iPon Hírek

Hivatalos a Microsoft Lumia név, viszlát Nokia

Dátum | 2014. 10. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy arra már egy ideje számítani lehetett - hiszen maga a Microsoft is előre jelezte -, a Nokia márkanév az okostelefonok körében megszűnik létezni. A redmondiak hivatalosan is bejelentették, hogy a jövőben a Microsoft jelzésével lesznek ellátva az érkező újdonságok. A szoftveróriás bejelentése tehát egyáltalán nem meglepetés, és különösebben a miérteket sem kell ecsetelni. Egyszerűen a Microsoft szeretné, ha a felhasználók egyértelműen tisztában lennének azzal, hogy az ő termékeiket használják. Ezt az indokot nem is rejtik véka alá, hiszen maga Tuula Rytilä, a mobilos részleg marketingosztályának kinevezett alelnöke mondta el a változásokat taglaló interjúja során. Rytilä a beszélgetésben a jövőben érkező termékekre nem tért ki, de rámutatott arra, hogy a Microsoft nevével egyre több alkalmazásnál találkozhatnak majd a készüléktulajdonosok, és a lehető legjobb felhasználói élmény elérésén dolgoznak, amihez a Microsoft rengeteg szolgáltatása fog hozzájárulni. Elmondása alapján a vállalaton belül a Lumiát már az Xbox, a Windows, a Surface, a Skype, az Office és a Bing köreiben tartják számon, vagyis teljes mértékig a sajátjukként tekintenek rá. A rövid interjú során az is kiderült Tuula Rytilä szavaiból, hogy a névváltástól még olyan változásokra nem kell számítani, aminek következtében megszűnne a korábban forgalomba került készülékek árusítása vagy támogatása. Az érintett részleg marketingosztályának alelnöke kijelentette, hogy azokat semmilyen módon nem érinti ez a változás, akik valamely korábban bemutatott modell, például a Nokia Lumia 830 vagy egy Lumia 730 vagy 735 mellett teszik le a voksukat. Ezek a gépezetek ugyanúgy fognak részesülni még hosszú ideig mindenből (pl. frissítések), mint az érkező Microsoft Lumiák. A szoftveróriás minden jel szerint hosszútávra tervez, de a pillanatnyi piaci viszonyokat tekintve egyáltalán nem lesz egyszerű feladat felvirágoztatni a Nokia hagyatékát. Az eladási számok folyamatosan nőnek, ám az ütem nem elég gyors, a lemaradás pedig az élmezőnytől nagy – egyre nagyobb. A vállalat a legfrissebb pénzügyi jelentés szerint a harmadik negyedév során 9,3 millió okostelefont értékesített, ami a tavalyi év azonos időszakára csak éppen, hogy rálicitál.
Ráadásul az sem elhanyagolható tény, hogy az átnevezésnek bizony lehet negatív hatása is az értékesítésekre. Számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy sok korábbi Nokia márkahű vásárló a jövőben nem a Microsoft Lumiák mellett fogja letenni a voksát. Főleg, hogy a Nokia berkeiben különösen erős volt anno ez a tényező az új modell kiválasztásakor. Végül azért azt is meg kell említeni, hogy a Nokia márkanév továbbra is szerepelni fog néhány új telefonon, noha itt már csak a feature phone-ok vonalát erősítő megoldásokról lesz szó (pl.: Nokia 130). Persze a Microsoft idővel ezeket is fel fogja számolni, akárcsak az Ashákat és a Nokia X-eket, de ez sem új információ már, hiszen korábban erről hivatalosan is beszámolt a vállalat vezérigazgatója.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Cooley
2014.10.27. 11:45
Reflexből? Valahogy a PC-k túlnyomó többségén mégis Windows fut.

