközéhez csatlakoztatja. A legáltalánosabb hiba egyébként ezeknél a C-típusú USB megoldásoknál az, hogy egész egyszerűen nem képesek megfelelő teljesítményt átvinni, ezért töltés közben egyáltalán nem azt kapja a felhasználó, amire valójában szeretett volna befizetni. Éppen ezért a logó is ehhez lett igazítva, és a „Certified USB Charger 45W” felirat olvasható rajta. Az USB Implementers Forum a hivatalos közleményében elmondta, hogy a minősítéssel rendelkező kábelek megfelelő adapterrel biztosan képesek lesznek megfelelően táplálni az okostelefonok és a táblagépek mellett akár monitorokat, noteszgépeket vagy dokkoló állomásokat is.
Minden részletet egyelőre nem osztott meg a programmal kapcsolatban az USB Implementers Forum, de az már biztos, hogy a logó megszerzése ingyenes lesz. Lényegében a felhasználóknak elég is ennyi információ, inkább a gyártók részéről merülhetnek majd fel itt kérdések. Illetve azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor jelenhetnek meg a boltok polcain az első hitelesítéssel rendelkező kábelek. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy bár a kezdeményezés mindenképpen pozitívum, de valószínűleg a hamis, vagy legalábbis az előírásoknak nem megfelelő C-típusú USB kábelek ettől még nem fognak eltűnni a boltok polcairól. Ha a hitelesítési rendszer beválik, és a gyártók valóban elkezdik bevizsgáltatni az USB-s madzagjaikat, akkor talán lesz némi esély arra, hogy a későbbiekben hivatalos eljárás keretében kitiltsák a minősítéssel nem rendelkező termékeket a boltok polcairól – persze ez is csak régiós szabályozás kereteiben működhet. Szinte biztos, hogy a felhasználók mindig összefuthatnak majd valahol nem megfelelő kábelekkel, de legalább már a hitelesítés hiányára odafigyelve elkerülhetik ezeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. rfj1989
2016.08.22. 09:03
Kezdetnek nem rosz, csak nehogy a kis logot is elkezdjék hamisítani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.08.22. 09:24
...vagy előbb megjelenjen olyan amint rajta van, minthogy ők kiadnák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba
2016.08.22. 10:07
Szerintem a vacak minőségű kábeleket gyártó cégek a telefongyártók leányvállalatai, így még több telefon fogy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!