iPon Hírek

Hivatalos: A Google kezébe került a Waze

Dátum | 2013. 06. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Waze és a Google között lezajló ügylet meglehetősen gyorsan lezajlott,legalábbis látszólag. Néhány értesülés szerint ugyanis a két fél már több hónapja folytatott tárgyalásokat az elmúlt napok eseményeit megelőzően. A médiában csak a múlthéten hallhattuk az első felvásárlásról szóló pletykákat, most pedig már pontot is tettek a bolt végére. A pontos összegről persze mind a két fél hallgat, de az ár vélhetően megfelel annak, ami a napokban merült fel, tehát 1,3 milliárd dollár cserélhetett gazdát (más források 1,1 milliárdról szólnak). Az egy milliárdos összeget meghaladó bevásárlás kicsit soknak tűnhet elsőre, de az elmúlt időszakban a Waze-t másokkal is szóba hozták, így a milliárdos bevásárlásairól híres Google, nem szerette volna tovább húzni az időt, és kiemelkedő ajánlatot tettek. Ez az összeg egyébként vélhetően rekordnak számít, bár a pontos számok nélkül ezt nem jelenthetjük ki – hasonló összeget az Instagram kóstált mobilos alkalmazások viszonylatában.

Az izraeli fejlesztésű termék alapköveit öt évvel ezelőtt rakták le, és mostanra 50 milliósra duzzadt a felhasználói bázisuk. A Waze lényege, hogy a térképen feltünteti a mások által tapasztalt problémákat az útvonalunkon, így például a baleseteket, útzárakat, tereléseket (traffipaxokat). Valamint javaslatokat tehetsz alternatív útvonalakra annak érdekében, hogy a többi felhasználó ne parkoljon be egy több kilométeres dugóban. A használatához csak egy interneteléréssel rendelkező okoskészülékre van szükség, amin Android, iOS vagy BlackBerry OS fut (utóbbi még béta verziós), néhány esetben pedig a Symbiant és a Windows Mobile-t sem veti meg, de ezeknél készülékspecifikus a támogatás. Az egyetlen fontos platform, amit a Waze eddig "elkerült", az a Windows Phone. A Google Maps és a Waze egyesítése egy soha nem látott informativitással rendelkező térkép megalkotását teszi lehetővé a két fél számára. Végeredményben már nem csak a TMC adatai fognak visszaköszönni a térképen, hanem a felhasználók által "bejelentett" dolgok is. A közösség pedig nagyon erős tud lenni, ha egy jól használható és valóban sok lehetőséget rejtő dolgot kínálunk nekik tálcán.
"A Waze közösség és az elkötelezett csapat létrehozott egy nagyszerű forrást az időben érkező útvonal korrigálásokért és frissítésekért. Szeretettel fogadjuk a Google-t, és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk velük minden erőnket befektetve annak érdekében, hogy megalkossuk a világ legátfogóbb, mindenkor pontos és hasznos térképét." - olvasható a Waze közleményében. Ambíciókban tehát itt sincs hiány, így a cég tökéletesen illeszkedik a Google profiljába. A Waze jelenleg 107 főt foglalkoztat, és az információink szerint mindegyikük maradni fog a fejlesztői csapat mostani főhadiszállásán, az izraeli Rananában. Az összebútorozás tehát még kicsit odébb van, így vélhetően az első kész, közös termék is várat magára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. piter
2013.06.13. 16:46
A 107 fo 180 millio dollaron osztozik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gabesz1992...
2013.06.13. 16:49
wazze most mi lesz ?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ncsicso
2013.06.14. 02:20
piter: ugyan! Alkalmazottak, nem tulajdonosok... gondolom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2013.06.14. 05:14
ncsicso Izraelben elek ugyhogy tudom!Persze a fonokok tobbet kapnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bandyTA
2013.06.16. 18:57
... közösségi idióták. Kicsit elszállt a világ, FB, Twitter, anyám p@#&>ß. A sok hülye meg örül neki és követi. Aki vezet, nem azzal van elfoglalva, hogy valósidejű adatokat küldjön az éterbe, aki küldi, nem vezet. Ráadásul a kutyát nem érdekli, hogy ki mit csinál, és mikor ér oda, majd szól, ha megjött. Persze arra jó, hogy a retardáltakat kirámolják, mert a világ tudja, mikor hol vannak. Elég lenne egy korrekt navigációs szoftver, nincs szükség a parasztvakításra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!