Minden esetre nagy butaságnak tartom, hogy még bő 9 évig használhatnák a Nokia márkanevet, és csak így sutty, eldobják. Lehetett volna valami finom átvezetés ezidő alatt, hogy a Nokia-minőség fogalma azonosulhasson a Microsofttal. Na majd meglátjuk, mi lesz, de ha a W10 tényleg olyan lesz telefonra is, amilyenre várok, és megmarad a minőség, akkor hatalmasat tarolhatnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Ereshkigal
2014.10.27. 11:47
Pedig ez egy logikus/várható lépés volt.
Gondolom te és minden okos ismerősöd véletlenül sem használtok pl. Windows-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Shinjiii
2014.10.27. 13:20
Szerintem illúzióromboló ez a felirat, még jó, hogy az én Lumiámról nem tudják már letörölni a Nokia feliratot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Maxcube
2014.10.27. 13:28
Pedig miután megvette a nokiát gyáron belül az összes főnökség azt mondta hogy 10 évig biztosan megmarad a nokia márkanév a telefonokon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Bugatty
2014.10.27. 13:57
Ha Lumia nem változik rossz irányba akkor nem igazán érdekel, hogy már nem a NOKIA a fő neve Gagyidroidról jövő év elején szeretnék váltani alig várom, hogy leteljen a részlet/hűségidő veszek is utána rögtön windows-osat hál isten, hogy jövőre a tablet is letelik (Galaxy note 10.1). Tabból vagy iPadot veszek vagy windows-osat attól függ melyik lesz elérhető Telekomnál részletre. Ha nem Nexusa van az embernek akkor egy retek az Android.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. YellowFlas... Bugat...
2014.10.27. 15:22
Mi3-am van, MIUI-val. Remek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdsa
2014.10.27. 15:47
Jobb lett volna szerintem egy Nokia by Mikroszoft felirat, de ők tudják.. Valószínűleg azért van ez, mert az a mániájuk hogy az USA piac felé konvergálnak és ott az MS nagyobb húzónév, mint a Nokia (viszont Európában épp fordítva van).
Szemléletesen - az USA piacon a Motorola volt az ottani "Nokia", ezzel ellentétben sem itt a Motorola, sem ott a Nokia nem akkora nagy húzónév.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tibaimp
2014.10.27. 17:45
Eddig tartott egy valaha élt nagy márkanév....
Az első mobilom még 3220-as volt 40.000 forintért vettem dominósan, és imádtam. Csorgott a nyálam egy communicator-ért, annó több mint 250 ezer forintért adták. Az egyik profnak az egyetemen az volt, én meg odamentem hozzá és megkértem, hogy hagy nézzem már meg, megengedte, és még csak meg sem buktatott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zqwxy
2014.10.27. 17:58
Hát kár, azért egy ekkora márkanévnek nem kellett volna a süllyesztőben végeznie.Nekem mindig szép emlékeim lesznek a Nokiáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stark
2014.10.27. 19:51
Nekem tetszenek a Lumiák, és ez független attól, hogy éppen mit firkálnak a kijelző fölé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. istvankiss...
2014.10.27. 20:34
Másfél éve, mielőtt megvettem a LUMIA 520-at, azt gondoltam, valami nagy dolog maradna ki az életemből, ha nem venném meg. Már tudom, hogy nem maradt volna ki semmi. Még mielőtt teljesen kimegy a kínálatból, be fogok szerezni egy normálisabb buta NOKIA nyomógombost.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabesz7630
2014.10.28. 08:26
Elvehetne anya mar azt a szamitogepet....Ereshkigal:
Nana, ezt is droidrol irja (ja persze) es a stilusa alapjan classic ps tulaj.

Bugatty:
Droidrol olyan lesz valtani mint trabibol beulni egy Bugatty-ba kb
De tenyleg.


Stark
Egy telefonnal a kinezet a legfontosabb ja (amugy semmi gaz nincs veluk).
A funkcio masodlagos.
Te no vagy?istvankisss

"Másfél éve, mielőtt megvettem a LUMIA 520-at, azt gondoltam, valami nagy dolog maradna ki az életemből, "

Nem piskota egy eleted lehet ha ezt egy telefontol varod, az mar tuti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. marc23
2014.10.28. 08:33
a nokia ott hibázott nagyot, amikor a ms el szövetkezve a saját op rendszere helyett a wp-t választotta. igaz, h későn reagáltak okos-mobil piacra, de össze dobtak egy nagyon jó op-t a meego-t és mellé egy nagyon jó telefont (nokia n9, 950, amik ezzel kezdtek). a második probléma ott volt, h ezek után nem kezdtek el appokat csinálni ipari mennyiségben, h kiszolgálják a meego-t, avagy, h licenceljék a google appjait, így sajnos hagyták meghalni a meego-t. a saját op előnyeit meg azt hiszem midneki ismeri lásd az szifon esetében. főleg, úgy, h a nagyobb nevek közül pl a samu is próbálgatja a tizent a teloira rakni, amit az intellel fejlesztett (nem mellesleg a nokia és az intel fejlesztette közösen a meego-t is ) és ha esetleg mégsem jött volna be, akkor ugyanott lennének mint most, bezárva!

ps: aki esetleg nem próbálta még a meego-t élőben ki, annak ajánlani tudom! ég és föld a különbség a droidhoz képest pedig aztán ez 2011es op és ha azóta fejlesztették volna is mint az ios-t v az androidotv a wp-t, akkor ma tuti, h van egy 4. op az okos eszközökön is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint tibai...
2014.10.28. 09:36
Nekem is csorgott a nyálam, akkor mikor a 9000-es kommunikátor megjelent, aztán sok-sok évvel később fillérekért vettem egy 9210-est, ami sajnos már nem X86 alapú volt, de azért így is nagyon szerettem. Egy baja volt, hogy a zsanérja katasztrofális volt, többször cserélni kellett a zsanérkábelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2014.10.28. 23:30
Kár hatelni a droidot. Nem a samsung féle szarokból kell kiindulni, vannak remek készülékek is. Lásd Xiaomi Mi3, Oppo Find 5 de A brandből a HTC M8 is remek. A samunak kukázni kéne azt a szutyok TouchWiz-t és mindenki örülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster marc2...
2014.10.29. 00:48
Sajnos ez ennyire nem egyszerű. Nem elég a jó OS, az a tuti ha natív kódot futtat, márpedig a Java nem natív, a C# -t a Microsoft licenszeli, Swiftet az Apple. A C ideje lejárt ahogyan a C++ is leejtőn van, a fejlesztőknek pedig modern nyelv kell nem hiába dobta az Apple is az Objective-C -t marha kezelhetetlen volt. Ha kifejlesztenek egy új nyelvet annak használatára rá kell vegyék a fejlesztőket => sok hasonlóság kell legyen a korszerű nyelvekhez hasonlóan, lásd C#, Swift, Java. Az új nyelv kifejlesztése pedig nagyon drága, ezt a Nokia nem engedhette volna meg magának.

Én csak azon csodákozom, hogy a Googlenek nincs saját programozási nyelve, még mindíg a javat tolja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!